Riktlinjer för länshållningsvatten
Länshållningsvatten är vatten som samlas i schakt eller på markytor, till exempel inträgande regnvatten eller grundvatten. På denna sida kan du läsa mer om vilka riktlinjer du som verksamhetsutövare ska förhålla dig till för hantering av detta vatten.
Länshållningvatten kan innehålla föroreningar som kan skada miljön. Därför måste vattnet renas och kontrolleras innan det släpps ut i avloppssystemet, på marken eller direkt i vattendrag.
Nedan kan du som verksamhetsutövare läsa mer om hur rening av länshållningvatten ska gå till samt vilket ansvar du som verksamhetsutövare har. Du kan också hitta information om hur infiltration, analys och provtagning av länshållningsvatten ska gå till.
Rening av länshållningsvatten
Kontakta miljöenheten innan länshållningsvatten avleds. Kontakta Sundbyberg Avfall och Vatten AB (SAVAB) om vattnet ska avledas till ledningsnätet. Det är viktigt att länshållningsvatten alltid renas. Reningen ser till att förbättra vattenkvaliteten i recipienterna och uppnå miljökvalitetsnormerna för god kemisk och ekologisk status i ytvatten, så att EU:s vattendirektiv följs.
Sundbyberg Avfall och Vatten AB – savab.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
De anvisningar och riktvärden som finnas i detta dokument är inte rättsligt bindande men klargör hur miljöenheten bedömer att länshållningsvatten bör hanteras för att minimera påverkan på miljön.
Riktvärdena blir juridiskt bindande för en verksamhet först när miljöenheten fattar beslut i det enskilda fallet.
Verksamhetsutövarens ansvar
Du som har rådighet över verksamheten kallas för verksamhetsutövare. Du ska ha den kunskap som krävs för att minimera miljöpåverkan. Du har ansvar för att verksamheten följer krav i miljölagstiftningen och att utsläpp av länshållningsvatten inte orsakar skada eller olägenhet för hälsa eller miljö.
Du ska ta de försiktighetsåtgärder som är rimliga för att förebygga, hindra och motverka skada eller olägenhet. Den bästa möjliga tekniken ska användas så länge det är ekonomiskt och miljömässigt motiverat och rimligt. Platsen som används för verksamheten ska vara lämplig för ändamålet och de risker som finns.
Recipienter och riktvärden
Dokumentet med tabellerna som nämns i texten är inte ännu tillgänglighetsanpassats och kan därför inte publiceras på denna sida. Kontakta miljöenheten om du vill ta del av detta dokument.
Du behöver ha kännedom om vilken recipient som vattnet kommer att avledas till och hur lång tid som avledningen beräknas pågå. Med recipient menas det vattendrag som tar emot länshållningsvattnet.
Tabell 1 används för att identifiera vilka riktvärden som gäller för den aktuella verksamheten. Från tabell 1 erhålls en siffra beroende på uppskattad tid för avledning av länshållningsvattnet och mottagande recipient. Siffran används sedan i tabell 2 för att bestämma aktuella riktvärden.
Riktvärdena i tabell 2 baseras på aktuell kunskap och nuvarande krav. De kan komma att justeras i samband med ändrade krav i lagstiftningen eller ny kunskap.
Riktvärdena i tabell 2 avser halter i utsläppspunkten, efter lokal rening, utan utspädning och utifrån analys av ofiltrerade prover.
Riktlinjer för reningsanläggningen
Reningsanläggningen ska som minst omfatta slam- och oljeavskiljning med en uppehållstid på minst 12 timmar. Det kan behövas en kombination av flera reningstekniker för att reningen ska bli tillräcklig.
Riktlinjer för provtagning
Under länshållningen ska prover tas på det renade vattnet som släpps ut. Vanligtvis tas prover på utgående vatten under fem arbetsdagar och slås sedan ihop till ett veckosamlingsprov.
Vid omfattande och långvarig länshållning tas flödesproportionella prov på utgående vatten från reningsanläggningen. Vid mindre vattenmängder utformas provtagningen i samråd med miljöenheten.
Analys
Dokumentet med tabellerna som nämns i texten är inte ännu tillgänglighetsanpassats och kan därför inte publiceras på denna sida. Kontakta miljöenheten om du vill ta del av detta dokument.
Analys ska göras på ofiltrerade prover för de ämnen som anges i tabell 2. Metallproverna ska uppslukas i salpetersyra. Analyserna måste genomföras av ackrediterat laboratorium.
Om misstankar kring andra ämnen förekommer, förutom angivna ämnen i tabell 2 ska även dessa ingå i analysen. Om du anser att något ämne i tabell 2 inte behöver analyseras ska det motiveras och diskuteras med miljöenheten innan analysen genomförs.
Om analysresultaten ligger under riktvärdena vid minst två provtagningstillfällen i rad kan analysfrekvensen minska efter samråd med miljöenheten. Det kräver att samma rening fortsätter och att uppehållstiden i reningsanläggningen är minst lika lång som vid de två tidigare provtagningarna.
Utsläppspunkter
Utsläppspunkten kan vara anslutningen till dagvattennätet eller att vattnet leds direkt ut till ett dike, ytvatten eller infiltreras i marken.
Infiltration
Dokumentet med tabellerna som nämns i texten är inte ännu tillgänglighetsanpassats och kan därför inte publiceras på denna sida. Kontakta miljöenheten om du vill ta del av detta dokument.
Lokal infiltration kan ske om det finns en lämplig yta och föroreningshalterna i länshållningsvattnet inte överstiger riktvärdena i kolumn 5, tabell 2. Om infiltrationsytan ligger nära ytvatten eller om grundvattnet står högt, bör riktvärden för närliggande recipient användas istället. För att undvika förorening av grundvattnet bör länshållningsvatten inte infiltreras i förorenad mark.
För att avgöra om länshållningsvattnet kan infiltreras måste verksamhetsutövaren kunna beskriva:
- Beskrivning av markförhållanden och föroreningssituationen inom området.
- Avstånd till närmaste ytvattenrecipient alternativt grundvattenytans nivå.
- Uppskattning av hur lång tid arbetet kommer att pågå.
- Analysresultat av länshållningsvattnet. Analysen ska minst omfatta parametrarna som anges i tabell 2.
Kontakt
Miljöenheten
- E-post: mhs@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 66 00
Telefontider
- Måndagar 13.00–15.00
- Torsdagar 14.30–16.30
- Fredagar 09.00–11.00
Telefontiderna gäller inte på klämdagar eller vardag före röd dag.
Postadress
Sundbybergs stad
Miljöenheten
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg