Nyanlända ska få enklare och snabbare etablering

Många nyanlända har inte vetat vart de ska vända sig med olika frågor. Med ett nytt mottagningscenter i Hallonbergens centrum ska de få all nödvändig information på ett och samma ställe. Målet är att förenkla och effektivisera etableringstiden och att ge en kontaktväg, oavsett vilken fråga som det gäller.  

Sundbybergs stad har genomfört intervjuer i fokusgrupper med nyanlända personer som visar att många inte vet vilken hjälp de kan få eller vart de ska vända sig.
– Som ny i Sverige är det svårt att veta hur allt fungerar och vart man ska vända sig med alla frågor. Och det tar också mycket av ens tid när man fort vill etablera sig och kunna fortsätta med sitt liv. Så det är bra att kunna få hjälp och vägledning av en person. Det blir mycket effektivare, säger Mohamad Achkir som kom till Sundbyberg år 2016. I dag arbetar han på Kulturcentrum i Sundbybergs stad där tidigare hade en praktiktjänst.

En kontaktväg till stöd

Med det nya mottagningscentret hoppas staden kunna ge bättre och mer tillgänglig service och hjälp med frågor som rör exempelvis jobb, ekonomi, utbildning, föräldrastöd och aktiviteter i föreningslivet.
– Visionen är att det ska vara så enkelt som möjligt att etablera sig i Sundbyberg, oavsett om du är född här eller kommer från ett annat land, säger Josefin Malmqvist (M) ordförande för social- och arbetsmarknadsnämnden. Med det nya mottagningscentret hoppas vi att det ska bli enklare och effektivare att få stöd och vägledning under den första tiden i kommunen.

Mottagningscentret finns i Hallonbergens bibliotek och har drop in-tider tisdagar kl. 09.00-13.00 och torsdagar kl. 13.00-16.00. Det kommer att finnas flerspråkig personal och tolkhjälp.

För mer information, kontakta:
Josefin Malmqvist (M), kommunalråd, 073-694 79 74, josefin.malmqvist@sundbyberg.se
Josefina Streling, utredare/projektledare, 08-706 84 92, josefina.streling@sundbyberg.se
Fredrik Richard, pressansvarig, 08-706 85 75, fredrik.richard@sundbyberg.se

Senast uppdaterad 10 oktober 2018