Sfi

Svenska för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket. Den är till för dig som inte har svenska som modersmål. Du får lära dig att tala, läsa och skriva svenska. Utbildningen är gratis.

Anmälan till SFI

För att ansöka till SFI så besöker du våra lokaler på Löfströms allé 3 i centrala Sundbyberg, tisdagar mellan 15-18 samt onsdagar 9-12 och 16:30-18.

Hitta till Löfströms allé 3 Länk till annan webbplats.

Om du är EU-medborgare behöver du ha med dig ditt pass som styrker ditt medborgarskap. Har du nyss flyttat till Sundbyberg behöver du ha med ett intyg från Skatteverket som visar att du är folkbokförd i Sundbyberg.

SFI har kontinuerlig antagning, vilket innebär att du kan söka till SFI när du vill under året.

Om du är yrkesutbildad eller har en akademisk examen kan du istället läsa SFX.

Vem får studera på SFI?

Du får studera på SFI från och med 1 juli det år du fyller 16 år om du saknar grundläggande kunskaper i det svenska språket. Du ska vara bosatt i Sundbyberg och ha svenskt personnummer eller vara EU/EES-medborgare eller medborgare i Schweiz med uppehållsrätt (arbete, studier).

Är du 16–19 år och utan en avslutad utländsk gymnasieutbildning kan du också vända dig till S:t Martins gymnasium i Sundbyberg.

S:t Martins gymnasium Länk till annan webbplats.

Utländsk utbildning

Om du har en utländsk gymnasieutbildning, universitetsutbildning eller eftergymnasial yrkesutbildning kan Universitets- och Högskolerådet (UHR) bedöma om din utbildning motsvarar en svensk utbildning. En sådan bedömning kan du bland annat använda när du söker jobb eller om du vill söka till högre utbildning i Sverige.

Bedömning av utländsk utbildning hos Universitets- och högskolerådet (UHR) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 6 mars 2023