Emily Hopkins, Nattbadaren. Okänd datering.

Emily Hopkins, Nattbadaren. Okänd datering.

Konst

I Sundbyberg har konst en stor och viktig plats. Konsten bidrar till stadens identitet och till samhörighet mellan stadens invånare. Ambitionen är att levandegöra konsten och göra det lättare och roligare för alla stadens invånare att upptäcka den.

Stadens konstsamling

Sundbyberg har cirka 2 500 konstverk i sin samling. Det är både fast konst, som skulpturer och lös konst som går att flytta, så som tavlor. I stadens konstsamling finns både internationella, nationella och lokala konstnärer representerade. De flesta verk är tillgängliga för allmänheten i offentliga rum utomhus eller på exempelvis bibliotek och skolor.

Staden engagerar sig också i produktion av ny konst och tillämpar enprocentregeln. Det innebär att en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnationer av fastigheter, infrastruktur och offentliga miljöer, ska investeras i platsspecifik konstgestaltning. Staden uppmanar även privata fastighetsägare och exploatörer att använda sig av enprocentregeln.

Om du vill se eller veta mer om konstverken, kontakta stadens konstansvariga tjänsteperson på mejl janine.seldenthuis@sundbyberg.se eller telefon 08-706 84 13.

Mobilappen Kulturspåret

Kulturspåret är en mobilapp som guidar dig till stadens utomhuskonst.

I appen finns konstrundor utifrån olika teman, exempelvis ”Sundbybergs stjärnor”,” Marabouparken” eller ”Nakna människor”. Genom film, ljud, bild och text får du veta mer om konstverken och du kan också testa dina kunskaper genom olika quizfrågor.

Med appen är det lätt och roligt att upptäcka konsten. Det viktiga är att se på konsten med nyfikna ögon – inte att kunna mycket om konst. Du uppmanas att titta, tolka och tycka till om konstverken.

Appen är gratis att ladda ned där appar finns (via App Store för Iphone och Google Play för androidtelefoner).

Läs här om hur du laddar ner appen Kulturspåret. Länk till annan webbplats.

Läs här om hantering av personuppgifter/integritetspolicy i mobilappen Kulturspåret.


Platser för konst

Det finns flera konstutställare i Sundbyberg. Här visas alltifrån internationellt kända konstnärer till oetablerade lokala talanger.

Marabouparken

I Marabouparken finns en skulptursamling av hög klass med 16 verk av både svenska och internationella konstnärer. Parken växte fram under 1940- och 50-talen då chokladföretaget Marabou ville erbjuda sin anställda rekreation av hög kvalitet under pauser och lunchrast. Parken och skulptursamlingen ägs och förvaltas av Sundbybergs stad.
Läs mer om Marabouparken här. Länk till annan webbplats.

Marabouparken konsthall

I parken ligger Marabouparken Konsthall och en restaurang. Konsthallen drivs av en stiftelse med målsättning att bedriva utställnings- och pedagogisk verksamhet samt vetenskaplig forskning av samtidskonst. Här visas utställningar av samtidskonstnärer som utforskar relationen mellan människan och naturen.
Läs mer om Marabouparken konsthall här. Länk till annan webbplats.

Sundbybergs Stadsmuseum

På museet kan du se konst av de lokala konstnärerna Carl Fagerberg, Carl Johan Dyfverman och Gustav Hyllengren. Museet drivs av Sundbybergs hembygdsförening och visar också mindre tillfälliga konstutställningar.
Läs mer om Sundbybergs stadsmuseum här. Länk till annan webbplats.

Galleri Ung

Galleri UNG är ett barn- och ungdomsgalleri som ska inspirera, motivera, främja och synliggöra ungas kreativitet i Sundbyberg.
Läs mer om Galleri Ung här.

Signalfabrikens bibliotek

På biblioteket i Signalfabriken visas mindre konstutställningar, ofta av lokala konstnärer.
Läs mer om biblioteket i Signalfabriken här. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 7 november 2023