Mat i skola och förskola i Sundbybergs stad
Måltidsservice sköter matlagning och servering i kommunala skolor och förskolor. De ansvarar för kökspersonalen och alla inköp av mat.
Måltider i förskolan
Frukost
Till frukost serveras till exempel gröt, fil med flingor, smörgås, ägg och mjölk.
Mellanmål
Till mellanmål serveras till exempel fil med flingor, smörgås, frukt och dryck.
Lunch
- Dagens lunch ger cirka 30 procent av dagens energi- och näringsbehov.
- Specialkoster erbjuds vid behov.
- Det finns två rätter att välja mellan varav minst en är vegetarisk.
- En dag i veckan serveras endast vegetarisk lunch.
- Säsongsanpassad salladsbuffé serveras varje dag.
För de fristående förskolorna kan det variera vilka måltider som serveras. Söker du som vårdnadshavare till en fristående förskola får du själv ta reda på vad som gäller för just den förskolan.
Måltider i skolan
Lunch för skolbarn
I lunchen ingår olika sorters grönsaker, nyckelhålsmärkt bröd, smör, mjölk och vatten.
- Dagens lunch ger cirka 30 procent av dagens energi- och näringsbehov.
- Specialkost erbjuds vid behov.
- Det finns minst två rätter att välja mellan varav minst en är vegetarisk.
- En dag i veckan serveras endast vegetarisk lunch.
- En säsongsanpassad salladsbuffé serveras varje dag till lunchen.
Mellanmål för barn på fritids
Mellanmålet består av mjölk eller fil, smörgås med pålägg och frukt eller grönsaker.
Specialkost
Till de barn som av medicinska, etiska eller religiösa skäl inte kan äta alla slags livsmedel serverar vi specialkost.
Specialkost på grund av medicinska skäl
För att ett barn ska få specialkost behöver vi ett journalutdrag eller intyg på allergin från läkare/dietist/psykolog.
Specialkost på grund av etiska eller religiösa skäl
Vid etiska eller religiösa skäl för specialkost ska ett kostintyg fyllas i och lämnas in inför höstterminen. Intyget lämnas till måltidspersonalen och en kopia till rektorn för kännedom.
Måltidsservice
Måltidsservice lagar 7 000 måltider varje dag till förskolor, skolor och äldreomsorg. Vi har 18 kök som lagar maten på plats och 16 mottagningskök. Cirka 90 heltidsanställda medarbetare ser till så att det här fungerar varje dag.
Vårt motto är att bidra till en bättre värld genom hållbara måltider.
Måltiderna i Sundbybergs förskolor ska vara
- näringsriktiga
- goda
- hållbara
- trivsamma
- integrerade
- säkra.
Vi följer Livsmedelsverkets måltidsmodell och riktlinjer för skolan och äldre.
Vi följer de nationella riktlinjerna att minska på det röda köttet och öka andelen grönsaker för att minska på vårt klimatavtryck.
Måltidsservice har en måltidsutvecklare som skapar alla måltider till förskola, skola och äldreomsorgen.
Kontakt
Måltidsservice
- E-post: maltidsservice@sundbyberg.se