Bällstahof äldreboende. Foto: arkiv

Bällstahof

Bällstahof äldreboende invigdes den 27 oktober 2016. Äldreboendet ligger i Sundbybergs centrum och har sex avdelningar med totalt 47 lägenheter:

  • Tre demensavdelningar á 8 lägenheter, totalt 24 stycken
  • Två somatiska avdelningar á 8 lägenheter, totalt 16 stycken
  • En finsk demensavdelning, 7 lägenheter plus bastu

Bällstahof ligger på Vasagatan i Sundbyberg, i vad som i folkmun kallas för "Bananhuset". Ägare till fastigheten är det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren AB, som även ansvarat för ombyggnationen.

Kontaktuppgifter
Plan 1 Röd flygel, tel. 08-706 84 19
Plan 1 Grön flygel, tel. 08-706 84 00
Plan 2 Olivgrön flygel, tel. 08-706 65 72
Plan 2 Blåvit flygel, tel. 08-706 88 55
Plan 3 Silver flygel, tel. 08-706 84 04
Plan 3 Gul flygel, tel. 08-706 84 01

Sjuksköterskor:
Plan 1, tel. 08-706 84 17
Plan 2, tel. 08-706 65 76
Plan 3, tel. 08-706 83 63

Sjukgymnast tel. 08-706 66 21
Arbetsterapeut tel. 08-706 84 09

Hyran

Bostäderna är moderna med hög standard. Hyran varierar beroende på hur stor lägenheten är. Förvaltaren är fastighetsägare, och äldreförvaltningen hyr lokalerna av dem. Äldreförvaltningen förhandlar fram hyran med Hyresgästföreningen. El ingår i hyran.

Biståndsenheten kommer att titta på hur mycket varje person kan betala, vilket kan påverka omvårdnadsavgiften. Man kan också söka statligt bostadstillägg.

Hyreskontrakt

När du flyttat in får du ditt nya hyreskontrakt samt en blankett för att ansöka om bostadstillägg, om det är aktuellt. Anledningen till att du får hyreskontraktet efter inflyttning, är att inflyttningsdagen ska anges på kontraktet.

Lägenheten

Lägenheterna ligger på våning ett, två och tre, och finns i olika storlekar. Det finns också möjlighet till parboende: På varje våning finns det en tvårumslägenhet samt att det finns ettor med en dörr eller garderobsgång mellan två lägenheter, också avsedda för parboende.

Alla lägenheter har pentry med kylskåp. Det finns en stor gemensam terrass på våning ett, och ungefär hälften av lägenheterna har egen balkong. Alla eluttag är jordade. Om det behövs hjälper vi till att byta kontakter på dina armaturer.

TV och telefoni

Eftersom det är nyrenoverat är telefonin digital. Det innebär att den fasta telefonin måste bytas till IP-telefoni, som man beställer hos Sundbybergs stadsnät. De levererar även internettjänster och TV. Om man inte vill ha IP-telefoni kan man istället använda sig av mobiltelefon.

Möbler och tillhörigheter

Säng och madrass finns i lägenheten, i övrigt möblerar man som förut med sina egna saker. Sängkläder håller man själv med: lakan, påslakan, örngott, täcke, kuddar, filtar och överkast.

Samlingslokaler och mat

Alla avdelningar har eget vardagsrum och matrum. Lunch och middag tillagas av Måltidsservice i Sundbyberg, övriga måltider från frukost till nattmål görs av personalen.

Plan ett har ett stort gemensamhetsrum som leder vidare till den 650 kvadratmeter stora terrassen. I entréplanet ligger Träffpunkten Allén.

Personalen

För att möta vårdbehoven på bästa sätt har nya arbetsgrupper satts ihop och personal har utbildats i demensvård av Sundbybergs demensteam. På den finska avdelningen finns finsktalande personal.

Kollektivtrafik och parkering

Man når lätt boendet med kollektivtrafiken: Busslinjerna 113, 504, 509 och 512, pendeltågs- och tunnelbanestation Sundbyberg samt tvärbanan mellan Solna station och Alvik.

Den som kommer med bil kan parkera på en avgiftsbelagd parkering vid Willys och Kronofogden (Esplanaden 1), eller på gatorna runt boendet. Garage finns i Signalfabriken på andra sidan Vasagatan.

Senast uppdaterad 7 januari 2021