Matförgiftning

Om du misstänker att du har blivit sjuk på grund av att du ätit mat som du köpt i butik eller ätit på restaurang i Sundbyberg ska du så fort som möjligt kontakta livsmedelskontrollen. En snabb anmälan kan hindra andra från att bli sjuka.

Om du åt på restaurang eller köpte varan i en annan kommun så ska du i stället kontakta miljö- och byggnadsförvaltningen eller motsvarande i den kommunen.

När en anmälan om misstänkt matförgiftning inkommer till oss på livsmedelskontrollen kommer vi fråga dig om:

  • Vad tror du att du har blivit sjuk av?
  • Var åt du/köpte du det som du tror att du blev sjuk av?
  • När blev du sjuk?
  • Hur många personer har ätit av det som du tror att du blev sjuk av?
  • Hur många av dem har blivit sjuka?
  • Vilka symptom har du?
  • Har du sökt läkarvård?

Kontakta oss på livsmedelskontrollen via e-post livsmedel@sundbyberg.se eller under våra telefontider.

Hantera mat rätt hemma

Om du hanterar maten på ett bra sätt i ditt kök minskar risken för att du ska bli sjuk. Detta är särskilt viktigt under sommaren.

  • Tvätta händerna ofta.
  • Håll kallt i kylskåpet, cirka 4°C.
  • Håll rent i köket.
  • Skölj grönsaker.
  • Var noga med att genomsteka fågel, gris och köttfärs.
  • Använd hushållspapper, inte disktrasan för torka upp köttsaft.
  • Diska knivar och skärbrädor noga när du har skurit rått kött och kyckling.

Du kan läsa mer om matförgiftning på Livsmedelsverkets webbplats:

Matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - livsmedelsverket.se

Senast uppdaterad 19 oktober 2023