Europaparlamentsvalet 2024

Den 9 juni är det EU-val. Då väljer vi vilka som ska representera Sverige i Europaparlamentet under de kommande fem åren.

Sverige har 21 platser i Europaparlamentet och i valet röstar du om vem som ska representera Sverige under mandatperioden 2024–2029.

Alla vallokaler håller öppet 08:00 – 21:00 på valdagen.

Hitta din vallokal

Vem får rösta

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

  • 18 år senast på valdagen, och svensk medborgare och är, eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen

Du kan läsa mer om vad som gäller för rösträtt på Valmyndighetens hemsida.

Valmyndigheten - rösträtt och röstlängd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så röstar du

I början av maj skickas röstkorten ut till alla röstberättigade. Adressen till din vallokal står på röstkortet. Det är där du röstar på valdagen. Ta med id-handling när du ska rösta. Om du förtidsröstar behöver du också ta med ditt röstkort.

På valdagen den 9 juni har vallokalerna öppet 08:00 – 21:00. Det går även att förtidsrösta i Signalfabriken på valdagen.

Förtidsrösta från den 22 maj

Om du inte kan rösta i din vallokal på valdagen kan du rösta i förtid. Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela landet. Förtidsröstningslokalen i Signalfabriken är öppen även på valdagen.

Förtidsröstningen börjar onsdagen den 22 maj.

Tänk på att det ofta blir köer runt lunch och på helger, välj därför om möjligt att förtidsrösta andra tider.

Öppettider för förtidsröstning

Hitta din vallokal

Information till partier

Sundbybergs stad delar ut valsedlar för de partier som har fått minst 1% av rösterna i de två senaste EU-valen. Övriga partier ansvarar själva för att dela ut valsedlar till vallokaler eller röstningslokaler. På valdagen finns det möjlighet att dela ut valsedlar från 07:30. Observera att valsedlarna ska ges till röstmottagarna som i sin tur lägger ut valsedlarna i valsedelsställen. Valsedlarna läggs ut så snart det är lämpligt.

Kontakta valnämnden på valnamnden@sundbyberg.se om ni har frågor.

Information in other languages

You can find information about the election and how to vote in other languages than Swedish on the electoral governments official website: Other languages | Valmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad 19 april 2024