Vad gäller för grannar?
Det finns ingen generell rätt som granne att alltid får tycka till om vad som ska byggas. Beslut om bygg-, mark- eller rivningslov kan överklagas av berörda grannar.
Det händer att vi i ärenden ber om grannars synpunkter och vid vissa tillfällen vill vi även veta om en granne godkänner det som ska byggas. Som berörd granne kan du överklaga våra beslut om bygg-, mark- eller rivningslov.
Överklaga beslut
När vi ger bygg-, mark- eller rivningslov skickar vi ett meddelande till alla berörda grannar om att vi har fattat ett sådant beslut. Berörda grannar kan då ta del av beslutet och ritningar och kan även överklaga beslutet.
När vi fattar beslut att ge startbesked i anmälansärenden, till exempel för så kallade attefallsbostadshus, skickar vi endast meddelande till berörda grannar om åtgärden rör en betydande olägenhet. Betydande olägenhet kan till exempel vara förlorad utsikt eller intrång på egen fastighet.
Om du vill överklaga ett beslut behöver du göra det skriftligt inom tre veckor från den dag du fick beslutet. Brevet bör undertecknas och namnteckningen förtydligas. Om du anlitar ett ombud bör ombudet underteckna skrivelsen och en fullmakt undertecknad av dig bör skickas med.
Lämna synpunkter genom grannehörande
Om en ansökan om bygglov inte följer detaljplanens bestämmelser ska grannar och andra berörda ges möjlighet att lämna synpunkter genom ett grannehörande.
Du får information och ritningar från oss och kan lämna synpunkter.
Är det många som är berörda annonserar bygglovsenheten om avvikelsen i
Dagens Nyheter och lokaltidningen. Annonsen visas även på vår digitala anslagstavla.
När svarstiden för grannehörandet har gått ut gör bygglovsenheten en samlad bedömning av de synpunkter som har inkommit. I de fall vi handlägger ett ärende som helt följer det som står i detaljplanen eller om en ansökan avslås fattar vi beslut utan att grannar får lämna synpunkter.
Godkänna byggnationer som inte behöver bygglov
I vissa fall måste en granne godkänna en byggnads placering när det gäller en friggebod eller ett så kallat attefallshus.
Medgivande vid byggnation som inte kräver bygglov eller anmälan
För viss byggnation behövs det varken bygglov eller anmälan men grannen kan ändå behöva godkänna en viss placering. Om det som ska byggas ligger närmare tomtgränsen än 4,5 meter behövs ett godkännande från de grannar som berörs för att bygga
- friggebod
- skärmtak som är lovbefriat
- mur eller plank som är max 1,8 m högt, ligger inom 3,6 m från bostadshuset och byggs för att skapa en skyddad uteplats
Grannarna måste godkänna placeringen innan byggnationen börjar. Den som bygger är själv ansvarig för att prata med grannarna. Alla de som äger den fastigheten som berörs måste godkänna placeringen. Ett sådant godkännande gäller även efter det att grannarna har flyttat.
Tänk på att om grannen är allmän mark som ägs av kommunen kan du inte få ett godkännande för att bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
Vi rekommenderar att godkännandet är skriftligt för att det ska vara dokumenterat och kunna bevisas men det ska inte skickas in till kommunen.
Blankett för grannemedgivnade Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Medgivande vid byggnation som inte kräver bygglov men behöver anmälan
Vid byggnation som kräver anmälan, exempelvis ett attefallshus eller en attefallstillbyggnad, behövs ett grannemedgivande, det vill säga godkännande från grannen, för att bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.
Medgivandet behöver vara skriftligt och ska vara på en situationsplan där det som ska byggas är inritat på rätt plats och med rätt mått. Alla de som äger den fastighet som ligger närmare än 4,5 meter måste skriva under medgivandet. Det ska framgå vilka de är och vilken fastighet som de äger. Den som skickar in anmälan till bygglovsavdelningen är den som ska skicka in medgivandet från sina grannar tillsammans med anmälan.
Tänk på att om grannen är allmän mark som ägs av kommunen kan du inte få ett godkännande för att bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
Blankett för grannemedgivande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Olovlig byggnation
Vill du anmäla något som uppförts olovligt kan kan göra en anmälan via e-post, brev eller telefon.
Kom ihåg att alla handlingar du skickar in till kommunen blir offentliga, även
din e-post. Den du anmäler kommer att få ta del av handlingarna. För att tillsynsanmälan ska upprättas så snabbt och korrekt som möjligt är det bra om vi får ett tydligt underlag från början.
Din anmälan bör innehålla
- fastighetsbeteckning eller gatuadress för den fastighet som anmälan avser
- beskrivning av vad anmälan avser
- om du vet när åtgärden utfördes, om den pågår eller är avslutad
- om du anser att det finns fara för säkerhet och hälsa.
Du kan också bifoga fotografier, ritningar eller annat underlag som styrker din tillsynsanmälan och ger oss en uppfattning om omfattningen av åtgärden.
Om du vill ha återkoppling behöver du även skicka in dina kontaktuppgifter.
Anonym anmälan
Om du vill göra en anonym anmälan kan du skicka ett vanligt brev.
Ange inga uppgifter som kan kopplas till dig, då de inte kan tas bort i efterhand.
Om du väljer att vara anonym kan du inte få återkoppling i ärendet.
Kontakt
Bygglovsenheten
- E-post: btn@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 89 03
Telefontid
- Tisdag 13.00–15.00
Öppet helgfri dag, ej före röd dag eller klämdag.
Du kan också e-posta oss och be om att bli uppringd så hör vi av oss så snart vi har möjlighet.
Post- och besöksadress
Sundbybergs stad
Sektorn för samhällsbyggnad
Bygglovsenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg