Uthyrning av bostad till nyanlända

Har du en lägenhet, ett hus eller ett rum att hyra ut? Just nu behöver vi hjälp med att hitta bostäder åt nyanlända med permanent uppehållstillstånd.

Du bestämmer själv om, när och hur länge du vill hyra ut bostaden men det är önskvärt att du hyr ut den tills vidare eller under en längre period. Har du villa, uthyrningsrum eller lägenhet som du vill hyra ut kan du anmäla ditt intresse genom att fylla i en intresseanmälan.

Hantering av personuppgifter

Sektorn för välfärd och omsorg samlar in personuppgifter via formuläret för att kunna administrera uthyrning av bostad till nyanlända. Uppgifterna kommer endast att behandlas av oss som arbetar i Sundbybergs stad. Vi sparar dina uppgifter så länge du väljer att ha din bostad uthyrd via Sundbybergs stad.

Läs mer om hur vi i Sundbybergs stad hanterar dina personuppgifter

Anmäl ditt intresse i formuläret nedan

Antal rum i den bostad du önskar hyra ut * (obligatorisk)
Antal rum i den bostad du önskar hyra ut

Vad ingår i hyran? * (obligatorisk)
Vad ingår i hyran?Frågor och svar om bostadsuthyrning

Är det okej att ha ett muntligt avtal?

Hyresavtal ska som huvudregel upprättas skriftligt och hyran ska framgå av avtalet. Det är bra med ett skriftligt hyresavtal där ni bestämmer villkoren för avtalet. Färdiga mallar kan du köpa i bokhandeln eller på internet.

Hur ska bostaden vara utrustad?

Bostaden ska vara utrustad med eget kök, badrum och egen ingång. Bostaden behöver inte vara möblerad eller utrustad med till exempel husgeråd.

Kan jag säga upp avtalet senare om jag vill det?

Det är samma regler som gäller vid all uthyrning av bostäder. Hyreskontraktet reglerar uppsägningen och avtalslängden.

Kan jag ange en begränsad hyresperiod?

Det vanliga är att du hyr ut tills vidare, men det är möjligt att bara hyra ut under en period. Nyanlända flyktingar behöver dock ett långsiktigt boende som ger stabilitet och trygghet för att skapa bra sociala kontakter, relationer och skolgång med mera.

Vilken hyra kan jag begära?

Hyran ska vara ett skäligt belopp. Det innebär att den inte får vara påtagligt högre än för likvärdiga lägenheter.

Ska hyran vara lägre än de marknadsmässiga hyrorna?

Nej. Hyresgästen ska behandlas som alla andra hyresgäster. Hyran ska dock inte vara oskälig.

Garanterar kommunen att hyran betalas?

Avtalet gäller mellan dig som hyr ut och hyresgästen. Den nyanlända har en egen inkomst och ansvarar själv för att betala hyran.

Måste jag deklarera för inkomsten av hyra?

Ja, om du hyr ut din privatbostad (småhus, ägarlägenhet eller bostadsrätt) eller hyresrätt som är bostad ska du deklarera överskottet av uthyrningen. Du får dock bland annat göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor när du hyr ut en privatbostad eller hyresrätt. Läs mer om uthyrning av bostad hos skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Har kommunen ansvar om hyresgästen missköter sig?

Nej, kommunen har inget ansvar eftersom hyreskontraktet gäller mellan dig som hyr ut och hyresgästen. Kommunen finns som stöttning om det skulle bli problem, men i första hand är det hyresgästen som du måste prata med.

Kan jag få tolkhjälp vid kontraktsskrivning om det behövs?

Ja, kommunen kan hjälpa till med tolk om det behövs när kontrakt ska skrivas.

Senast uppdaterad 8 augusti 2023