Bällstahof äldreboende. Foto: Fredrik Hjerling

Bällstahof

Bällstahof är ett äldreboende som ligger på Vasagatan i Sundbybergs centrum. Här erbjuds stöd och omvårdnad dygnet runt.

Bällstahof är ett modernt och nyrenoverat äldreboende som drivs av Sundbybergs stad. Boendets centrala läge ger dig närhet till liv och rörelse med gångavstånd till affärer, bibliotek, kaféer och sist men inte minst en promenad vid fina Bällstaån.

På Bällstahof finns 47 lägenheter

Här finns det sex avdelningar som också kallas för flyglar med totalt 47 lägenheter:

  • tre demensavdelningar med totalt 24 lägenheter
  • två avdelningar med totalt 16 lägenheter för personer över 66 år med somatiska sjukdomar, vilket innebär att man har behov av hjälp dygnet runt på grund av fysiska besvär som kan bero på sjukdom eller hög ålder.
  • en finsk demensavdelning som består av sju lägenheter plus bastu.

Varje flygel har också ett eget matrum och vardagsrum.

Hos oss kan du känna dig trygg med ditt personliga trygghetslarm som även fungerar som nyckel till lägenheten.

Personalen på Bällstahof

Här arbetar undersköterskor, vårdbiträden, sjuksköterskor, arbetsterapeut och sjukgymnast gemensamt för att se till att du som väljer Bällstahof som äldreboende ska må så bra som möjligt och njuta av vardagen. För att möta vårdbehoven på bästa möjliga sätt har personalen utbildats i demensvård av Sundbybergs äldreteam. På den finska avdelningen finns även finsktalande personal.

På Bällstahof finns även enhetschef, kvalitetssamordnare, aktivitetsansvarig och en verksamhetssamordnare. Vi har avtal med läkare som besöker boendet varje vecka och finns tillgängliga dygnet runt.

Mer om personalen på Bällstahof

Undersköterskor och vårdbiträden

Våra undersköterskor och vårdbiträden finns på plats dygnet runt. Du som bor här får en ansvarig kontaktperson. Kontaktpersonen erbjuder enskild tid där du/ni bestämmer innehållet.

Sjuksköterskor

Vi har sjuksköterskor på plats under dagtid, måndag till fredag, även röda dagar som infaller på vardagar. Varje våningsplan har en omvårdnadsansvarig sjuksköterska. På kvällar, nätter och helger finns det en sjuksköterskejour.

Sjukgymnast och arbetsterapeut

På Bällstahof arbetar arbetsterapeut och sjukgymnast på vardagar.

Läkare

Vi har nära samarbete med läkare som kommer en gång i veckan till Bällstahof samt finns tillgänglig dygnet runt.

Mat och måltider

På Bällstahof erbjuds dagligen frukost, lunch, middag och kvällsmål. Dagens lunch och middag tillagas av Måltidsservice i Sundbyberg. Du som boende kan välja mellan två rätter vid lunch och middag. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ. Frukost och kvällsmål görs av personalen på plats. Vi äter tillsammans på varje flygel för att skapa en trevlig stund och för att se till så att alla får i sig den näring som behövs.

Gemenskap och aktiviteter

På första våningen finns ett sällskapsrum, Solsidan, som leder vidare ut till den stora terrassen på 650 kvadratmeter. På terrassen kan du spela boule på vår alldeles egna boulebana med andra boende eller njuta av en kaffe i de sköna utemöblerna i vår gröna miljö. Här finns både växthus och fina rabatter.

Bilder från terrassen

Lägenheterna

Det finns flera varianter av lägenheterna på Bällstahof och alla är ljusa och fräscha. Majoriteten av lägenheterna är enrumslägenheter men det finns också möjlighet för parboende. Det finns tre tvårumslägenheter, en på varje våning. Det finns även några enrumslägenheter som är byggda med anslutning till varandra via en dörr eller garderobsgång för parboende. Ungefär hälften av lägenheterna har egen balkong.

Varje lägenhet är utrustad med ett enkelt pentry med kylskåp. Alla lägenheter har också badrum, säng och madrass samt ett kombinerat läkemedels- och värdeskåp. I övrigt möblerar varje boende med sina egna tillhörigheter. (Läs mer under Bra att veta inför inflyttning)

Hyra

Varje lägenhet är modern med hög standard. Hyran varierar beroende på hur stor lägenheten är. El ingår i hyran. Sektorn för välfärd och omsorg i Sundbybergs stad hyr fastigheten av det kommunala bostadsbolaget Fastighets AB Förvaltaren. Hyran förhandlas fram med hjälp av Hyresgästföreningen.

Omvårdnadsavgift

Omvårdnadsavgiften beror på hur stor din inkomst är. Äldreomsorgens myndighetsenhet hjälper till att räkna ut avgiften för varje boende.

Läs mer om avgifter i äldreomsorgen Pdf, 371.9 kB.

Hyreskontrakt

I samband med inflyttningen skriver du som boende under ditt hyreskontrakt. Om det är aktuellt kan du också söka bostadsbidrag. Din handläggare kan ge dig mer information. Du kan också läsa om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd hos Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats..

Kollektivtrafik och parkering

Det är enkelt att ta sig till Bällstahof på Vasagatan 9 i Sundbyberg. Äldreboendet ligger i det så kallade Bananhuset, i nära anslutning till kollektivtrafiken. Du som besökare kan åka med busslinjerna 113, 504, 509 och 512 alternativt via pendeltåg, tvärbana eller tunnelbana till Sundbybergs centrum. Avgiftsbelagda parkeringar finns på gatorna runt om boendet, på Esplanaden 1 eller i garaget i Signalfabriken.

Telefonnummer till Bällstahofs våningar och avdelningar

Plan 1 Röd flygel, telefon 08-706 84 19
Plan 1 Grön flygel, telefon 08-706 84 00
Plan 2 Olivgrön flygel, telefon 08-706 65 72
Plan 2 Blåvit flygel, telefon 08-706 88 55
Plan 3 Silver flygel, telefon 08-706 84 04
Plan 3 Gul flygel, telefon 08-706 84 01

Sjuksköterskor:

Plan 1, telefon 08-706 84 17
Plan 2, telefon 08-706 65 76
Plan 3, telefon

Sjukgymnast telefon 08-706 66 21
Arbetsterapeut telefon 08-706 84 09

Vid inflyttning på Bällstahof kommer det vara tydligt för dig och dina anhöriga vilken flygel som du tillhör och vilket telefonnummer som gäller.

Bra att veta inför inflyttning

Säng, möbler och inredning

I lägenheten ingår säng och madrass, i övrigt möblerar du med dina egna saker. Du tar med egna lakan, täcken och kuddar till sängen.

Undvik att ta med mattor. De kan öka risken för att du ramlar och vara svåra att ta sig förbi med hjälpmedel som rollator eller rullstol.

Det är viktigt att alla lampor och elartiklar har moderna CE-godkända kontakter.

Passerbricka

För att kunna passera genom entrédörren på Bällstahof behöver du en passerbricka som kvitteras ut hos verksamhetssamordnaren. Även närstående kan få en passerbricka

Rökning

För allas trivsel samt för att minska brandrisken är rökning endast tillåten på anvisade platser utomhus.

Telefon

Vi har ip-telefoni i fastigheten. Du kan inte flytta med dig vanligt telefonabonnemang, utan behöver ha ip-telefon eller mobil.

Vill du ha internet i rummet beställer du det själv via Sundbybergs stadsnät Länk till annan webbplats..

TV

Basutbudet för TV ingår i hyran. Digitalbox finns i alla lägenheter.

Adressändring

Adressändring gör du till Skatteverket.

Hemförsäkring

Du tecknar själv en hemförsäkring på din nya adress.

Trygghetslarm

Trygghetslarm är installerat i alla lägenheter. Din larmklocka fungerar också som nyckel till din lägenhetsdörr.

Förråd

Det finns källarförråd i fastigheten som du kan få tillgång till vid behov för att förvara det som inte får plats i din lägenhet.

Senast uppdaterad 23 februari 2024