Foto: Mostphotos

Mat och måltider

God och näringsrik mat är viktig för hälsan och välbefinnandet, med ålder och sjukdom kan näringsbehovet ändras. För att en måltid ska upplevas positivt är det också viktigt att maten serveras på ett trevligt sätt och att man har möjlighet att påverka sin måltid.

Äldreboenden i Sundbyberg serverar minst fem mål om dagen: frukost, lunch, fika, middag och kvällsfika. Om man vill äta måltiden i det gemensamma matrummet eller i den egna lägenheten bestämmer man själv. Många äldre personer vaknar och är hungriga på natten; då serveras ett nattmål så att man lättare kan somna om igen.

Varierad och näringsrik mat

Maten beställs i förväg och menyn erbjuder sex olika matalternativ per dag att välja på, varav två är vegetariska. Kosten är varierad och består huvudsakligen av husmanskost och genom enheternas matråd kan man lämna önskemål på maträtter som man vill ha på menyn. Maten följer också årstiderna och årets högtidsdagar. Av livsmedlen är 25 procent ekologiska, så långt det går ställer vi krav på att livsmedlen ska följa Svensk djurskyddslag. Självklart finns specialkost anpassad till den som är allergisk, överkänslig, är undernärd, lider av aptitlöshet eller av etiska och kulturella anledningar inte äter en viss typ av mat. Kommunens dietist har ett nära samarbete med äldreboendena och kan kontaktas om särskild hjälp med mat och näring behövs.

Kök och tillagning

På Bällstahofs äldreboende lagas maten på entréplanet, mitt emot Träffpunkten Allén. Ekbacken har ett stort kök som levererar mat till Ekbackens alla verksamheter, Solskiftets äldreboende, hemtjänsten och Lötsjögården. Under hösten 2017 öppnas Lötsjögården i nyrenoverade lokaler och där kommer även ett kök med egen serveringsdel att finnas.

Alla våningar kokar potatisen/pastan/riset och gör salladen själva. På våningarna bakas det flitigt för att alla ska få känna den goda doften av hembakat.

 

Senast uppdaterad 3 januari 2019