Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Utredning av barn och unga

En utredning inom socialtjänsten är en bedömning om ett barn eller en familj behöver stöd. Utredningen utgår från barnets behov och vårdnadshavarens förmåga att ta hand om sitt barn. Den tar högst fyra månader och avslutas med en bedömning som leder till beslut om eventuella stödinsatser.

Vad är en utredning?

En utredning betyder att socialsekreterare samlar in information och gör en bedömning om barnet eller familjen behöver något stöd. Utredningen handlar alltid om barnet och vad barnet behöver. Eftersom vårdnadshavare är ansvariga för sina barns välmående behöver utredningen också handla om vårdnadshavarens förmåga. En utredning görs med stöd av 11 kapitlet 1 § i socialtjänstlagen.

När inleds en utredning?

De vanligaste skälen till att en utredning av barn och unga inleds är:

  • När en person eller familj själv tar kontakt och ansöker om stöd i någon form.
  • När någon gör en anmälan enligt 14 kap 1§ socialtjänstlagen och socialtjänsten bedömer att det finns skäl för oro.

Hur går en utredning till?

För att ta reda på barnets behov av stöd och/eller skydd pratar socialsekreterarna med vårdnadshavare och barnet. Ibland kan socialsekreterarna behöva samla in information från exempelvis förskola, skola och hälso- och sjukvård. Socialtjänsten kan även ta kontakt med personer andra viktiga personer i barnet närhet, som känner barnet och vårdnadshavare. Om det finns tidigare socialtjänstutredningar om barnet används även dessa för information.

BBiC (Barns Behov i Centrum)

Alla utredningar görs enligt utredningsmodellen BBiC (Barns Behov i Centrum). Vid en utredning med hjälp av BBiC kartlägger socialsekreteraren:

  • barnets behov utifrån fyra livsområden, hälsa, utbildning, känslor och beteende och sociala relationer
  • föräldrarnas förmåga att tillgodose barnets behov
  • familj- och miljöförhållanden som kan påverka barnet och föräldrarnas förmåga.

Hur lång tid tar en utredning?

En utredning ska inte mer omfattande än nödvändigt och den ska vara klar inom fyra månader. Utredningen avslutas med att socialtjänsten gör en bedömning utifrån den information som samlats in. Utifrån bedömningen fattas beslut om barnet och föräldrarna ska erbjudas hjälp genom socialtjänsten och i så fall vilken hjälp. Målsättningen är att föräldrar, barn och socialtjänsten ska vara överens om vilken hjälp familjen behöver.

Beslut

Alla beslut fattas utifrån barnets behov. När du ansöker om hjälp har du alltid rätt att få ett beslut på din ansökan. Om du inte får din ansökan beviljad får du ett skriftligt avslagsbeslut som du har rätt att överklaga.

Kontakt

Socialtjänstens mottagning

Telefontid

  • Måndag-fredag klockan 9.00-11.30 (för rådgivning, ansökan eller anmälan)

Besöksadress

Östra Madenvägen 4, Sundbyberg

Socialjouren

  • Telefon: 010-444 05 00 (akuta ärenden under kvällar och helger)

Övrig information

  • Orosanmälan ska inte göras per e-post av sekretesskäl men kan skickas via fax: 08-706 88 60
Senast uppdaterad: 1 oktober 2024