Fågelinfluensa i Stockholms län - uppdaterad information

Ett utbrott av fågelinfluensa har konstaterats i Stockholms län, bland annat vid Råstasjön i Solna. Döda fåglar har även hittats vid Lötsjön i Sundbyberg. Vi avråder människor och deras husdjur från att röra döda eller uppenbart sjuka fåglar. Staden kontrollerar parkområdet dagligen och tar vid behov bort fåglar.

Antalet döda och sjuka fåglar i Sundbyberg ligger på en låg nivå. Till hundägare vill vi påtala att det alltid är kopplingstvång för hundar på offentlig plats, men att det under dessa omständigheter är särskilt viktigt att inte låta hunden gå fram till döda fåglar för att nosa.

SVT gjorde 29 maj ett reportage med stadens parkarbetare Mikael Nilsson, där han beskrev de senaste två veckorna vid Lötsjön som lugna och att man innan dess enbart hittat enstaka döda fåglar.

Se inslaget i SVT nyheter Stockholm Länk till annan webbplats..

Se vidare information med frågor och svar på Solnas webbplats Länk till annan webbplats.. Det finns även uppdaterad information på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida: SVA. Länk till annan webbplats. Där går det också att finna länkar till fördjupad information hos bland annat Jordbruksverket.

Om döda eller sjuka djur påträffas i staden kan man rapportera detta till Statens veterinärmedicinska anstalt på rapporteravilt.sva.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad 8 juni 2023