Stöd till föräldrar

Sundbybergs stads föräldrastöd riktar sig till alla föräldrar med barn mellan 0 och 18 år. Här kan du läsa om vad som anordnas för att du ska få stöd och uppmuntran i ditt livs viktigaste uppdrag – att vara förälder! Det finns stöd både i grupp eller genom enskilda samtal.

Ibland kan en situation vara så pass oroande att det finns behov av att mer noggrant ta reda på hur barnet mår. Då har socialtjänsten ansvar för att ta reda på hur det står till med barnet och om det behövs ett mer omfattande stöd till barn eller föräldrar.

Det här erbjuder Sundbybergs stad till föräldrar och vårdnadshavare

Sundbybergs stad erbjuder föräldrakurser, föreläsningar, föräldrarådgivning och olika mötesplatser som vänder sig till alla föräldrar (eller andra viktiga vuxna) med målet att främja barns och ungdomars hälsa. Här kan du även hitta telefonnummer och kontaktuppgifter om du har frågor eller behöver stöd i ditt föräldraskap.

Föräldraträffar i grupp

Det finns grupper för både småbarnsföräldrar, skolbarnsföräldrar och tonårsföräldrar. Läs mer om våra kostnadsfria föräldraträffar under rubriken "Föräldraträffar i grupp".

Enskilda förebyggande samtal

Om du som förälder känner att du behöver stöd i ditt föräldraskap kan du få upp till fem rådgivande samtal av erfarna föräldraskapsstödjare. Kontakta dem via telefon eller e-post:

De finns även tillgängliga vissa tider på öppna förskolan Junibacken.

När det behövs mer omfattande stöd

Kontakta mottagningen och ansök om stöd, om du känner dig orolig för ditt barn eller att du som förälder inte räcker till. Socialtjänsten tar då reda på vad ditt barn behöver genom att utreda hur situationen ser ut runt ditt barn. Utredningen sker i nära samverkan med dig.

Om utredningen kommer fram till i att ni behöver stöd utformas detta utifrån just er situation. Det vanligaste är att du som förälder får hjälp så att du i din tur kan stötta ditt barn på bästa möjliga sätt. Ibland kan situationen vara sådan att ett barn inte kan bo med sina föräldrar utan måste bo i ett annat hem. Men målet är alltid att föräldrar och barn ska kunna leva tillsammans och ha det bra ihop.

Rädda barnens stödlinje

Rädda Barnens Stödlinje finns för barn, unga och föräldrar som vill prata med någon på sitt språk. De erbjuder anonymt och kostnadsfritt samtalsstöd på arabiska, dari, pashto, svenska och engelska.

Linjen nås på 0200–77 88 20 vardagar klockan 15–18.

Läs mer på www.raddabarnen.se/helpline Länk till annan webbplats.

Tryggare15

Tryggare15 är ett samarbete mellan Fältsekreterarna, Socialtjänsten och Polisen. Tryggare15 riktar sig främst till unga som är eller ska fylla 15 år och bli straffmyndig. Vi träffar era ungdomar i årskurs 8 för att prata om aktuella ämnen och olika sätt att hantera situationer som de kan ställas inför. I år pratar vi om normer, våld och narkotika. Något som ni gärna får prata vidare om hemma.

Ladda ner denna PDF som hjälpmedel. Pdf, 94.9 kB. Filen innehåller information och tips på vad du som förälder kan tänka på.

Senast uppdaterad 23 juni 2022