Egenkontroll vid byggarbetsplatser
Du som bedriver en byggverksamhet behöver ha kunskap om verksamhetens påverkan på hälsa och miljö. Det behöver finnas rutiner för att kontrollera, planera och följa upp verksamheten. Här presenteras några områden som är viktiga att kontrollera.
Den verksamhet du bedriver kan behöva mer omfattande kontroll än de exempel som tas upp här. Din verksamhet kan även beröras av annan lagstiftning än miljöbalken och dess föreskrifter.
Förorenad mark
Informera miljöenheten om föroreningar.
Innan du börjar gräva i mark där det finns risk för föroreningar måste du ha undersökt marken.
Om en förorening upptäcks som kan medföra skada eller olägenhet på människors hälsa eller miljön ska du genast kontakta miljöenheten.
Enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att gräva bort en förorening eller vidta en annan åtgärd utan att först anmäla det till miljöenheten. Skicka in anmälan minst sex veckor innan arbetet påbörjas.
Länshållningsvatten
Länshållningsvatten är regn- och smältvatten, inträngande grundvatten eller processvatten som ansamlas i schakt eller på ytor. Vattnet kan innehålla olika typer av föroreningar som kan skada miljön.
Miljöenheten ska kontaktas innan du släpper ut länshållningsvatten till mark, dagvattenledning eller vattendrag. Vattnet behöver alltid kopplas till en slam- och oljeavskiljare innan det släpps ut. I vissa fall kan kompletterande rening behövas genom exempelvis flockningsmedel, sand- eller kolfilter. För att få information om länshållningsvattnets föroreningsinnehåll behöver provtagning göras. Miljöenheten har riktlinjer för provtagning och rening. Se sidan Riktlinjer för länshållningsvatten.
Avfall
Du är skyldig att sortera ut och omhänderta olika typer av avfall och förvara dem skilt från varandra.
Enligt avfallsförordningen (2020:614) ska du sortera ut bygg- och rivningsavfall enligt åtminstone följande avfallsslag:
- trä.
- mineral som består av betong, tegel, klinker, keramik eller sten.
- metall.
- glas.
- plast.
- gips.
Du ska utöver bygg- och rivningsavfall också sortera ut:
- brännbart avfall.
- förpackningar.
- elektriska eller elektroniska produkter.
- spilloljor.
- batterier.
- övrigt farligt avfall.
Dispens från utsortering av avfall
Om det av någon anledning inte är tekniskt genomförbart, miljömässigt motiverat eller ekonomiskt rimligt att sortera ut brännbart avfall, förpackningar eller bygg- och rivningsavfall ska du söka dispens från kravet hos miljöenheten. Miljöenheten gör då en bedömning om det är skäligt att ge dispens. Kontakta miljöenheten för information om hur du söker dispens.
Farligt avfall
Farligt avfall som uppkommer ska förvaras så att det inte kan komma ut i mark, sjöar, vattendrag eller avlopp.
För farligt avfall gäller:
- att olika typer av farligt avfall förvaras separerat och inte blandas med varandra, inte förvaras tillsammans med annat avfall eller med andra ämnen och material.
- att det förvaras nederbördsskyddat i tät behållare.
- att behållaren för det farliga avfallet märks upp med texten farligt avfall och typ av avfall.
- att flytande farligt avfall förvaras invallat och har påkörningsskydd.
När avfallet transporteras bort är du skyldig att:
- för varje typ av farligt avfall anteckna var avfallet har producerats anteckna datum för borttransport.
- anteckna transportsätt.
- anteckna vem som transporterar bort avfallet.
- anteckna avfallets vikt i kilogram.
- anteckna mottagare och den plats där avfallet ska hanteras på annat sätt än transport eller omlastning.
- se till att det upprättas ett transportdokument med uppgifter om avfallsslag och avfallsmängd, datum för transport, från vilken plats avfallet hämtas och till vilken plats det transporteras, vem som är transportör samt vem som är lämnare och slutlig mottagare.
Uppgifterna ska antecknas innan borttransporten påbörjas och sedan sparas i minst tre år.
Rapporteringsskyldighet till avfallsregister
Senast två dagar efter transporten av det farliga avfallet ska du elektroniskt skicka in anteckningarna om det farliga avfallet till Naturvårdsverkets avfallsregister. Information om hur anteckningarna skickas in finns på Naturvårdsverkets webbplats.
Kemiska produkter
Kemiska produkter ska förvaras på ett säkert sätt. Du se till att det inte finns risk för läckage som kan nå dag- och grundvatten, mark, vattendrag eller golvavlopp.
Ansvarsfull hantering
För att uppnå en ansvarsfull hantering behöver skyddsåtgärder vidtas.
- Säkerhetsdatablad ska finnas för samtliga kemikalier samt vara lättillgängliga för personalen på byggarbetsplatsen.
- Kemikalierna ska stå invallade.
- Det ska finnas rutin för att hantera spill och olyckor. Där ingår tillgång till exempel absorptionsmedel för att ta upp spill samt beredskap för att täta brunnar och avlopp.
- Produkterna ska förvaras inlåsta när arbete inte pågår.
Begränsa användning av skadliga kemikalier
Inom EU har man tagit fram regler för begränsningar av kemiska ämnen. Detta regleras utifrån den så kallade Reachförordningen.
Kemikalieinspektionen har information på sin webbplats. Du kan också hitta information på europeiska kemikaliemyndighetens webbplats.
Rutiner vid olycka
Det är viktigt att det finns rutiner framtagna för att hantera ett utsläpp eller andra oförutsedda händelser som kan påverka människors hälsa eller miljön. Dessa rutiner ska ingå i verksamhetens egenkontroll.
- Kontakta alltid räddningstjänsten vid större utsläpp.
- Kontakta även Sundbybergs stads miljöenhet.
- Spill ska omedelbart hanteras, till exempel genom att det läggs ut absorptionsmedel. Uppsamlat spill ska sedan tas om hand och i många fall hanteras som farligt avfall.
- Dokumentera händelseförloppet.
- Följ upp i efterhand vad som skett och hur situationen hade kunnat undvikas. Var det några rutiner som fungerade bra eller som fungerade mindre bra?
Arbetsmaskiner och fordon
Vid uppställning av arbetsmaskiner och fordon är det viktigt att du väljer en lämplig plats där eventuellt läckage av oljor och drivmedel kan samlas upp så att de inte förorenar mark och vatten.
Tankning, service, reparationer och rengöring av arbetsmaskiner och fordon ska utföras på en lämplig plats och på ett lämpligt sätt. Oljehaltig vätska ska kunna begränsas och omhändertas som farligt avfall eller samlas upp med hjälp av oljeavskiljare. När du väljer drivmedel, oljor, smörjmedel och andra kemiska produkter ska du välja den minst skadliga produkten där det är tekniskt möjligt.
Buller
Buller är ett oönskat ljud som kan ge ohälsa. För att minska buller till omgivningen behöver du skaffa dig kunskap om och begränsa bullret från byggverksamheten.
Åtgärder för att minska buller
Buller från byggplatser och andra verksamheter beror framförallt på vilka arbeten som utförs och vilka maskiner som används. För att minska bullret ska du planera arbetet.
Du ska där det är möjligt skärma av bullrande moment och anlägga transportvägar för bortforsling av schakt-och sprängmassor samt tillförsel av byggnadsmaterial på lämpligt sätt.
Det är viktigt att omgivningen som exempelvis närboende i god tid informeras innan bullriga moment genomförs.
Beräkning och mätning av buller samt gällande riktvärden
Vid en byggarbetsplats kan bullerberäkningar eller bullermätningar och omgivningskartläggning behöva göras för att ta fram underlag för bedömning av störningspåverkan på omgivningen.
Riktvärden för buller från byggplatser hittar du i Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från byggplatser, NFS 2004:15.
Du ska söka polistillstånd för bullrande arbetsmoment på offentlig plats. Enligt Sundbybergs stads lokala ordningsföreskrifter får inte stenkrossning, schaktning, pålning och liknande bullrande arbetsmoment ske utan polismyndighetens tillstånd på offentliga platser. Detta framgår i Sundbybergs stads lokala ordningsföreskrifter.
Luftföroreningar
Hälsoskadligt damm uppstår ofta vid byggverksamheter, industrier och vägar. Vid byggverksamhet kan damning minimeras och förebyggas genom val av arbetssätt och utrustning. Det kan också vara lämpligt att vattna grus- och sand vid torr väderlek.
Enligt lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa i Sundbybergs stad är tomgångskörning tillåtet i maximalt 1 minut. Undantag finns för om motorn behöver vara igång för att driva en annan del på fordonet som inte avser uppvärmning.
Kontakt
Miljöenheten
- E-post: mhs@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 66 00
Telefontider
- Måndagar 13.00–15.00
- Torsdagar 14.30–16.30
- Fredagar 09.00–11.00
Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.
Postadress
Sundbybergs stad
Miljöenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg