Dans

Dans är så mycket mer än att träna steg! Hos oss kan du hitta dansglädje tillsammans med andra och lära dig att uttrycka dig med kroppen. Välj bland kurser i olika dansstilar för barn, ungdomar och unga vuxna. Varje termin ordnas uppvisningar där du som vill får möjlighet att stå på scenen.

Nivåer

Våra kurser finns på nivåerna nybörjare, fortsättning och avancerad. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper. För fortsättningskurserna gäller att du har dansat minst 3 terminer tidigare. För mellan- eller avancerad nivå behöver du ha dansat minst 5 terminer tidigare.

Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt nivå!

Ålder

4–19 år

Plats

Kulturcentrum i Hallonbergen centrum eller Aktivitetshuset Milot i Ursvik

Lärare

Läs om våra lärare här.

Anmälan och avgifter

Läs om våra avgifter och hur du anmäler dig här.

Våra danskurser

Barndans

Genom danslek introducerar vi dansen utifrån barnens kreativitet. Vi låter fantasin flöda och utforskar kroppens möjligheter i form av dansglädje och gemenskap. Med 4–5 åringar stärker vi den motoriska utvecklingen genom att bland annat hoppa, snurra, gå, springa, krypa, balansera och rulla. I åldern 5–6 år börjar vi prova på lättare grundsteg från olika dansstilar och lär oss en koreografi.

Ålder: 4–6 år
Nivå: Nybörjare

Dansmix

Här får du prova på en mix av blandade dansstilar på ett lekfullt sätt. Eget skapande och övningar i improvisation blandas med nya steg och kombinationer till pop-musik.

Ålder: 7–9 år
Nivå: Nybörjare. Om du vill fortsätta till nästa nivå byter du till kursen Dancejam.

Dancejam

Här blandar vi streetdance, hiphop, jazzdans och showdans och fördjupar oss mer i dans och din personliga utveckling. Vi lär oss koreografi och tar inspiration från populära danssteg. Musiken varierar mellan allt från nutida populära låtar till kända klassiker.

Ålder: 9–19 år
Nivå: Nybörjare och fortsättning

Balett

Balett är en elegant dansstil som ger bra grundteknik även till andra dansstilar.Vi övar koordination, smidighet, styrka, balans och kroppens placering, både vid balettstången och på golvet. Piruetter och hopp tränas ofta över golvet. Vi lär oss koreografi, men ger också utrymme för improvisation och eget skapande. Oftast dansar vi till klassisk musik.

Ålder: 7–12 år
Nivåer: Nybörjare och fortsättning

Streetdance

Streetdance är en blandning av danstilar som popping, locking, house, breaking och afrobeat. Vi arbetar med musikalitet och uttryck utifrån de olikas stilarnas grundsteg. I koreografier och vid improvisation lägger vi stort fokus på personlig utveckling och dansglädje. Danstilen i sig utvecklas ständigt i takt med musiken och sociala medier som Tiktok och Instagram.

Ålder: 10–18 år
Nivåer: Nybörjare, fortsättning och avancerad nivå

Jazzdans

Jazzdans är en härlig och energisk dansstil som ofta ses på tv och i musikaler.

Vi blandar olika jazzstilar som autentisk jazz, lyrisk jazz, showjazz och streetjazz och jobbar med teknik, koordination, olika rörelsekvalitéer, musikalitet och uttryck. Vi dansar till olika musikstilar.Lektionen börjar med uppvärmning baserad på jazzdansteknik och följs av en friare del där vi övar olika jazzdanssteg. Vi hoppar, snurrar och improviserar. Som avslutning övar vi en koreografi.

Ålder: 10–15 år
Nivåer: Nybörjare och fortsättning

Commercial jazz

Commercial jazz är en rolig och modern dansstil där grundtekniken är jazzdans, men influerad av andra stilar som streetdance, afrobeat, latin och modernt.

Lektionen börjar med en uppvärmning baserad på jazzdansteknik och följs av en friare del där vi övar olika jazzdanssteg, hopp och snurrar. Vi improviserar och avslutar lektionen med en koreografi.Musiken varierar mellan olika musikstilar.

Ålder: 16–19 år
Nivå: Fortsättning

Modern dans

Modern dans är en dansstil med ett fritt uttryck som leker med olika rörelsekvaliteter och rör sig mellan nivåer i rummet på olika sätt. Vi blandar stilar och arbetar med teknik, koordination, musikalitet och uttryck.Musikstilen varierar och vi rör oss en hel del på golvet, snurrar och improviserar. Som avslutning övar vi en koreografi.

Ålder: 8–10 år
Nivå: nybörjare/fortsättning

Senast uppdaterad 11 september 2023