Lekande barn i Marabouparkens plaskdamm

Marabouparkens plaskdamm sommartid.

Plaskdammar i Sundbyberg

Det finns fyra plaskdammar, eller barnbad, i Sundbyberg: Maraboubadet, Rissnebadet, Tornparksbadet och Örbadet.

Rissne barnbad är för närvarande stängt för renovering och öppnar igen under under vecka 24. Sommaren 2024 kommer vi att ha en lägre vattennivå i bassängen. På så sätt kan vi ha badet öppet även i sommar, även om det blir mindre plats för lek och bad. Inför nästa sommar planerar vi att förbättra bassängen och ytorna kring badet.

Baden fylls på med vatten varje år kring skolavslutningen, det vill säga i början av juni. De stängs i slutet av sommarlovet, dvs i slutet av augusti.

Vattnet i baden är klorerat och det renas och byts regelbundet via en modern reningsanläggning. Vattnet värms upp enbart av solen och dagstemperaturen. Hundar får inte bada i plaskdammarna.

Varje dag görs en tillsyn av plaskdammarna. Då kontrolleras bland annat klorhalten, liksom skadegörelse och eventuellt skräp i bassängen.

Varannan vecka görs en särskild kontroll av bakterier. Vid behov töms dammen, rengörs och fylls på med nytt vatten. Miljöenheten säkerställer att staden följer Folkhälsomyndighetens krav för kontroll av badanläggningar.

Vid alla bad finns toaletter och utomhusduschar.

Tillsyn och service

Alla våra barnbad (plaskdammar) har moderna reningsanläggningar med hög kapacitet. Vattnet renas kontinuerligt och klor tillsätts för att begränsa risken för skadliga bakterier.

Vår entreprenör gör daglig tillsyn av plaskdammarna. Då kontrolleras bland annat klorhalten, liksom skadegörelse och eventuellt skräp i bassängen. Varannan vecka görs en särskild kontroll av bakterier. Vid behov töms dammen, rengörs och fylls på med nytt vatten. Miljöenheten säkerställer att staden följer Folkhälsomyndighetens krav för kontroll av badanläggningar.

Barnbaden är avancerade anläggningar, och saker kan gå fel. Om en bassäng inte är fylld kan det till exempel bero på skadegörelse, vattenläcka eller att reningsanläggningen är trasig. Även toaletterna ska fungera. Vi strävar efter att få i gång baden så snabbt som möjligt efter en avstängning, men ibland kan det ta tid att åtgärda felen. Passa då gärna på att besöka något av de andra baden!

Hjälp oss gärna genom att

  • felanmäla när något är trasigt eller inte fungerar
  • använda rena leksaker
  • se till att barnen har badkläder eller badblöjbyxa
  • inte låta hundar bada.

Sundbybergskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se var plaskdammarna finns. Öppna fliken Natur och fritid genom att klicka på den. Bocka i rutan Plaskdammar.

Kartbild över Sundbyberg med plaskdammarna utmarkerade
Senast uppdaterad 7 juni 2024