Bygglovsguide
Här hittar du information om de vanligaste åtgärderna som kan kräva bygglov, anmälan eller grannens godkännande.
Altan (Öppnas i nytt fönster)
Om du vill bygga en altan kan du behöva bygglov beroende på hur den ska se ut och hur den ska byggas. Ett vanligt trädäck som du bygger i nivå med marken kräver oftast inte bygglov.
Attefallsåtgärder
De så kallade attefallsåtgärderna kräver inte bygglov men du behöver göra en anmälan. Åtgärderna är inte möjliga om byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull eller ingår i sådant område som till exempel Duvbo.
Avgifter
Sundbybergs stad tar ut en avgift för handläggningen av ditt ärende. Avgiften beräknas med hjälp av en taxa som beslutats av kommunfullmäktige.
Byggetablering
Byggetablering är ett sammanfattande namn på tillfälliga funktioner som behövs under byggtiden. Byggbod för platskontor, personalutrymmen, container för förvaring av material och verktyg behövs ofta i anslutning till byggarbetsplatsen. Stängsel eller plank kan behövas för att inhägna området.
Exempelritningar
För att handläggningen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt är det viktigt att ritningarna innehåller rätt information från början. Handlingarna ska vara fackmannamässigt utförda och tydligt visa bygglovets omfattning.
Flerbostadshus - nybyggnad
Här hittar du information om vad som gäller när du vill söka bygglov för ett nytt flerbostadshus i Sundbyberg. Vi träffar dig gärna i ett tidigt skede och tar del av era planer.
Friggebodsregler (Öppnas i nytt fönster)
Friggebodsreglerna är ett samlingsnamn för några åtgärder som är undantagna från både bygglov och anmälan under vissa förutsättningar. Friggebodsreglerna gäller även i riskintresset Duvbo.
Glasa in balkong (Öppnas i nytt fönster)
Du behöver bygglov för att glasa in befintliga balkonger.
Inglasning av balkong ändrar byggnadens yttre utseende.
En inglasning kan också påverka byggnadens brandskydd och utrymningsvägar.
Hissar
Ägare av hissar och andra motordrivna anordningar har ansvar för att de är besiktigade enligt rätt tidsintervall och har regelbunden skötsel.
Inredning av vind - nya bostäder
Det krävs bygglov för att inreda ytterligare en bostad i en befintlig byggnad. vinden ska inredas till bostad. Det som blivit tydligt de senaste åren när ny bostad tillkommer på vind är att förutsättningarna innan arbeten inleds är viktiga.
Kaminer, eldstäder och skorsten (Öppnas i nytt fönster)
Du behöver göra en anmälan för att installera eller väsentligt ändra en eldstad eller rökkanal. För en ny skorsten behöver du söka bygglov om den påverkar byggnadens yttre utseende väsentligt.
Kontrollplan
En kontrollplan beskriver de kontroller du som byggherre ska göra och vem eller vilka som ska utföra kontrollen. Kontrollplanen bestäms i samband med startbeskedet. Det ska finnas en kontrollplan för de flesta bygg-, rivnings- och markåtgärder som kräver lov eller anmälan.
Mur och plank
Om du vill uppföra en mur eller ett plank behöver du oftast bygglov.
Du behöver inte bygglov om du ska uppföra ett plank vid skyddad uteplats till ett en- eller tvåbostadshus, men vissa kriterier behöver vara uppfyllda.
Nybyggnad av en- och tvåbostadshus
Här hittar du information om vad som gäller när du vill bygga ett nytt en - eller tvåbostadshus.
Obligatorisk ventilationskontroll (OVK)
Du som fastighetsägare ska regelbundet kontrollera funktionen av ditt ventilationssystem (OVK). Detta för att säkerställa att inomhusklimat är gott för de som vistas i din fastighet.
Ovårdad tomt (Öppnas i nytt fönster)
I plan- och bygglagen ställs krav på att tomter ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.
Rivningslov och marklov
Inom ett område med detaljplan behöver du marklov om du vill ändra markens höjdläge avsevärt. På vissa ställen, till exempel i Duvbo, krävs marklov för trädfällning. För att riva en hel byggnad eller en del av en byggnad så kan du behöva ansöka om rivningslov.
Solcellspaneler och solfångare
Om du vill installera solcellspaneler eller solfångare på din fastighet räknas det som en fasadändring. Du kan behöva bygglov för detta men det finns vissa undantag. Att söka bygglov eller göra en anmälan för solcellsanläggning är kostnadsfritt i Sundbyberg.
Staket, spaljé och pergola
Vanligtvis behöver du inte bygglov för att uppföra staket, spaljé eller pergola. Men det är flera olika parameterar som avgör om du behöver bygglov för åtgärderna. Många gånger krävs en bedömning i det enskilda fallet.
Pool
Du behöver vanligtvis inte bygglov för en nedsänkt pool/bassäng.
Beroende på hur det ska se ut runt den kan du behöva bygglov eller marklov. I Duvbo behöver du stämma av poolens placering med oss.
Tidsbegränsat bygglov (Öppnas i nytt fönster)
Du kan söka ett tidsbegränsat bygglov för en åtgärd som ska finnas under en viss tid. Åtgärden ska fylla ett tillfälligt behov.
Tillbyggnad av en- och tvåbostadshus (Öppnas i nytt fönster)
En tillbyggnad kan vara att du ska bygga ut en befintlig byggnad eller bygga ovanpå befintlig byggnad. Ett uterum räknas som en tillbyggnad.
Det kan också handla om en tillbyggnad utan väggar som till exempel carport eller ett större skärmtak.
Tillsyn och olovligt byggande
Här kan du läsa mer om bland annat det som i vardagligt språk kallas för svartbygge men som vi benämner som tillsyn.
Trädfällning i Duvbo
Träden i Duvbo har ett extra stort värde som en avgörande del i den kulturhistoriska miljö som klassas som riksintresse och är därför skyddade i detaljplanen. För att fälla träd i Duvbo krävs marklov.