Mer omfattande stöd till barn, ungdomar och deras föräldrar samt andra viktiga vuxna
Barn, ungdomar och deras föräldrar som behöver stöd för att få något att fungera bättre i vardagen kan erbjudas stöd i detta hos Familjeteamet. Här finns det välutbildade behandlare med stor erfarenhet av att möta familjemedlemmar som vill få hjälp att förändra samspelet i familjen. Stöd kan ges till hela familjer, till familjens nätverk och släktingar, till en ensam förälder eller till barnet eller ungdomen själv.
Socialtjänsten utreder ansökan om stöd
För att få stöd hos Familjeteamet behöver socialtjänsten först utreda vad barnet och dess familj behöver för stöd och fatta beslut om det. En sådan utredning kan inledas för att någon i familjen kontaktar socialtjänsten och ansöker om hjälp och stöd. Den kan också inledas för att någon annan som finns runt familjen blir orolig för hur ett barn mår eller har det och meddelar socialtjänsten det. Det är det som kallas för en orosanmälan.
Misstanke om barn som far illa
Kontakta socialtjänstens mottagning för barn och ungdom för att få veta mer om hur du gör och vilket stöd du kan få.
Behandling hos Familjeteamet
Vi utgår ifrån grundsynen att hur människor agerar är starkt knutet till hur samspelet med andra fungerar såväl hemma som i skolan eller på fritiden.
I familjebehandling arbetar vi med att uppmärksamma och göra mer av det som skapar positivt samspel och att förändra sådant som skapar negativa mönster. Kommunikation, regler och gränssättning och konflikthantering är vanliga teman i familjebehandling.
Behandlingens mål och omfattning planerar familjemedlemmarna, utredande socialsekreterare och behandlare tillsammans. Det som bestäms förs in i en genomförandeplan som sedan följs upp löpande för att se om hjälpen som ges är den en var överens om och att den är till nytta för familjen.
Möten kan antingen ske i teamets egna lokaler, i familjens hem, vid träffar utomhus och/eller via olika digitala forum. Familjeteamets insatser omfattas av sekretess och är frivilligt att delta i. För mer information, kontakta socialtjänstens mottagning för barn- och ungdom.
Kontakt
Socialtjänstens mottagning
- Telefon: 08-706 88 00
- Akuta ärenden under övrig kontorstid: 08-706 80 00 (växeln)
Telefontid
- Måndag-fredag klockan 9.00-11.30 (för rådgivning, ansökan eller anmälan)
Besöksadress
Östra Madenvägen 4, Sundbyberg
Socialjouren
- Telefon: 010-444 05 00 (akuta ärenden under kvällar och helger)
Övrig information
- Orosanmälan ska inte göras per e-post av sekretesskäl men kan skickas via fax: 08-706 88 60