Boendeparkering

Boendeparkeringstillstånd betyder att du i mån av plats får parkera i de parkeringszoner i Sundbyberg där ditt tillstånd gäller. Du är med andra ord inte garanterad någon plats. Tillståndet gäller normalt i tolv månader.  

Nytt system 1 februari 2016

I början av 2016 kommer Sundbybergs stad att byta system för e-tjänsten Boendeparkering. Uppdatera dina kontaktuppgifter under Min sida för att inte missa någon information. Med hänsyn till miljön kommunicerar vi gärna via e-post och sms.

Logga in på Min sida.

Här gäller boendeparkeringstillstånd

Tillståndet gäller på parkeringsplatser inom Sundbybergs boendeparkeringsområden:

 • Centrala Sundbyberg där även Storskogen och Lilla Alby ingår
 • Stora Ursvik
  Med anledning av det stora utbyggnadsprojektet i Ursvik kan undantag förekomma. Avgift gäller 0-24. Läs mer om parkering i Ursvik under Länkar i Relaterat innehåll.
 • Brotorp
 • Rissne

Tillståndet gäller endast inom det område som anges på tillståndsbeviset.

Parkering med tillståndet får ske på följande tider:

 • dygnet runt i zonerna A, C och E, förutom när det är servicedag eller servicenatt, då gäller andra parkeringsregler
 • vardagar klockan 17:00 - 10:00 i zon B

Boendeparkering i Brotorp

Sundbybergs boendeparkering i Brotorp gäller endast på de gator som staden har tagit över (se karta under Relaterat innehåll). På Fågelhundsvägen gäller tillståndet endast på den södra sidan. Den norra sidan ligger i Solna.

Ansöka om boendeparkeringstillstånd

Ansök via e-tjänst eller med blankett. Det här gäller för att få tillstånd:

 1. Du behöver vara folkbokförd i något av områdena Brotorp, Centrala Sundbyberg (Hästhagen undantaget), Lilla Alby, Rissne, Stora Ursvik eller Storskogen.
 2. Du måste stå som registrerad ägare till personbilen du söker tillstånd för. Om du har tjänstebil som du får använda privat behöver du ett intyg från din arbetsgivare som styrker detta. Om du lämnar in din bil på verkstad och får en hyrbil som ersättningsbil, kan du få ett tillfälligt boendeparkeringstillstånd för hyrbilen under maximalt 30 dagar per kalenderår. Hyrbilen ska tillhöra ett auktoriserat hyrbilsföretag för att godkännas.
 3. Det går endast att få ett tillstånd för boendeparkering per person.

Betalning och kontroll

Boendeparkeringstillståndet kostar inget men du måste betala för boendeparkeringen månadsvis (300 kr).

Ingen återbetalning sker av betald boendeparkeringsavgift.

Genom att logga in på e-tjänsten för boendeparkering, via Relaterat innehåll, kan du lätt sköta betalningen själv för din boendeparkering. Din webbläsare måste tillåta popup-fönster, annars fastnar du på betalningssidan utan att komma vidare. Saknar du dator kan du vända dig till något av stadens bibliotek, som även administrerar betalning för boendeparkering.

Parkeringstillståndet behöver inte placeras i bilrutan längre. Parkeringsvakterna kontrollerar med sin handterminal att det finns ett giltigt tillstånd och att boendeparkeringsavgiften är betald.

Sundbybergs stad subventionerar inte boende- och företagsparkering för miljöbilar.

Förlänga boendeparkeringstillståndet

När det är mindre än en månad kvar på ditt boendeparkeringstillstånd kan du förlänga tillståndet. Det gör du enklast via e-tjänsten.

Boendeparkeringstillstånd vid byte av bil

För att ändra boendeparkeringstillståndet måste den nya bilen ha skrivits över på dig.

Gå in på e-tjänster och välj ”Boendeparkering, ansökan”. Där fyller du i dina uppgifter. Har du rätt till boendeparkeringstillstånd kan du registrera ett nytt tillstånd.

Om du har betalat boendeparkeringsavgift för den gamla bilen, flyttas betalningen över till den nya så snart tillståndet är ändrat.

Om du väljer att få tillståndet skickat till dig dröjer det upp till fem dagar innan du har det. Det gamla tillståndet inaktiveras automatiskt när du ändrar uppgifterna.

Om du inte är folkbokförd i Sundbyberg

Är du folkbokförd på annan ort men bor tillfälligt inom ett boendeparkeringsområde i Sundbyberg, kan du få tillfällig boendeparkering i högst sex månader. Kopia på aktuellt hyresavtal ska bifogas i ansökan.

Sidan uppdaterad 2015-11-27
av Alexandra Strand