Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Att söka bygglov

Här finns information om när du behöver söka lov, hur processen går till och vad det kostar.

Vill du påbörja ett byggprojekt och undrar hur du ska göra med bygglov?
Innan du kan börja genomföra ditt byggprojekt behöver du ta reda på vad du får göra på din fastighet.

Kontakta gärna oss om du är osäker på om åtgärden du planerar att utföra kräver bygglov eller anmälan.

Det krävs bygglov för:

  • Nybyggnad
  • Tillbyggnad
  • Ändring av byggnad till ett väsentligt annat ändamål
  • Inredning av en ny bostad eller lokal för handel, hantverk eller industri
  • Byta färg, fasadbeklädnad, fönster eller taktäckningsmaterial eller på annat sätt ändra byggnadens yttre avsevärt inom planlagt område
  • Skyltar och ljusanordningar inom planlagt område
  • Flytta, anordna, inrätta, uppföra eller väsentligt ändra vissa anläggningar

Bygglov krävs också för andra anläggningar än byggnader:

  • Nöjesparker, djurparker, idrottsplatser, skidbackar med liftar, kabinbanor, campingplatser, skjutbanor, småbåtshamnar, friluftsbad, motorbanor och golfbanor
  • Upplag och materialgårdar (exempelvis återvinningsstationer och containrar uppställda under en längre tid)
  • Tunnlar och bergrum som inte är avsedda för väg, järnväg, tunnelbana, spårväg eller gruvdrift
  • Fasta cisterner och andra fasta anläggningar för kemiska produkter som är hälso- och miljöfarliga och för varor som kan medföra brand eller andra olyckshändelser. Undantag: liten anläggning för en fastighets eget behov.
  • Radio- och telemaster och torn. Undantag: liten anläggning för en fastighets eget behov och mindre antenner. Exempelvis rörantenner under 5 meter och lådformiga antenner mindre än 0,5 kvadratmeter.
  • Vindkraftverk som är högre än 20 meter, placerat på ett avstånd från gränsen som är mindre än kraftverkets höjd över marken, monteras fast på en byggnad eller har en vindturbin med en diameter som är större än tre meter. Undantag: Om verket omfattas av tillstånd enligt miljöbalken.
  • Murar och plank. Undantag: Vissa plank placerade vid en- och tvåbostadshus behöver inte alltid bygglov, läs mer på Boverkets webbplats.

Boverket – boverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Parkeringsplatser utomhus. Undantag: För fastighetens behov för en- och tvåbostadshus
  • Begravningsplatser
  • Transformatorstationer

Bygglovsprocessen

Innan du kan börja genomföra ditt byggprojekt behöver du ta reda på vad du får göra på din fastighet. Du behöver även ta reda på om du behöver söka bygglov eller om det räcker att du gör en anmälan till oss.

  1. Planera ditt projekt
  2. Skicka in ansökan
  3. Ditt ärende handläggs
  4. Beslut om bygglov och startbesked
  5. Avsluta bygget

Handläggningstid

Just nu har vi fått in många bygglovsansökningar. Därför har vi långa handläggningstider och det kan dröja innan du får en handläggare tilldelad. Vi jobbar så fort vi kan och återkommer om vi har frågor gällande din ansökan.

Planera ditt projekt

Titta i den detaljplan som gäller för din fastighet för att ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar planera för det du vill bygga. Den visar hur du får använda ett visst område, vad du får bygga och hur du får utforma det du vill bygga.

Gällande detaljplaner

Avgifter

Vi tar ut en avgift för handläggningen av ditt ärende. Avgiften beräknas med hjälp av en taxa som justeras årligen. Dokumentet med taxan är ännu inte tillgänglighetsanpassad. Kontakta oss för att få taxan eller fråga om specifika avgifter.

Väljer du att ta tillbaka din ansökan eller om ansökan avvisas kommer vi att ta betalt för nedlagd tid. Lägsta avgift är 1568 kronor och inte högre än vad ett beviljat bygglov hade kostat. Ett beslut om avslag kostar lika mycket som ett beviljat bygglov.

Här kan du läsa mer om avgifter och bygglov

Ritningar

För att handläggningen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt är det viktigt att ritningarna innehåller rätt information från början. Handlingarna ska vara fackmannamässigt utförda och tydligt visa bygglovets omfattning.

Exempel på vad ritningar ska innehålla

Kartor

Du kan behöva en karta över din fastighet när du söker bygglov för till exempel tillbyggnad av bostadshus. Du kan själv beställa en karta genom att använda
vår e-tjänst. Vid nybyggnad krävs oftast en nybyggnadskarta, för tillbyggnader brukar det räcka med en förenklad nybyggnadskarta.

Beställ karta

Skicka in ansökan

När du tagit reda på om din planerade åtgärd kräver bygglov och tagit fram det underlag som krävs kan du enkelt söka bygglov i vår e-tjänst. Du behöver du logga in med exempelvis BankID och fylla i dina uppgifter. Beskriv ditt projekt och bifoga handlingar.

Har du redan sökt bygglov för en åtgärd via e-tjänsten kan du följa och komplettera ditt pågående ärende direkt i e-tjänsten.

Ditt ärende handläggs

Bygglovsenhetens handläggare kommer att titta på din handlingar. Om det visar sig att vi saknar någon handling eller att du behöver göra någon ändring för att vi ska kunna godkänna ditt byggprojekt kommer vi att kontakta dig.

Beslut om bygglov och startbesked

Om ditt byggprojekt uppfyller detaljplanens bestämmelser och krav från lagstiftningen blir din ansökan godkänd. Vid enstaka fall kan en liten avvikelse från detaljplanen prövas. Dina grannar kommer då att höras och får tillfälle att yttra sig.

Vid ett beviljat bygglov skickar vi beslutet även till dina grannar som har rätt att överklaga inom tre veckor från den dag de fick kännedom om beslutet.

Innan du kan börja bygga behöver du ett startbesked. Vid enklare ärenden ges startbesked i samband med bygglovet. För att ett startbesked ska kunna ges krävs en kontrollplan. I vissa ärenden behöver vi även hålla ett tekniskt samråd som du och din kontrollansvarige kallas till. Först efter det kan du få startbesked. Du behöver alltid invänta startbesked innan du får börja bygga. Läs ditt beslut noga, där finns all information du behöver.

Kontrollplaner

Lovpliktiga åtgärder ska följa beviljat lov. Det innebär att åtgärden ska utföras så som det framgår av det beviljade lovet och tillhörande ritningar. Eventuella ändringar under byggtiden som gör att det givna lovet inte följs innebär att ett nytt bygglov krävs för hela åtgärden. Det finns inga möjligheter att besluta om ändringar av lov.

Avsluta bygget - slutbesked

För att avsluta ditt ärende hos oss behöver du få ett slutbesked. Du kan även behöva ett slutbesked för att kunna använda det du har byggt. Skicka in de handlingar som krävs för slutbesked. När du har fått ett slutbesked avslutas ärendet hos oss.

Kontakt

Bygglovsenheten

Telefontid

  • Tisdagar klockan 13.00–15.00

Öppet helgfri dag, ej före röd dag eller klämdag

Du kan också kontakta oss via e-post och be om att bli uppringd så hör vi av oss så snart vi har möjlighet.

Post- och besöksadress

Sundbybergs stad
Sektorn för samhällsbyggnad
Bygglovsenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg

Senast uppdaterad: 20 september 2024