Aggregat – en del av Kulturskolan

Aggregat är Sundbybergs stads kulturverksamhet för dig som är 15–25 år. Här finns ateljéer, keramikverkstad, danssalar, digitala mediarummet, musikstudio, replokal och scener. Du kan vara nyfiken, nybörjare eller proffs när du kommer till oss. Vi stöttar dig i att uttrycka din kreativitet. Det är gratis att vara på Aggregat, men visst material får du köpa till självkostnadspris.

Öppen verksamhet

Aggregat har öppet måndag–onsdag och varannan fredag (jämna veckor) klockan 15.00–21.00. Då kan du vara här och jobba självständigt, men även få hjälp och handledning av våra kulturproducenter som har olika specialkompetenser. Vill du ha stöd inom just ditt intresseområde?Kontakta oss då för att få veta vilken dag du kan få extra hjälp. Om du vill vara säker på att få en plats i någon av våra salar kan du ringa till oss och boka ditt besök i förväg.

Det är gratis att vara här och att låna vår utrustning. Material som till exempel lera, färg och tyg köper du för självkostnadspris.

Kurser och workshoppar

Vi ordnar också kurser och workshoppar regelbundet. Under den tiden är lokalen stängd för övriga besökare. Följ oss på Instagram för information om våra kurser och workshops.

Fredagsfunk – för dig som behöver extra stöd

Fredagsfunk är en skapande verksamhet för dig med olika former av funktionsvariationer och som behöver extra stöd i en mindre grupp. Det är öppet för dig som är 13–25 år. Läs mer om Fredagsfunk här.

Dans

Vi har två danssalar som du kan boka (se telefonnummer uppe till höger på sidan) när du vill repa med din dansgrupp eller träna själv. Du har också möjlighet att arrangera ett eget dansevent.

Musik

Du behöver ingen tidigare erfarenhet för att göra musik hos oss. Här kan du spela in musik i studio, repa med band och DJ:a. Du kan också komma till oss om du vill arrangera en egen spelning.

Musikstudion är utrustad med mjukvaruprogrammen Logic Pro X, Reason och Maschine Studio. Här kan du spela in med mikrofon, producera och mixa låtar. För dig som behöver hjälp eller saknar förkunskaper finns introduktion och handledning. Prata med personalen så hjälper vi dig.

I den fullt utrustade Replokalen kan du boka tid för att repa med ditt band. Här kan du även spela in med ditt band med utrustning från musikstudion.

Vi har DJ-utrustning med både vinylspelare och digital DJ-kontroller för dig som vill lära dig att DJ:a, spela in ett mixtape eller öva inför en spelning.

Om du vill utvecklas inom musiken kan du också besöka Musikverkstan. Läs mer om Musikverkstan här.

Digitala medier

Lab1 är namnet på vårt rum för digital media. Här har vi utrustning för dig som är intresserad av att arbeta med foto, video, animation, 3D, livestream eller podcast.

I medialabbet får du tillgång till kameror, greenscreen, mikrofoner, ljus, stop-motion och en dator med massor av program för ljudproduktion, bildredigering och klippning. Du får gärna använda utrustningen i våra andra ateljéer; du kanske vill filma en dansvideo eller fota din keramik.

För dig som saknar förkunskaper finns möjlighet till handledning. Vi erbjuder även fördjupande workshoppar och kurser. Prata med personalen så hjälper vi dig.

Måleri, teckning, screentryck och skulptur

I vår stora konstateljé får du handledning och tillgång till flera olika material, tekniker och redskap för skapande i bild och form. Du kan bland annat teckna, måla och screen-trycka, trycka med vår grafiska press, skulptera i olika material, jobba med återbruk med mera. Här kan du prova på många olika konstmaterial och bolla idéer och projekt med vår personal. Visst material köper du till ett självkostnadspris. Varje termin håller vi kurser och workshoppar i olika tekniker.

Du har också möjlighet att ställa ut din konst på Galleri UNG som ligger i anslutning till konstateljén. Läs mer om Galleri UNG här.

Keramik

I vår fullt utrustade keramikverkstad kan du både hålla på med skulptur och dreja kaffekoppar. I verkstaden jobbar vi med stengodslera som du köper här hos oss till självkostnadspris. Du behöver ringa och boka ditt pass i förväg (se telefonnummer uppe till höger på sidan).

Om du inte har jobbat med lera tidigare, är vårt tips att du kommer hit en dag när en kulturproducent med specialkompetens inom keramik finns på plats. Ring oss och kolla vilka dagar det gäller. Varje termin hålls även en grundkurs i keramik.

Textil och sömnad

I vår välutrustade syateljé har du plats att designa dina egna kläder, sy, sticka, virka, brodera eller kanske göra en cosplay-dräkt. Här finns ett stort höj- och sänkbart mönsterbord, fyra symaskiner och två overlock-maskiner.

Tyger och annat material finns att köpa till självkostnadspris. Vi har också ett lager med gratis secondhand-kläder/tyger som du kan använda för att göra en remake – bra både för miljön och kreativiteten!

Arrangemang – Aggregat LIVE

Vill du arrangera en spelning, anordna ett dansevent eller visa upp ditt filmprojekt? Aggregat Live ger dig som är 15–25 år möjlighet att genomföra stora och små publika arrangemang.

Hos oss kan du få tillgång till bland annat scen och ljudteknik. Vi handleder dig i hur du skapar ett eget evenemang. Kom till oss med dina idéer så hjälper vi dig att genomföra dem! Kontakta oss om du vill veta mer.

Drömpengen

Har du ett särskilt projekt som du vill genomföra? I så fall finns det möjlighet att ansöka om Drömpengen – ett bidrag på upp till 10 000 kronor. Läs mer om Drömpengen här.

Vi jobbar på Aggregat

Alexandra Christensson

Alexandra Christensson, Kulturproducent film och foto.

Jag tycker att film och foto i alla former är spännande och extra kul är det att lyssna på ideér och hjälpa till att utveckla dem. För mig är det viktigt att kunna uttrycka sig kreativt och film är ett sätt att kommunicera på. Jag kan handleda i allt från hur man skriver manus till hur man klipper ihop sitt material och det jag inte kan lär jag mig gärna!

Albin Eidhagen

Albin Eidhagen, Kulturproducent digital media.

Första gången jag var på Aggregat var som 15-åring när jag uppträdde på Aggregat Live. Jag älskar att vara kreativ i kombination med teknik — ny som gammal. Du ser mig oftast med en laptop i ena handen och ett instrument i den andra.

Isabel Rozada

Isabel Rozada, Kulturproducent konstateljen.

Jag tror på ett lustfyllt skapande och att alla kan skapa! Med bred kompetens inom både tekniska och skapande metoder gillar jag att samverka med det offentliga rummet och utmana vilka som får synas. Jag arbetar utifrån en normkreativ pedagogik och vill synliggöra etablerade maktstrukturer inom konstvärlden – exempelvis göra den mer tillgänglig för unga genom att skapa trygga rum där de kan utvecklas. Jag är också tatuerare och håller på med gatukonst och muralmåleri.

Ylva Ratjen

Ylva Ratjen, Kulturproducent evenemang

Jag älskar att sjunga, spela och skriva musik och tycker det är fantastiskt när en liten tanke kan få växa till någonting stort! För mig är trygghet väldigt viktigt när det kommer till skapande och jag tror att det är en grundsten för att vilja pröva nya saker.

Mario Perez Amigo

Mario Perez Amigo, Kulturproducent dans och musik

Mina inriktningar är dans, musikproduktion och RAP, mycket Hip-Hop. Jag coachar och hjälper till med tips och trix om olika tekniker. Min ambition är vara så pedagogisk som möjligt och jag lyssnar gärna på våra besökares mål och drömmar.

Tommy Mäkinen

Tommy Mäkinen, Kulturproducent konst och ansvarig för Galleri UNG

Projekt och samarbeten

På Aggregat har vi ofta olika projekt och samarbeten på gång. Är du representant för en skola, kulturaktör eller ungdomsverksamhet och vill samarbeta med oss? Eller vill du komma på ett studiebesök? Kontakta i så fall Ylva Ratjen, ylva.ratjen@sundbyberg.se

HBTQ och värdegrund

Sektorn för kultur och fritid arbetar aktivt med HBTQ-frågor.
Läs mer om vårt arbete med HBTQ här.

Senast uppdaterad 6 mars 2024