Egenkontroll för tandvårdsverksamheter

Egenkontroll innebär att du som verksamhetsutövare har rutiner för din verksamhet samt har kunskap om den lagstiftning som du berörs av. Egenkontroll kan till exempel innebära rutiner för driftkontroll, rutiner för hantering av farligt avfall, kunskap om och förteckning över vilka kemiska produkter som används i verksamheten och mätning av utsläpp via avloppsvattnet.

I miljöbalken ställs det krav på att alla verksamheter ska göra de undersökningar samt vidta de försiktighetsåtgärder som kan anses vara skäliga för att verksamheten inte ska riskera att ha negativ påverkan på människa eller miljön. Tandvårdsverksamheter omfattas av kraven i miljöbalken och det finns särskilda regler som du som verksamhetsutövare behöver känna till och följa. Behandling av patienter med amalgamfyllningar innebär en risk för spridning av kvicksilver till avloppsystemet och reningsverket. Sker behandling av amalgamfyllningar behöver verksamheten ha rutiner och utrustning för att inte riskera att sprida kvicksilver via avloppsvattnet.

Amalgamavskiljare

Inom de verksamheter som hanterar amalgam ska det finnas amalgamavskiljare vid alla avlopp där amalgam hanteras. Det innebär bland annat vid behandlingsstolar och vaskar där instrument rengörs.

Rutiner ska finnas för att upprätthålla amalgamavskiljarens funktion. Det innebär att amalgamavskiljaren ska kontrolleras regelbundet och att det sker desinficering av de vaskar som är anslutna till avskiljaren. Avfallet som uppkommer vid service av amalgamavskiljaren ska tas om hand av ett företag som har tillstånd att transportera farligt avfall.

Märkning av avloppsrör och tömning av vattenlås

Vid tömning av vattenlås i patienttoaletter och andra utrymmen som kan komma i kontakt med amalgam ska slammet tas om hand som farligt avfall.

Vattenlåsen ska vara uppmärkta så att det framgår att de kan innehålla kvicksilver.


När behöver jag sanera avloppsrören?

Tandvårdsverksamheten har ett ansvar att se till att kvicksilver inte sprids till avloppsnätet. Det betyder att verksamheten också har ett ansvar att se till av avloppsrören saneras vid behov. Detta gäller även om det finns amalgamavskiljare.

Sanering av avloppssystemet behöver bland annat göras:

  • Vid stambyte eller när andra åtgärder i avloppsledningarna ska göras.
  • Om det blir stopp i avloppet.
  • När en verksamhet avslutas eller vid överlåtelse av verksamheten.
  • Om det gått cirka 10 år sedan senaste saneringen.

Innan avloppsrören saneras eller tas bort ska det anmälas till miljöenheten. Anmälan ska skickas in minst sex veckor innan arbetena planeras att starta. Då arbetena innebär risk för spridning av kvicksilver är det viktigt att de genomförs på rätt sätt. Kontakta i god tid ett företag som arbetar med sanering av kvicksilver för att få råd och hjälp med saneringen. Du är även välkommen att kontakta miljöenheten om det uppkommer frågor.


Senast uppdaterad 28 juni 2023