Barn och ungdomar som sjunger och spelar instrument

Musik

Det går inte att föreställa sig en värld utan musik. Genom den har vi tillgång till ett universellt språk som öppnar världar vi annars inte skulle förstå. Lär dig spela ett instrument, utveckla din sång och hitta glädje i musiken tillsammans med andra! Varje termin ordnas konserter där du som vill kan få möjlighet att stå på scenen.

Nivåer

Våra kurser finns på nivåerna nybörjare, fortsättning och avancerad. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper.

På avancerad nivå finns kursen Mål och drömmar och aktiviteten Musikverkstan som inte är kurser i vanlig mening.

Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt nivå!

Ålder

4–19 år

Plats

Kulturcentrum i Hallonbergen Centrum, Allaktivitetshuset i centrala Sundbyberg och i stadens grundskolor.

Anmälan och avgifter

Läs om våra avgifter och hur du anmäler dig här.

Hyra instrument

Vissa instrument går att hyra på kulturskolan.
Läs mer om hyra av instrument här.

Lärare

Läs om våra lärare här.

Våra musikkurser

Musiklek

Kursen vänder sig till barn mellan 4 och 6 år som är nyfikna på musik och som i lekfulla former vill prova att spela olika instrument, sjunga och dansa!

Vi spelar piano, ukulele, olika rytminstrument, djembe och trumset. Vi sjunger tillsammans, med mikrofon och får också en introduktion till stråkinstrument.

Deltagarna får upptäcka och prova på många olika musikgenrer för att skapa, vidga och fördjupa sitt musikintresse. Viktiga ingredienser är lek, lust och rörelse. En kreativ, lustfylld och inspirerande introduktion till Kulturskolans verksamhet!

Ålder: 4–6 år
Nivå: Nybörjare

Barn som ler och håller i en triangel

Blåsinstrument

Upptäck blåsmusikens härliga värld! Blåsinstrument finns överallt. Du kan höra dem i filmer, i orkestrar och i band på scen. Allt från vackra toner från en flöjt, trumpetens mäktiga stämma, saxofonens varma ton till bastubans mörka muller.

Kurserna pågår oftast under en hel termin, men vi har också kortare kurser som startar mitt i terminen.

Hos oss kan du lära dig spela:

 • blockflöjt
 • tvärflöjt
 • klarinett
 • saxofon
 • trumpet
 • trombon
 • valthorn
 • bastuba

Ålder: 7–19 år

Nivåer
Nybörjare – Vi spelar och lär oss grunderna tillsammans i grupp.

Fortsättning, enskilda lektioner – När du lärt dig hantera ditt instrumentet och har önskemål om vilken typ av musik du vill spela, kan du börja ta enskilda lektioner. Då får du få vägledning kring det du själv vill utveckla.

Blåsorkester – Det finns två blåsorkestrar; en för nybörjare med 0–6 terminers erfarenhet och en för dig med mer erfarenhet. Vi rekommenderar varmt att vara med i orkestern! Det är jättekul att spela tillsammans och det är väldigt utvecklande.

Blockflöjt

Blockflöjt

Blockflöjten är världens äldsta instrument och olika flöjter har spelats i alla kulturer världen över. Det är en bra början för dig som vill komma igång och snabbt spela melodier på ditt instrument. När du spelat blockflöjt ett tag är det vanligt att byta till tvärflöjt.

Tvärflöjtm klarinett, saxofon

Tvärflöjt

Tvärflöjten är en flöjt på tvären och ett bra instrument för dig som vill lära dig spela tillsammans med andra, kanske i orkester eller i ett band med piano eller gitarr. Den passar i många musikstilar och har en ton som glittrar vackert.

Klarinett

Klarinetten är ett mångsidigt instrument med ett brett omfång. Du kan lära dig spela allt från mjuka melodier i arabisk musik till kraftiga toner i festlig klezmermusik. Tillsammans med din lärare får du prova på de olika stilarna och hitta vad du gillar att spela.

Saxofon

Saxofonen är ett populärt instrument som passar i alla stilar. Trots att de tillverkas i mässing liknar de klarinetten i hur de spelas. Saxofonens ljud är stort och härligt och uppskattat i nästan alla sammanhang.

Trumpet, trombon, tuba, valthorn

Trumpet

Trumpeten används i alla olika musikstilar och beroende på vilken teknik du använder, kan du få den att låta på det sätt som passar den stil du vill spela.

Trombon

Trombonen används i de flesta musikstilar, du kan höra den i allt från jazz, pop och rock till klassisk musik.

Tuba

Tuban spelar ofta basstämman i symfoniorkestrar, blåsorkestrar, brassband och olika ensembler. Den är också ett utmärkt soloinstrument, med en mörk varm klang.

Valthorn

Valthornet har en mjuk och varm klang och är mest känt som ett orkesterinstrument inom klassisk musik, men har också blivit mycket viktig för filmmusik. Det är också ett utmärkt soloinstrument.

Stråkinstrument

Stråkinstrument är de instrument som kan spelas med stråke. De vanligaste är fiol, altfiol, cello och kontrabas. De kan också spelas pizzicato som betyder att de spelas genom att den som spelar knäpper strängarna med sina fingrar. Varje instrument har sin egen röst och karaktär. Stråkinstrument spelas inom många olika musikstilar, men de flesta förknippar den kanske med klassisk musik eller folkmusik.

Hos oss kan du lära dig spela:

 • fiol
 • cello
 • kontrabas

Undervisningen sker både enskilt och i grupp.

Ålder: 6–19 år

Nivåer
Våra kurser finns på nivåerna nybörjare, fortsättning och avancerad. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper.

Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt nivå!

Cello, fiol, kontrabas

Fiol
Fiolen är det minsta instrumentet och har den ljusaste klangen.

Cello
Eftersom cellon är större än fiolen behöver du sitta när du spelar på den. Den har ett brett register och en vacker och lite djupare klang än fiolen.

Kontrabas
Kontrabasen är det största stråkinstrumentet med den djupaste klangen. Du behöver stå upp för att kunna spela på den.

Piano och keyboard

Piano och keyboard är orkesterinstrument men går också utmärkt att spela för sig. Det kan spelas i alla sammanhang och i många olika stilar – klassisk, jazz, pop och rock är bara några av dem. Vid pianot kan du spela både melodi och ackompanjemang samtidigt. Du får lära dig att läsa noter och träna ditt gehör (att lyssna och härma). Varje termin avslutas med en konsert.

Undervisningen sker både enskilt och i grupp.

Nivåer
Nivå 1 – Vi bekantar oss med pianot på ett lekfullt sätt, lär oss hur fingrarna ska placeras och att spela enkla melodier på gehör. Vi tar också en första titt på noter och går igenom enkla intervall och ackord (treklanger).
Ålder: 6–10 år.

Nivå 2 – Vi går igenom enklare kompstilar och hur du kan öva tekniken effektivt. Du får också prova att göra om en låt till pianoversion, öva på att spela stycken utantill och improvisera skalor och teman.
Ålder: 11–14 år.

Nivå 3 – Vi går igenom mer avancerade teknikövningar och klassisk repertoar, fördjupar oss inom olika stilar och tolkningar av låtar för solopiano. Du får också stöd i att utveckla din förmåga att komma på egna idéer och att förbereda dig för högre musikstudier.
Ålder: 15–19 år.

Piano och keyboard

Sång och kör

På sånglektionerna får du möjlighet att utveckla din egen röst och ditt musikaliska uttryck. Vi jobbar med sångteknik och provar på att sjunga i flera olika musikstilar. Om du vill får du också framträda inför publik någon gång under terminen.

Nivåer
Våra kurser finns på nivåerna nybörjare och fortsättning. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper. I gruppundervisningen blandar vi nybörjare med de som sjungit tidigare.

Du som är 7–11 år undervisas i en mindre grupp där du bland annat får sjunga i stämmor och kanon.

Du som är 12 år och äldre kan välja om du vill undervisas i grupp eller enskilt och får mer än gärna komma med önskemål om vad just du är sugen på att sjunga!

Kör

Du kan också välja att sjunga i kör, antingen vid sidan av dina andra sånglektioner eller endast vid körlektionerna.

Kör nivå 1 – Vi upptäcker glädjen i att sjunga tillsammans med andra, gör musiklekar och lär oss sånger. Ålder: 7–9 år

Kör nivå 2 Vi upptäcker glädjen i att sjunga tillsammans med andra, lär oss grundläggande sångteknik och provar på att sjunga i stämmor. Ålder: 10–14 år

Barn som sjunger

Orkester och ensemble

Att spela och sjunga tillsammans med andra i en orkester, ensemble eller ett band är jättekul! Du tränar samspel, träffar kompisar och får tillfälle att spela på fler konserter. Kursen riktar sig till dig som redan sjunger eller spelar ett instrument på någon av kulturskolans musikkurser och ingår som en del av den enskilda undervisningen. Du betalar alltså ingen extra avgift för orkesterspelet. Om du har lång erfarenhet av ditt instrument kan du välja att endast spela i orkester eller ensemble och betalar då ordinarie kursavgift.

Ålder: 10–19 år

Nivåer
Våra kurser finns på nivåerna nybörjare och fortsättning. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper i att spela tillsammans med andra, men i de flesta fall behöver du kunna hantera ditt instrument på en grundläggande nivå.

Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt nivå.

Ungdomar som spelar i band och orkester

Trummor och slagverk

Upptäck trummornas magiska värld! Du får spela på trumset i många olika musikstilar men också utforska olika typer av handtrummor med ursprung från Latinamerika och Afrika. Vi spelar även melodiska slagverk som marimba och xylofon och du får möjlighet att spela tillsammans med andra i ett band eller en orkester.

Ålder: 9–19

Nivåer
Våra kurser finns på nivåerna nybörjare, fortsättning och avancerad. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper.

Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt nivå!

Trumset

Gitarr, elgitarr och elbas

Gitarr, elgitarr och elbas är stränginstrument som kan spelas på många olika sätt och i olika sammanhang. Du får lära dig grundläggande spelteknik, melodi- och ackordspel, spela på gehör (lyssna och härma) och efter noter och tabulatur. Vi går också igenom låtar i olika musikstilar, stycken, kompstilar och riff. Vi improviserar, övar skalor och solo-tekniker. Som gitarrist får du också lära dig att kompa dig själv och andra.

Undervisningen sker både enskilt och i grupp. Utöver dina lektioner finns möjligheter att spela i ensemble eller band och att framträda på konserter.

Ålder: 9–19

Nivåer
Våra kurser finns på nivåerna nybörjare, fortsättning och avancerad. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper.

Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt nivå!

Gitarr, elgitarr och elbas

Gitarr/Elgitarr
Gitarr är ett instrument med många och stora uttrycksmöjligheter. Hos oss kan du utvecklas till den gitarrist du vill bli. Gitarr förekommer i de flesta musikstilar som exempelvis klassisk, rock, pop, blues och jazz. Våra gitarrlärare har den kompetens som behövs för att kunna lära ut alla stilar och du kan få undervisning på både akustisk gitarr och elgitarr.

Elbas
Som basist står du för du grunden i musiken. Du har stort inflytande över såväl det harmoniska som det rytmiska och dynamiska. Instrumentet förekommer i de flesta musikstilar som exempelvis pop, rock, soul och jazz. Elbasen spelar ofta en väldigt viktigt roll i bandet eller ensemblen.

Senast uppdaterad 30 november 2023