Utökning av nya trafik- och parkeringsregler i Duvbo

I november 2023 inleddes en utveckling med nya trafik- och parkeringsregler i delar av Duvbo för att förbättra trafiksäkerhet och framkomlighet. Nu utökas dessa till att gälla för hela området.

Förändringen innebär att vi kommer reglera var det är - och var det inte är - tillåtet att parkera i Duvbo, för att säkerställa att det får plats parkerade bilar, cyklister och fotgängare. Det inkluderar åtgärder som stoppförbud, parkeringsförbud, enkelriktning av gator och avgiftsbelagd parkering. Både trafiksäkerheten, framkomligheten och tryggheten kommer öka med de förändrade parkeringsreglerna i Duvbo.

Från den 15 januari kommer de nya trafik- och parkeringsreglerna gälla för hela Duvbo och Hästhagen.

Staden kommer även erbjuda boendeparkering för utvalda områden. Bakgrunden till beslutet är flera års utredningsarbete som visar att parkering i Duvbo behöver regleras för att göra trafikmiljön säkrare och tryggare.

Frågor och svar

Varför genomförs detta?

Detta genomförs först och främst för att förbättra framkomligheten för de boende i området. Avgiftsbeläggningen i Hästhagen och västra delen av Duvbo har, som det befarades i stadens konsekvensbeskrivning, inneburit att infartsparkeringen har flyttat in till centrala delarna av Duvbo.

Vad innebär de nya trafik- och parkeringsreglerna?

Det kommer inte att ske några förändringar i själva parkeringssträckorna på en gång, utan det som kommer att ske är att de sträckor som inte haft en parkeringsavgift kommer att avgiftsbeläggas. Det kommer att tillkomma tilläggstavlor för avgift samt zontavla för att beskriva vilken taxa som gäller för platsen.

När börjar de utökade reglerna att gälla?

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 15 januari 2024.

Vilken parkeringstaxa är det som kommer att gälla?

Det kommer att vara samma taxa (Zon E) som i Hästhagen samt i västra delen av Duvbo. Parkeringstaxa Zon E motsvarar 15 kr i timmen.

Kan det komma fler ändringar?

Ja det kan det göra. Då vi kontinuerligt utvärderar regleringen kan det tillkomma nya parkeringssträckor, men även att vissa parkeringssträckor eventuellt tas bort.

Vem kan få boendeparkering?

Reglerna för boendeparkering finns på sidan Boendeparkering - Sundbybergs stad. I första hand ska man långtidsparkera inom den egna fastigheten.

Hur söker jag boendeparkering?

Du söker boendeparkering på sidan Boendeparkering - Sundbybergs stad.

Här hittar du mer detaljerad information:

Trafik- och parkeringsregler i Duvbo och Hästhagen.

Senast uppdaterad 8 januari 2024