Stadens budget

Onsdag 8 november fastställde kommunfullmäktige kommunstyrelsens förslag till Budget 2024 med justeringar.

Här hittar du budget för 2024 och plan 2025-2030:

Sundbybergs stads budget 2024 och plan 2025–2030, fastställd av kommunfullmäktige den 8 november 2023, § 369 Pdf, 1.1 MB..

Nu är stadens medarbetare involverade i arbetet med verksamhetsplaneringen som utgår ifrån budgeten. Då är även hållbarhetsprogrammet för Sundbybergs stad ett viktigt underlag.

Budget - så funkar det

Budgeten är stadens ekonomiska plan och verktyget för prioritering och styrning. Den anger hur mycket pengar kommunen som helhet har att förfoga över kommande år och hur pengarna ska användas. När nämnderna vet vilken budgetram de har, gör de en prioritering och beslutar om en verksamhetsbudget.

Verksamhetsbudgeten är nämndens plan för hur mycket pengar var och en av nämndens verksamheter ska få nästa år. Dessa involveras sedan i att arbeta med verksamhetsplaneringen med utgångspunkt i sin tilldelade budget. I verksamhetsplaneringen ingår även ett antal andra styrdokument som underlag.

Program för ett hållbart Sundbyberg

Ett övergripande och centralt styrdokument är stadens beslutade hållbarhetsprogram – ”Program för ett hållbart Sundbyberg”. En kortversion av programmet hittar ni här Länk till annan webbplats..

"Program för ett hållbart Sundbyberg" beslutades vid kommunfullmäktiges sammanträde den 19 december 2022. Det är en del av kommunkoncernen Sundbybergs stads arbete med de globala hållbarhetsmålen:

Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen. Länk till annan webbplats..

Programmet tar sikte på tre målbilder som stadens hållbarhetsarbete ska fokusera på fram till 2030:

  • En inkluderande stad med jämlika och jämställda livsvillkor.
  • En god livsmiljö.
  • En fossilfri stad.

Budget och hållbarhetsprogrammet tätt sammanlänkade

Genomförandet av programmet sker genom beslutade mål, uppdrag och ekonomiska resurser i stadens årliga budget. I årsredovisningen följer staden årligen upp och analyserar utvecklingen av programmets målbilder och strategiska inriktningar. Årsredovisningens resultat och analys utgör varje år ett underlag för beslut om mål och uppdrag i nästkommande budget. På detta sätt flätas verksamhetsplaneringsarbetet med nämndernas angivna budget för 2024 ihop med hållbarhetsprogrammets långsiktiga mål.

I slutändan handlar allt om att skapa positiva effekter för de som bor, verkar och vistas i Sundbyberg och alla medarbetare i kommunkoncernen Länk till annan webbplats. (stadens alla sektorer och bolag) bidrar när verksamhetsplaneringen ska brytas ner i aktiviteter.

Senast uppdaterad 1 februari 2024