Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Egenkontroll

Alla som bedriver en miljöfarlig verksamhet ska planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka och förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön.

Kravet på egenkontroll

Kravet på egenkontroll framgår i miljöbalken. Där finns de allmänna hänsynsreglerna som egenkontrollen ska grunda sig i. Där framgår det att alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller genomför en åtgärd ska skaffa sig den kunskap som behövs för att skydda människors hälsa och miljön. Det står också att lämpliga försiktighetsmått ska vidtas, att verksamheten ska använda bästa möjliga teknik och att så miljövänliga kemiska produkter som möjligt används. Det står även att verksamheten ska hushålla med råvaror och energi. Reglerna gäller i den utsträckning som det är ekonomiskt rimligt att följa dem.

Som verksamhetsutövare behöver du ha rutiner för att följa miljöbalkens krav. Det kan till exempel innebära rutiner för driftkontroll, rutiner för hantering av farligt avfall och mätning av utsläpp till luft eller vatten samt förteckning över kemiska produkter. Egenkontrollen behöver ses över med jämna mellanrum och vid behov uppdateras.

Egenkontroll för anmälningspliktiga verksamheter

För anmälningspliktiga verksamheter gäller mer preciserade krav än kraven ovan. Dessa krav finns att läsa i förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll. Nedanstående paragrafer finns i förordningen och är grundläggande för anmälningspliktiga verksamheter.

4 § Organisatorisk ansvarsfördelning

Det ska finnas en fastställd och dokumenterad organisatorisk ansvarsfördelning för verksamheten. Det innebär att högst ansvarig person ser till att ansvarsområdena för olika delar av verksamheten som berörs av miljöbalken är fördelade och dokumenterade. Personer som tilldelas ansvar för ett visst område ska ha den kunskap och befogenhet som uppgiften kräver.

5 § Rutiner för kontroll

Det ska finnas dokumenterade rutiner för återkommande kontroll av verksamhetens maskiner, inredning och övrig utrustning. Kontrollen ska göras för att hålla utrustningen i gott skick och så att åtgärder vid behov kan vidtas i god tid innan det sker en olycka eller driftstörning.

6 § Bedömning av risker

Verksamhetsutövaren ska återkommande undersöka och bedöma riskerna med verksamheten ur hälso- och miljösynpunkt. Resultatet av undersökningarna och bedömningarna ska vara dokumenterat.

Om det sker en driftstörning eller olycka som innebär en risk för människors hälsa eller miljön ska det omedelbart rapporteras till miljöenheten.

7 § Kemikalieförteckning

Det ska finnas en lista för de kemiska produkter som används i verksamheten och som kan innebära en risk för människors hälsa eller miljön. Listan ska för varje produkt innehålla information om:

  1. Produktens namn.
  2. Vad produkten används till.
  3. Information om produktens hälso- och miljöskadlighet.
  4. Produktens klassificering med avseende på hälso- eller miljöfarlighet.

Listan behöver hållas uppdaterad, det kan vara lämpligt att den ses över en gång per år. Till alla kemikalier som ingår i listan ska det finnas information om deras hälso- och miljöpåverkan.

Ett enkelt sätt för att se till att informationen finns är att det finns tillgängliga säkerhetsdatablad till respektive produkt som all personal i verksamheten har tillgång till.

Kontakt

Miljöenheten

Telefontider

  • Måndagar 13.00–15.00
  • Torsdagar 14.30–16.30
  • Fredagar 09.00–11.00

Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.

Postadress

Sundbybergs stad
Miljöenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg

Senast uppdaterad: 13 september 2024