Om lämna sidan

"Lämna sidan"-funktionen är till för att underlätta om besökare på webbplatsen kan känna sig hotade och övervakade och vill hemlighålla vilka webbsidor som besökts.

Funktionen Lämna sidan tar dig snabbt till en ny hemsida om du känner dig hotad. Denna knapp rensar däremot inte informationen som lagras i datorn utan för att radera historiken måste du rensa informationen. Gör detta när du känner dig trygg, om du hamnar i en pressad situation bör du använda Lämna sidan-funktionen i första hand.

Dölj ditt besök

När du surfar på webben så sparas viss information i webbläsaren. För att dölja vilka webbsidor du har tittat på kan du radera historik, lagrade sidor och mera i din webbläsare. Det enklaste sättet att göra det på är att rensa cacheminnet.

Hur rensar jag cacheminnet?

Det beror helt på vad du har för webbläsare, gå till www.rensacachen.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så får du snabbt reda på vilket kortkommando du ska använda för att rensa din cache.

Observera

När du gjort en rensning kommer det inte att synas vilka sidor du har besökt, men det finns en risk att någon som använder den datorn ofta kan se att en rensning har gjorts.

Surfa privat/inkognito

När du surfar privat kan andra som använder samma enhet inte se din historik. Webbläsaren sparar inte webbhistoriken eller uppgifter som anges i formulär. Cookies och webbplatsdata sparas medan du surfar men raderas när du avslutar inkognitoläget.

Öppna ett inkognitofönster med ett kortkommando.

  • Med webbläsaren Chrome: Tryck på Ctrl + Skift + n.
  • Med webbläsaren Explorer: Tryck på Ctrl + Skift + p.

Det går också att nå privat eller inkognito-surfning via inställningar i webbläsaren (ofta högst upp till höger i webbläsarfönstret).

Senast uppdaterad 15 oktober 2021