Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Sundbybergs stads måltidspolicy

Sundbybergs stads måltidsverksamhet vid förskola, skola, vård och omsorg ska främja hälsa och miljö, på kort och lång sikt. Stadens måltider ska vara goda, näringsriktiga, trivsamma, integrerade, hållbara och säkra.

God, näringsriktig, trivsam och integrerad

Målet är att alla matgäster och anhöriga ska känna trygghet i att det serveras vällagade, välsmakande och näringsriktiga måltider under trivsamma förhållanden inom Sundbybergs stads måltidsverksamhet. Måltiden ska ses som en resurs och vara ett regelbundet tillfälle för samvaro och samtal i en lugn, trygg och inbjudande måltidsmiljö där alla känner sig välkomna. Måltiden ska främja matgästens matglädje, hälsa, välbefinnande och koncentrationsförmåga och menyerna ska vara varierande och anpassade efter olika matgästers behov. Matgästens delaktighet i och inflytande över måltiden ska främjas.

Hållbar

Maten ska vara framställd under goda etiska förhållanden med så låg klimat- och
miljöpåverkan som möjligt. Ekologiska- och närproducerade råvaror ska i möjligaste mån väljas och maten ska lagas i ändamålsenliga lokaler. Menyerna ska baseras på säsongsanpassade råvaror av god kvalitet med en hög andel vegetabilier. Minst två olika rätter, varav minst en vegetarisk, ska erbjudas vid varje måltid. Matgästen ska genom måltiden få insikt om matvanors betydelse för hälsan och miljön. Vid upphandling av livsmedel och måltidstjänster ska Sundbybergs stad lägst ställa krav i enlighet med Upphandlingsmyndighetens kravnivå avancerad. Matsvinnet ska minimeras samtidigt som matavfallet ska tillvaratas som en resurs
inom stadens måltidsverksamhet.

Säker

Måltidspersonal ska ha en relevant utbildning och ett professionellt arbetssätt. Maten ska vara säker med avseende på specialkoster och livsmedelshygien. Ett systematiskt kvalitetsarbete med en tydlig ansvarsfördelning, en regelbunden egenkontroll samt väl utvecklade rutiner ska ligga till grund för stadens måltidsverksamhet, såväl i egen regi som i regi utlagd på entreprenad. Berörd nämnd och måltidsverksamhet ska säkerställa en organisation som stödjer måltidspolicyn.

Kontakt

Måltidsservice

Senast uppdaterad: 15 maj 2024