skateboard, sport, fritid, skor

Ungdom

Att vara ung är härligt, men kan också vara jobbigt ibland. Då är det bra att veta vem man kan prata med om det som är svårt.

Vuxna runt omkring, föräldrar, lärare eller föreningsledare kan vara bra att prata med, men ibland kan man vilja prata med någon annan. Det finns både de som arbetar professionellt med att stödja barn och unga och de som gör det på frivillig väg. På de här sidorna finner du några olika verksamheter som riktar sig direkt till dig som är ung.

Kriser

Kris innebär att det har hänt något allvarligt i livet som man tycker är svårt att hantera och som gör att man tappar fotfästet ett tag. Man kan uppleva en kris i samband med att man kliver in i vuxenvärlden, om någon närstående dör, om man är med om en olycka, upplever en katastrof eller att något annat oförutsett inträffar.

Upplever du en kris och behöver någon att prata med kan du kontakta din skolas elevhälsa eller stadens ungdomsmottagning. Du kan få mer information om vad en kris är på Vårdguidens, 1177s och ungdomsmottagningens hemsida.

Stress

Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är bra när man behöver göra något snabbt eller har bråttom. Men om kroppen inte hinner återhämta sig efter att ha stressat eller om man är stressad fast man inte har bråttom, kan det bli ett problem.

Stress är den känsla som uppstår när man känner att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på, eller när man har för höga krav och förväntningar på sig. Som att man inte får tiden att räcka till för allt som ska göras i skolan eller på jobbet, samtidigt som man till exempel ska hinna träna, träffa kompisar, vara med familjen och hinna med olika fritidsaktiviteter.

Känner du dig stressad och behöver hjälp med att förändra din situation kan du kontakta din skolas elevhälsa eller stadens ungdomsmottagning.

Senast uppdaterad 22 april 2020