Vad händer vid en anmälan?
När socialtjänsten får en anmälan om ett barn, bedömer de först om barnet behöver omedelbart skydd. Om så är fallet, kontaktas vårdnadshavarna samma dag. Om det inte är akut, undersöker socialtjänsten barnets situation inom 14 dagar. Om barnet behöver hjälp, startar en utredning. Vid misstankar om våld inleds en utredning direkt.
Vad händer vid en anmälan om barn och unga?
Skyddsbedömning
Det första socialtjänsten är skyldiga att göra när en anmälan som rör barn och unga har kommit in är en skyddsbedömning. Socialtjänsten ska bedöma om barnet är i behov av ett omedelbart skydd, det vill säga om barnets hälsa och utveckling är i omedelbar risk och fara. I dessa fall blir vårdnadshavare underrättade samma dag.
Förhandsbedömning
De flesta anmälningar leder inte till att barnet eller den unge behöver omedelbart skydd utan socialtjänsten gör en förhandsbedömning. Under förhandsbedömningen inhämtas mer information kring barnets situation. Förhandsbedömningen får ta högst 14 dagar från att anmälan inkommit. Under en förhandsbedömning får socialsekreterare endast ta kontakt med vårdnadshavare, den som anmält och med barnet/den unge. Socialsekreterare undersöker också om det finns tidigare socialtjänstutredningar om barnet.
Om det efter förhandsbedömningen finns oro om att barnet far illa eller behöver stöd inleds en utredning enligt socialtjänstlagen. Om ingen oro kvarstår efter förhandsbedömningen avslutas kontakten mellan familj och socialtjänst.
Om anmälan handlar om misstanke om att barnet är utsatt för våld eller lever med våld i sin familj är socialtjänsten skyldig att direkt inleda utredning.
Anledningar till att utredning inte inleds
- Bedömning görs att det inte finns någon oro för barnet
- Tillräckliga insatser från socialtjänsten pågår
- Annat stöd från andra instanser finns som bedöms som tillräckliga
Kontakt
Socialtjänstens mottagning
- Telefon: 08-706 88 00
- Akuta ärenden under övrig kontorstid: 08-706 80 00 (växeln)
Telefontid
- Måndag-fredag klockan 9.00-11.30 (för rådgivning, ansökan eller anmälan)
Besöksadress
Östra Madenvägen 4, Sundbyberg
Socialjouren
- Telefon: 010-444 05 00 (akuta ärenden under kvällar och helger)
Övrig information
- Orosanmälan ska inte göras per e-post av sekretesskäl men kan skickas via fax: 08-706 88 60