Val i Sverige

Det finns fyra allmänna val i Sverige. Val till riksdag, regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet.

Ordinarie val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige hålls den andra söndagen i september vart fjärde år.

Val till Europaparlamentet hålls i april, maj, juni eller juli vart femte år under en period som Europaparlamentet beslutar. Valet genomförs enligt respektive EU-lands nationella vallag och i Sverige är valdagen alltid är på en söndag.

Alla röster i valen räknas flera gånger. Först räknas rösterna hos kommunerna efter att vallokalerna har stängt. Sedan skickas de till Länsstyrelsen där de räknas igen. All rösträkning är offentlig och vem som helst kan komma och se hur det går till.

Rösträtt

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller för alla val. För att få rösta i riksdagsvalet måste du vara svensk medborgare och vara, eller ha varit, folkbokförd i Sverige.

För att få rösta i valen till region- och kommunfullmäktige måste du antingen:

  • Vara svensk medborgare och vara folkbokförd i kommunen eller regionen.
  • Vara medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge, och folkbokförd i kommunen eller regionen.
  • Vara medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, ha varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt vara folkbokförd i kommunen eller regionen.

Läs mer om det svenska valsystemet och hur det fungerar på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats..

Information på andra språk

Genom att klicka på "Translate" högst upp på den här sidan kan du översätta texten till ett annat språk. På Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer information om valet på olika språk.

Senast uppdaterad 30 november 2023