Foto: Mostphotos

Mat och måltider

God och näringsrik mat är viktig för hälsan och välbefinnandet. Med ålder och sjukdom kan näringsbehovet ändras. För att en måltid ska upplevas positiv är det också viktigt att maten serveras på ett trevligt sätt och att man har möjlighet att påverka sin måltid.

Äldreboenden i Sundbyberg serverar minst fem mål om dagen: frukost, lunch, fika, middag och kvällsfika. Om man vill äta måltiden i det gemensamma matrummet eller i den egna lägenheten bestämmer man själv. Många äldre personer vaknar och är hungriga på natten; då serveras ett nattmål så att man lättare kan somna om igen.

Varierad och näringsrik mat

  • Det finns tre rätter att välja på till lunch och tre rätter till middag. Två av dessa är vegetariska alternativ.
  • Dagens lunch ger 25–30 procent av dagens energi- och näringsbehov.
  • Det finns en höst- och vintermeny och en vår- och sommarmeny. Båda menyerna är säsongsanpassade och menyn är rullande på fem veckor.
  • Specialkoster erbjuds vid behov.
  • Konsistensanpassade måltider finns att beställa.
  • Vi uppmärksammar alla högtider med specialmenyer

Av livsmedlen är cirka 40 procent ekologiska. Målet är att 25 procent även ska vara närproducerat. Så långt det går ställer vi krav på att livsmedlen ska följa svensk djurskyddslag.

Det finns specialkost anpassad till dig som är allergisk, överkänslig, undernärd, lider av aptitlöshet eller av etiska och kulturella anledningar inte äter en viss typ av mat. Kommunens dietist har ett nära samarbete med äldreboendena och kan kontaktas om särskild hjälp med mat och näring behövs.

Senast uppdaterad 1 september 2020