Kyltorn
Om du har en verksamhet med kyltorn ska du anmäla det till Miljöenheten i Sundbybergs stad. Syftet är att förebygga utbrott av legionella.
Kyltorn är anmälningspliktiga
Sedan den 1 februari 2024 måste du göra en anmälan till Sundbybergs stad innan du uppför eller använder kyltorn. Befintliga kyltorn behöver också anmälas. Kyltorn som redan är anmälda behöver inte anmälas igen. Detsamma gäller kyltorn som används i en verksamhet som är anmälnings- eller tillståndspliktig enligt miljöprövningsförordningen.
Verksamhetsutövare som anmäler ett nytt kyltorn får inte uppföra eller använda det förrän tidigast sex veckor efter att en komplett anmälan skickats in till miljöenheten i Sundbybergs stad.
Viktiga datum
- Kyltorn som redan var i drift den 1 februari 2024 ska anmälas senast den 31 december 2024.
- Kyltorn som tagits i drift efter den 1 februari 2024 ska anmälas senast den 31 juli 2024.
Miljösanktionsavgift
- Från och med 1 augusti 2024 måste du betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor om du uppför eller använder ett nytt kyltorn utan att ha anmält det.
- Från 31 december 2024 måste du betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor om du använder ett befintligt kyltorn utan att ha anmält det.
Vad är kyltorn?
Ett kyltorn används för att skingra överskottsvärme från en process. Nedkylningen sker genom att vatten tillförs i luftflödet på ett sätt som gör att det bildas vattendimma (aerosoler). Kyltorn används bland annat till luftkonditionering och vid olika industriella processer.
Varför är kyltorn anmälningspliktiga?
Kylvattnet i kyltorn håller ofta en temperatur som gynnar tillväxt av legionellabakterier. Eftersom det bildas aerosoler i processen finns risk att bakterier sprids långa sträckor via de små vattendroppar som uppstår. Den smittar genom att man andas in små droppar av legionellabakterier.
Legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka. Det finns fall där utbrott av legionella har kunnats knytas till kyltorn.
Även om antalet dokumenterade fall är relativt få, kan ett utbrott när det väl inträffar drabba ett större antal människor. Ett av skälen till att anmälningsplikt införs är att underlätta för kommunerna vid smittspårningar. Genom att kommunerna får kunskap om var kyltornen finns får de också bättre förutsättningar att förebygga smittspridning och bedriva förebyggande tillsyn.
Mer information
Kontakt
Miljöenheten
- E-post: mhs@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 66 00
Telefontider
- Måndagar 13.00–15.00
- Torsdagar 14.30–16.30
- Fredagar 09.00–11.00
Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.
Postadress
Sundbybergs stad
Miljöenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg