Duvbo
Duvbo är särskilt kulturhistoriskt värdefullt område och det finns ett antal särskilda regler att förhålla dig till. Till exempel är vissa bygglovsbefriade åtgärder inte tillåtna och det finns en utökad lovplikt som gäller för byggnaderna och träden.
Riksantikvarieämbetet utsåg Duvbo till riksintresse 1987 med hänsyn till områdets kulturhistoriska värde. För att säkerställa områdets kulturhistoriska värden har en särskild detaljplan antagits för området. Det är inte bara husen som kan vara värdefulla utan även trädgårdarna.
Om du planerar en större åtgärd som nybyggnad eller tillbyggnad ber vi dig att boka in ett konsultationsmöte med någon av våra arkitekter.
Ett konsultationsmöte är alltid gratis och ger dig vägledning i vad som är möjligt på din fastighet, vilka krav som kommer att ställas vad gäller gestaltning och utformning samt om det finns särskilda bestämmelser att ta hänsyn till.
Utökad lovplikt
Lovplikten har utökas i Duvbo till att omfatta alla förändringar av byggnadens exteriör och fällning av större stamträd. Skillnaden är marginell jämfört med den generella lovplikten enligt plan- och bygglagen. Den utökade lovplikten är avgiftsfri. Hör gärna av dig till oss för rådgivning kring den utökade lovplikten.
Detaljplanen för Duvbo
Det kan vara bra att ta en titt på detaljplanen och tillhörande handlingar, den reglerar vart och hur du kan bygga.
När du underhåller din byggnad eller förändrar den behöver det utföras med förstålse för byggnadens och områdets egenart. På så sätt kan villastadens charm och speciella karaktär kunna upplevas av kommande generationer.
Särskilda regler
Då Duvbo är ett sådant särskilt värdefullt område som inte får förvanskas så är inte alla bygglovsbefriade åtgärder möjliga. Solcellcellspaneler kräver bygglov.
De ska placeras med hänsyn till byggnaden och gaturummet.
De så kallade attefallsåtgärderna så som attefallshus, bygglovsbefriad tillbyggnad eller attefallstakkupor är inte möjligt i Duvbo.
Bygglovsbefrielsen för en- och tvåbostadhus för att bygga en så kallad friggebod om 15 kvm gäller i Duvbo.
Övriga planhandlingar
Till detaljplanen hör två skrifter där områdets olika kulturvärden beskrivs och det finns även information om byggnadsvård. Du hittar också vägledning för vad som gäller vid om-, till-, och nybyggnation.
- Duvbo värt att värna
En skrift med praktiska råd och riktlinjer. Där hittar du exempel på hur tillägg och förändringar kan göras på ett varsamt sätt. Det finns även en historik över området, förslag på vidare läsning för den intresserade och mycket mer.
- Miljöprogram
För att bevara det som gör området speciellt finns ett miljöprogram som redovisar områdets kulturvärden. Där finns riktlinjer för byggnadernas tomter och den offentliga miljön. Miljöprogrammet går på en övergripande och kortfattad nivå igenom områdets karaktär och kulturhistoriska värden och tar sedan i punktform upp kulturvärden som är viktiga för upplevelsen av miljön.
Förändringar av tomter ska ta särskild hänsyn till sådana egenskaper som är typiska för området. Ytan mellan husen och gatan (förgårdsmarken) samt gaturummet är viktiga delar av kulturmiljön och ska värnas. Det är inte i första hand de enskilda byggnaderna som är kulturhistoriskt intressanta även om det finns värdefulla sådana utan samhället som helhet som gör området speciellt.
Vanliga åtgärder där man behöver ta hänsyn till kulturmiljön är:
- Pool, altaner och trädäck
Större anläggningsarbeten ska undvikas. Eventuell pool, trädäck eller altan placeras bort från gatan och inte på förgårdsmarken. Pool kräver inte alltid bygglov men dess placering ska stämmas av med bygglovsenheten. - Avgränsning till gatan
Staket, lövhäckar, grindar och träd avgränsar tomten från gatan och bidrar till att området knyts samman. - Parkeringsplatser
Ska ordnas långt in på tomten och innanför tomtens avgränsning så att de inte dominerar gatumiljön. Hårdgörning av ytor ska begränsas, asfalt- och betongplattor ska undvikas. - Murar och plank
Den naturliga topografin i området ska bevaras. Om en mur/stödmur ändå krävs ska den vara väl avgränsad och materialet anpassat till områdets karaktär, L-stöd och betongsten är olämpligt. Alla stödmurar kräver bygglov oavsett höjd.
Plank motverkar det öppna byggnadssätt som är typiskt för Duvbo. - Trädfällning
Marklov krävs för trädfällning om trädet har en stamdiameter större än 20 cm på en höjd av 1,3 meter över marken. Många träd har de senaste åren fällts i Duvbo och få har återplanterats. Detta påverkar riksintresset negativt och träden ska i största möjliga mån bevaras.
Kontakt
Bygglovsenheten
- E-post: btn@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 89 03
Telefontid
- Tisdag 13.00–15.00
Öppet helgfri dag, ej före röd dag eller klämdag.
Du kan också e-posta oss och be om att bli uppringd så hör vi av oss så snart vi har möjlighet.
Post- och besöksadress
Sundbybergs stad
Sektorn för samhällsbyggnad
Bygglovsenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg
Ange adress eller fastighet
Glöm inte att ange den adress eller fastighet din förfrågan gäller.