Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

PCB i byggnader

PCB, polyklorerade bifenyler, är konstgjorda ämnen och bland de farligaste miljögifterna. Byggnader byggda eller renoverade mellan 1956 och 1973 kan innehålla PCB, till exempel i fog- eller golvmassa. PCB behöver inventeras och saneras.

Anmälan om sanering

Skicka in din anmälan om sanering till miljöenheten senast tre veckor innan planerad saneringsstart. Kontakta miljöenheten vid frågor eller för information om hur du anmäler en planerad sanering.

Ägare av byggnader byggda eller renoverade under åren 1956–1973 ska redan ha inventerat dem. Detta för att ta reda på om de innehåller fog- eller golvmassa med PCB (undantag för vissa småhus).

Om fog- eller golvmassor innehåller 500 ppm PCB (500 mg/kg) eller mer ska byggnaden redan vara sanerad. I vissa fall har dispens för sanering getts och sanering har därmed skjutits upp.

Fog och golvmassor som innehåller mellan 50-500 ppm PCB ska senast saneras i samband med renovering, ombyggnation eller rivning.

Det finns också regler om hur andra föremål som misstänks innehålla PCB ska hanteras. Detta kan exempelvis vara isolerrutor samt kondensatorer.

I PCB-förordningen finns mer information om vad som gäller för dig som är fastighetsägare.

Har din byggnad inte inventerats eller sanerats och det finns misstanke om PCB i fog-eller golvmassa? Kontakta i så fall miljöenheten för vägledning.

När PCB släpps ut i miljön stannar det kvar länge och utgör risker för både djur och människor. PCB är fettlösligt och mycket svårnedbrytbart. PCB anrikas i näringskedjorna när de släpps ut i miljön, vilket innebär att koncentrationerna ökar.

PCB har använts i elektrisk utrustning som transformatorer och kondensatorer, samt som mjukgörare i plast och fogmassor. Nyanvändning av PCB är förbjudet sedan länge, men ämnet finns fortfarande kvar i byggnader och produkter. Därför ska byggnader och anläggningar med PCB vid behov saneras.

Djurs förmåga att fortplanta sig blir påverkad av höga mängder av PCB. Det har framförallt påverkat säl, mink, utter, sillgrissla och havsörnar.

Mängden sälar har ökat och mängden PCB i miljön har minskat mycket sedan 1970-talet. Men det är fortfarande alldeles för mycket PCB i naturen, som kan orsaka negativa effekter.

PCB kan också påverka människors nervsystem och misstänks försämra immunförsvaret, fortplanteringsförmåga, påverka hormonsystem och orsaka cancer.

Kontakt

Miljöenheten

Telefontider

  • Måndagar 13.00–15.00
  • Torsdagar 14.30–16.30
  • Fredagar 09.00–11.00

Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.

Postadress

Sundbybergs stad
Miljöenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg

Senast uppdaterad: 13 september 2024