- Kontakta miljöenheten på telefon 08-706 66 00
- Telefontider, helgfri vardag*
- måndag klockan 13.00–15.00
- torsdag klockan 14.30–16.30
- fredag klockan 9.00–11.00
- * Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.
- livsmedel@sundbyberg.se
Matförgiftning
Om du misstänker att du har blivit sjuk på grund av att du ätit mat som du köpt i butik eller ätit på restaurang i Sundbyberg ska du så fort som möjligt kontakta livsmedelskontrollen. En snabb anmälan kan hindra andra från att bli sjuka.
Om du åt på restaurang eller köpte varan i en annan kommun så ska du i stället kontakta miljö- och byggnadsförvaltningen eller motsvarande i den kommunen.
När en anmälan om misstänkt matförgiftning inkommer till oss på livsmedelskontrollen kommer vi fråga dig om:
- Vad tror du att du har blivit sjuk av?
- Var åt du/köpte du det som du tror att du blev sjuk av?
- När blev du sjuk?
- Hur många personer har ätit av det som du tror att du blev sjuk av?
- Hur många av dem har blivit sjuka?
- Vilka symptom har du?
- Har du sökt läkarvård?
Kontakta oss på livsmedelskontrollen via e-post livsmedel@sundbyberg.se eller under våra telefontider.
Hantera mat rätt hemma
Om du hanterar maten på ett bra sätt i ditt kök minskar risken för att du ska bli sjuk. Detta är särskilt viktigt under sommaren.
- Tvätta händerna ofta.
- Håll kallt i kylskåpet, cirka 4°C.
- Håll rent i köket.
- Skölj grönsaker.
- Var noga med att genomsteka fågel, gris och köttfärs.
- Använd hushållspapper, inte disktrasan för torka upp köttsaft.
- Diska knivar och skärbrädor noga när du har skurit rått kött och kyckling.
Du kan läsa mer om matförgiftning på Livsmedelsverkets webbplats:
Matförgiftning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - livsmedelsverket.se