Sol och termometer

Råd vid värmebölja

Just nu är det väldigt varmt och många, speciellt äldre, påverkas negativt av värmen. Här får du tips och råd om hur du kan minska risken att bli sjuk på grund av värmen.

Under en värmebölja är det viktigt att vara uppmärksam på hur du och din omgivning mår. Tänk på att barn och äldre är extra utsatta vid extrem värme.

Tillhör du en sårbar grupp?

Sårbara grupper är:

  • personer över 80 år
  • personer som bor högt upp eller längst ned i flerbostadshus
  • personer som vårdats på sjukhus för vissa sjukdomar, till exempel KOL, diabetes eller psykiska sjukdomar
  • personer som tar vissa läkemedel, till exempel vätskedrivande och psykofarmaka

Undvik ansträngningar

Undvik onödig ansträngning. Sök hjälp med till exempel inköp. Avbryt genast det du håller på med om du blir yr eller känner dig trött. Sök hjälp om du känner dig dålig. Planera förflyttningar och resor så att de inte blir påfrestande. Tänk på att det ofta är svalare på morgonen och kväll, och varmast mitt på dagen och
eftermiddagen.

Skugga, fläktar och luftkonditionering

Vistas inte i solen. Välj skuggiga och svala platser. Välj bostadens svalaste utrymme och vädra ut värmen under natten.

Om din bostad blir varm bör du vistas i luftkonditionerande utrymmen. En fläkt kan ge viss svalka om det är varmt i rummet. Det är viktigt att dricka eftersom fläkten kan orsaka uttorkning.

Duscha dagligen för att bli sval och välj kläder som är svala och ”andas”.

Drick!

Drick tillräckligt med vätska i form av svala drycker. Drick under hela dygnet, även när du inte känner dig törstig. Undvik alkohol, söta drycker och alltför kalla drycker som kan ge kramp. Har du fått läkarråd om vätskeintag eller om du använder vätskedrivande läkemedel rådfråga din läkare om hur du ska göra.

Undvik att dricka varma drycker och äta varm mat. Det höjer din kroppstemperatur. Om du svettas kraftigt bör du fylla på med salt och mineraler, såsom mineralvatten och sportdrycker.

Håll kontakt

Viktigt är också att du har regelbunden kontakt med dina närstående, vänner, grannar eller hemtjänst. Om du tillhör den sårbara gruppen; be någon att hålla kontakten med dig under morgon och kväll.

Här kan du läsa mer om uppmaningar och råd till privatpersoner och riskgrupper samt vårdgivare.

Senast uppdaterad 14 juni 2023