Inredning av vind, nya bostäder
Det krävs bygglov för att inreda ytterligare en bostad i en befintlig byggnad.
Till exempel om vinden ska inredas till bostad. Det som blivit tydligt de senaste åren när vi ser fler och fler projekt gå till slutbesked är att förutsättningarna innan arbeten inleds är viktiga.
Vid en ansökan om inredning av ytterligare bostäder i en befintlig vind prövas åtgärden mot detaljplanen. Det krävs oftast att byggnaden stämmer överens med detaljplanen för att ett bygglov ska kunna beviljas. I detaljplanen kan även bestämmelser kring inredning av vind, byggnadshöjd och våningsantal finnas. Förutom att det kan påverka möjligheten till inredning av vindsbostäder kan det även påverka möjligheten till takkupor och takkupornas storlek.
Gestaltning
Ändringar av en byggnad ska enligt plan- och bygglagen (PBL) alltid utföras varsamt. Hänsyn ska tas till byggnadens karaktärsdrag och dess tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden ska tas till vara.
Vid inredning av vindar behöver förslaget ritas utifrån och in.
Eventuella takkupor eller takterrasser ska vara gestaltade och anpassade efter byggnadens förutsättningar. De ska väl indragna från takavslut, takvinklar och utskjutande byggnadsdelar.
Takkupor
Takkupor på gavlar är sällan lämpligt. Takkupor ska utformas så att de integreras och upplevs som en del av taket, den kvarvarande takytan ska fortfarande dominera. Storleken och placeringen kan påverka byggnadshöjden och våningsantalet och därmed bli en avvikelse från detaljplanens bestämmelser. Ofta är måttet 1,4 m i bredd på en takkupa ett bra riktvärde och avståndet mellan takkuporna ska vara minst en takkupa i bredd.
Takkupor behöver förhålla sig till underliggande fasad. De bör generellt vara mindre på både bredden och höjden än underliggande fönster. Ibland ska placeringen av takkuporna ta hänsyn till fasadens vertikala fönsterrader och i andra fall kan det vara en fördel att placera takkuporna med jämna mellanrum längs taklängden, beroende på byggnadens förutsättningar.
Takterrasser
Takterrasser placeras mot gården, främst slutna gårdar. De ska vara väl integrerade i taket. Nya takterrasser i takfallet bör placeras så att de i framkant skär ner minst 80 cm i det befintliga taket dvs att den synliga delen av räcket är max 30 cm. För att inte framträda i stadsbilden bör takterrasser inte förläggas för nära takavslut.
När man dimensionerar takterrassen är en längd på ca 3,5 meter och en bröstningshöjd i framkant på minst 80 cm ett lämpligt mått att hålla sig till.
Bostadens utformning
Bostäder som ska inredas på vindsplan ska uppfylla krav i lagtext och byggregler, med särskilt fokus vad gäller dagsljus, rumshöjd och tillgänlighet.
Dagsljus och rumshöjd är tekniska egenskapskrav. Men eftersom dagsljus och fasadens utforming hänger ihop samt rumshöjden kan sätta stopp i nästa skede granskar vi detta redan i bygglovet.
Dagsljus
Boverkets krav om dagsljus ska uppfyllas. Redovisa dagsljusfaktorn i samtliga bostadsrum där man uppehåller sig mer än tillfälligt. Redovisa dagsljusfaktorn i punktform, den ska vara minst 1%. En förenklad dagsljusberäkning kan inte användas eftersom förutsättningarna för den metoden inte uppfylls i vindslägenheter.
Rumshöjd
För rum eller avskilda delar av rum avsedda för människor att vistas mer än tillfälligt i är utrymmen för daglig samvaro, matlagning, sömn och vila. I dessa rum ska mer än hälften av rummets boyta (BOA) ha en rumshöjd om minst 2,4 m.
I sådana delar där ståhöjd behövs, vid bostadsfunktioner med tillhörande betjäningsytor får rumshöjden inte vara lägre än 2,1 m under horisontella delar av tak eller 1,9 meter under snedtak.
Rum eller avskiljbara delar av rum att vistas tillfälligt i är exempelvis rum för personlig hygien, kommunikationsutrymmen och bostadsförråd. Där får rumshöjden inte vara lägre än 2,1 meter oavsett om det är under ett horisontellt- eller snedtak.
Tillgänglighet
Endast mindre lägenheter om högst 35 kvm BOA som inreds på befintlig vind undantas från krav på tillgänglighet enligt lagen. För dessa bostäder är det upp till byggherren att uppfylla tillgänglighetskraven på ett tillräckligt bra sätt och hisskravet utgår.
För vindsbostäder över 35 kvm BOA ska hiss finnas.
Tillgänglighetskrav enligt Svensk Standard ska uppfyllas – detta inkluderar även bostadskomplementen så som förråd, tvättstuga mm.
Övrigt
Redovisa bostadskomplementen i ansökan.
Utrymme för klädvård, förråd för säsongsutrustning. Förvaring av barnvagnar, cyklar, utomhusrullstolar, rollatorer och liknande samt utrymme för postboxar.
Redovisa soputrymme och parkering.
Bostadsfunktionerna samt betjäningsytor ska rymmas inom boytan. Skraffera på ritning de ytor som inte är BOA. Ange antal kvm för hela bostaden samt för varje rum.
Ansökan
- ansökan sker via e-tjänst
- situationsplan
- plan-, fasad- och sektionsritningar. Skraffera den yta som inte är BOA. Redovisa bostadskomplement
- material och kulörbeskrivning för utvändiga ändringar
- dagsljusberäkning och redovisning av rumshöjd.
Dagsljus och rumshöjd är tekniska egenskapskrav som prövas först vid anmälan. Men eftersom det kan innebära att startbesked inte kan ges är det lämpligt att redovisa både dagsljus och rumshöjd redan i bygglovsskedet. Åtgärder för bättre dagsljus kan även påverka fasaden. - ange vad som finns på vindsytan idag. Bifoga gärna ritningar på befintligt om möjligt.
Många gånger krävs ett tillgänglighetsutlåtande. Fler handlingar kan komma att krävas beroende på ärendets komplexitet. En mobilitetsredogörelse kan krävas beroende på hur många bostäder som tillkommer. Då behöver ni ta kontakt med vår trafikenhet.
Efterlevnad av krav och regler såväl som gestaltning av ändringar i fasad bedöms i handläggningen av det specifika ärendet när ansökan väl inkommit.
Lovpliktiga åtgärder ska följa beviljat lov. Det innebär att åtgärden ska utföras så som det framgår av det beviljade lovet och tillhörande ritningar. Eventuella ändringar under byggtiden som gör att det givna lovet inte följs innebär att ett nytt bygglov krävs för hela åtgärden. Det finns inga möjligheter att besluta om ändringar av lov.
Kontakt
Bygglovsenheten
- E-post: btn@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 89 03
Telefontid
- Tisdag 13.00–15.00
Öppet helgfri dag, ej före röd dag eller klämdag.
Du kan också e-posta oss och be om att bli uppringd så hör vi av oss så snart vi har möjlighet.
Post- och besöksadress
Sundbybergs stad
Sektorn för samhällsbyggnad
Bygglovsenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg