El Sistema – en del av Kulturskolan

El Sistema är en global rörelse som handlar om att ge barn och unga möjlighet till positiv utveckling genom att spela, sjunga och dansa tillsammans i orkester och kör.

El Sistema startade på 1970-talet i Venezuela och finns nu i många länder över hela världen. I Sundbyberg startades El Sistema 2016 av Sundbybergs stad i samarbete med Bostadsbolaget Förvaltaren.

5-åringar

El Sistema erbjuds till alla 5-åringar som går i förskola i Rissne och Hallonbergen samt, från och med hösten 2023, i Ursvik. En gång i veckan träffas barnen för att sjunga, dansa och spela med en rytmiklärare från Kulturskolan tillsammans med förskolans personal. Varje onsdag välkomnas också barnen, tillsammans med sina familjer, till VänsDay – en familjeträff med musik och social samvaro.

F-klass, åk 1 och åk 2

På Grönkullaskolan i Rissne får elever från förskoleklasser upp till årskurs 2 möjlighet att delta i El Sistema. Två till tre dagar i veckan är det gruppundervisning i fiol, cello, sång och rytmik med lärare från Kulturskolan. Varje onsdag välkomnas också eleverna, tillsammans med sina familjer, till VänsDay – en familjeträff med musik och social samvaro.

Årskurs 3 och 4

Sedan hösten 2021 pågår ett projekt för att elever i årskurs 3 och 4 på Grönkullaskolan ska kunna fortsätta delta i undervisningen på El Sistema.

Konserter

El Sistema gör regelbundet konserter i kommunen och samarbetar bland annat med bostadsbolaget Förvaltaren, Grönkullaskolan och Sundbybergs orkesterförening.

Har du frågor eller vill veta mer om El Sistema i Sundbybergs kommun? Kontakta: Mirjam Charas Östergren, mirjam.charasostergren@sundbyberg.se

Våra lärare

Johanna Österling Brunström

Johanna Österling Diallo, undervisar i Rytmik.

Efter drygt 30 som lärare på universitet är det fantastiskt att få möta de yngre barnen i musik, dans, rörelse, spel, lek och bild. Undervisningen bygger på den forskning jag gjort om kroppen som utgångspunkt för lärande i musik, där upptäckarlust, glädje och ”jag kan” står i centrum.

Mirjam Charas Östergren

Mirjam Charas Östergren, undervisar i fiol och verksamhetsansvarig på El Sistema

Det bästa med att vara lärare på El Sistema är att få möjlighet att lära känna alla elever och göra skillnad i deras liv! Innan jag började jobba på El Sistema frilansade jag som violinist i olika orkestrar och drev min egen fiolskola. När jag inte jobbar tycker jag om att upptäcka världen tillsammans med mina barn.

David Hurtado Gomez

David Hurtado Gómez, undervisar i cello

Jag kommer från Colombia och har jobbat som musiklärare i nästan 20 år, bland annat i USA. Jag tycker att jag har drömjobbet! Har alltid velat inspirera elever med cello, precis som jag blev inspirerad av mina lärare. När jag inte undervisar gillar jag att cykla, gärna långt, med min familj och att kolla på fotboll (Heja Liverpool!).

Irina Kensborn

Irina Kensborn, undervisar i fiol.

Jag kommer från början från Ukraina och har fått min musikutbildning både där och här i Sverige. Jag tycker om att spela fiol och att få lära andra det jag kan. Det är också jättekul att spela tillsammans i orkester!

Guro Fløgstad

Guro Fløgstad, undervisar i cello (sjukskriven)

Jag kommer från Trondheim i Norge och började spela cello som 5-åring. Innan jag började på El-Sistema arbetade jag som musiklärare i grundskolan. Jag brinner för att alla i en grupp ska känna sig trygga och trivas. När jag inte undervisar i musik gillar jag att lära mig nya språk och att vara ute i naturen.

Bo Johansson, ackompanjatör på El Sistema.

Jag har lång erfarenhet som pianolärare på musikskolan och innan dess var jag frilansmusiker i 25 år. Nu ackompanjerar jag sedan flera år tillbaka på piano på El Sistema där jag tillsammans med mina kollegor och elever utvecklar kreativt samspel.

Senast uppdaterad 18 januari 2024