Mat i förskolan

I de kommunala förskolorna ligger ansvaret för tillagning och servering av måltider på Måltidsservice. Måltidsservice ansvarar för all personal i köket samt för alla inköp av livsmedel.

EU-logotyp mjölkstöd

Måltider i förskolan

Frukost
Till frukost serveras till exempel gröt, fil med flingor, smörgås med pålägg, ägg och mjölk.

Mellanmål
Till mellanmål serverar vi till exempel fil med flingor, smörgås med pålägg, smoothie, frukt och dryck.

Lunch

  • Dagens lunch ger cirka 30 procent av dagens energi- och näringsbehov.
  • Matsedeln är varierad.
  • Specialkoster erbjuds vid behov.
  • Det finns två rätter att välja på varav en är vegetarisk.
  • En säsongsanpassad salladsbuffé serveras varje dag.
  • Nyckelhålsmärkt knäckebröd serveras till varje måltid.
  • Nyckelhålsmärkt smörgåsmargarin serveras till varje måltid.

Matsedel i förskola och skola Länk till annan webbplats.

När det gäller de fristående förskolorna så kan det variera vilka måltider som serveras. Söker du som vårdnadshavare till en fristående förskola får du själv ta reda på vad som gäller för just den förskolan.

Specialkost

Till de barn som av medicinska, etiska eller religiösa skäl inte kan äta alla slags livsmedel serverar vi specialkost.

För att ett barn ska få specialkost behöver vi ett journalutdrag eller intyg på allergin från läkare/dietist/psykolog. Se information under Relaterat innehåll.

Specialkost vid medicinska skäl Pdf, 147.5 kB.

Vid etiska eller religiösa skäl för specialkost ska ett kostintyg fyllas i och lämnas in inför höstterminen. Lämna en kopia till rektorn för kännedom. Originalet lämnas till måltidspersonalen.

Kostintyg av etiska eller religiösa skäl Länk till annan webbplats.

Måltidsservice

Vi som jobbar på Måltidsservice tillagar 6 500 måltider varje dag till förskolor, skolor och äldreomsorg. Vi har 16 tillagningskök och 18 mottagningskök. Cirka 80 heltidsanställda medarbetare ser till så att det här fungerar varje dag.

Vår vision är att laga den mest hållbara och goda måltiden möjligt. Vi strävar alltid efter att hitta den bästa råvaran till alla våra måltider.

Måltiderna i Sundbybergs förskolor ska vara näringsriktiga, goda, hållbara, trivsamma, integrerade och säkra. Vi följer Livsmedelsverkets måltidsmodell och de riktlinjer som är framtagna för skolan och äldre.

Vi följer de nationellt riktlinjerna att minska på det röda köttet och öka andelen vegetabilier för att minska på vårt klimatavtryck.

Vi har två goda och näringsriktiga måltider att välja på varje dag till förskola och grundskolan.

Maten serveras av duktig personal i trevliga miljöer. Det serveras frukost, lunch och mellanmål.

Måltidsservice har en menyplanerare som skapar alla måltider till förskola, skola och äldreomsorgen.

Senast uppdaterad 12 september 2023