Oljeavskiljare
Verksamheter som riskerar att släppa ut olja till avlopps- eller dagvattennätet ska ha en oljeavskiljare. Olja som läcker ut kan orsaka problem i reningsverken och har en direkt påverkan på djur och natur i anslutning till vattendragen. Det kan även påverka vårt dricksvatten.
Exempel på verksamheter som behöver oljeavskiljare
- Bensinstationer
- Fordonstvättar
- Bilverkstäder
- Gör-det-själv-hallar
- Motor- och servicehallar
- Olje- och kemikaliedepåer
- Parkeringsplatser
- Garage med golvavlopp
Finns inget golvavlopp behövs ingen oljeavskiljare. Ett golvavlopp innebär alltid en risk för att föroreningar följer med ut i ledningsnätet. Tänk på att en oljeavskiljare inte fungerar som ett reningsverk för rening av metaller och andra ämnen, utan endast avskiljer olja från avloppsvattnet.
Skötsel och tömning
Det är du som är ansvarig för oljeavskiljaren som måste känna till hur oljeavskiljaren ska skötas och tömmas. Tillverkaren eller företag som arbetar med tömning eller underhåll av oljeavskiljare kan hjälpa dig att ta fram rutiner.
Kontrollera oljeavskiljaren minst var sjätte månad. Du bör dokumentera kontrollen. Dokumentationen kan innehålla:
- Kontroll av slam- och oljenivå
- Kontroll av larm
- Rengöring/byte av koalescensfilter
- Kontroll av vattennivå framför och bakom filterenheten
- Kontroll av automatisk avstängningsenhet
Töm oljeavskiljaren regelbundet. Det bör du göra en gång per år eller när halva slamvolymen eller 80 procent av lagringsvolymen för olja är nådd. Se till att oljeavskiljaren efter tömning återfylls med vatten så att den fortsätter att fungera som det är tänkt.
Hantera slam och olja från oljeavskiljaren som farligt avfall.
Besiktning
Besiktning av oljeavskiljaren bör göras av fackkunnig person minst vart femte år och dokumenteras i ett besiktningsprotokoll.
Kemiska produkter
För att oljeavskiljaren ska fungera behöver du tänka på att använda kemiska produkter som är självspaltande eller självseparerande. Det innebär att medlet inte skapar små droppar av olja som är så lätta att de åker igenom oljeavskiljaren utan att renas. Det finns produkter på marknaden som är självspaltande och du kan behöva fråga tillverkaren för att veta om ett medel är självspaltande. Det kan även stå på produktens säkerhetsdatablad.
Tänk också på att förutom att medlet ska vara självspaltande ska det också vara så miljövänligt som möjligt.
Kontakt
Miljöenheten
- E-post: mhs@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 66 00
Telefontider
- Måndagar 13.00–15.00
- Torsdagar 14.30–16.30
- Fredagar 09.00–11.00
Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.
Postadress
Sundbybergs stad
Miljöenheten
Östra Madelvägen 4
172 92 Sundbyberg