Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Bostadsanpassning

Behöver du anpassa din bostad på grund av funktionsnedsättning så kan vi hjälpa dig. Du kan även få bidrag om du har du fått en anpassning som har gått sönder eller om du är fastighetsägare och vill ta bort en anpassning.

Med hjälp av bostadsanpassningbidraget kan du göra de anpassningar av din bostad som är nödvändiga för att bostaden ska fungera i ditt dagliga liv.
Det handlar bland annat om att du ska kunna förflytta dig, sova och vila, sköta din hygien, laga mat och att kunna ta dig in och ut. Du kan bara få bidrag för att anpassa och utöka fasta funktioner i bostaden och i anslutning till bostaden.

Att söka bidrag

För att ansöka om bidrag behöver du fylla i en blankett. Glöm inte att lämna kontaktuppgifter till dig eller ditt ombud. Du kan skicka den till bygglovsenheten med post eller e-post. Vid behov av omfattande åtgärder där vissa är av ett enklare typ kan det vara enklare att hantera dem i olika ansökningar. Kontakta oss om du har frågor.

Skicka ansökan och dina handlingar med e-post

Skicka ansökan och dina handlingar med post

Sundbybergs stad
Sektorn för samhällsbyggnad
Bostadsanpassning
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg

Vill du lämna in dina handlingar kan du göra det i stadshusets reception, Östra Madenvägen 4.

Skyddad identitet eller sekretess

Du eller familjemedlem som har skyddad identitet, sekretessmarkerade personuppgifter, eller där verksamheten eller fastigheten är föremål för sekretess måste vara mycket noga med hur du använder dina och andras uppgifter. Du behöver upplysa oss om sådana finns samt själv kontrollera om en uppgift som lämnas till oss blir sekretesskyddad för att säkra ärendehanteringen.

Vem kan ansöka om bidraget?

Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om bidrag.
Barn under 18 år företräds av sina förmyndare. Om ett barn har två förmyndare ska båda skriva under ansökan. Om du som vuxen sökande behöver hjälp av ett ombud ska den personen kunna intyga med skriftlig fullmakt att den har behörighet att företräda dig.

Vilka bidrag kan jag söka?

Utöver bostadsanpassningsbidraget finns även reparationsbidrag och återställningsbidrag.

Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om bidrag.
Barn under 18 år företräds av sina förmyndare. Om ett barn har två förmyndare ska båda skriva under ansökan. Om du som vuxen sökande behöver hjälp av ett ombud ska den personen kunna intyga med skriftlig fullmakt att den har behörighet att företräda dig.

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag

För att vi ska kunna handlägga din ansökan krävs

  • Ansökningsblankett
  • Intyg om funktionsnedsättning
  • Fastighetsägarens medgivande

Intyg om funktionsnedsättning

Tillsammans med din ansökan behöver du skicka med ett intyg som visar att åtgärden är nödvändig på grund av din funktionsnedsättning. Det ska också framgå att din funktionsnedsättning är bestående eller långvarig.
En arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig kan skriva intyget.

Medgivande

För att få utföra bostadsanpassningsåtgärder krävs ett medgivande från fastighetsägaren där det framgår att de inte kommer att kräva ersättning för att återställa anpassningsåtgärden efter dig.

När vi har tagit emot din ansökan

När handläggaren har tagit emot din ansökan kommer du att bli kontaktad.
Du blir då informerad om ansökan behöver kompletteras med ytterligare handlingar eller om vi behöver boka tid för ett hembesök.

Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor under ärendets gång.

Beslut

När vi har tagit beslut om din ansökan får du beslutet skickat till dig eller ditt ombud med post. Med beslutet får du information om hur du beställer din anpassning, betalning samt en lista på företag som kan utföra jobbet.

Om din ansökan inte blir beviljad eller om du tycker att bidraget är för lågt kan du överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm. I beslutet finns information om hur du överklagar och hur lång tid du har på dig att överklaga.

Vid byte av bostad

Om du ska byta bostad är det viktigt att du väljer en bostad som är lämplig utifrån dina behov. Det är förutsättningarna vid tidpunkten för bostadsbytet som avgör om du har rätt till bidrag för anpassningen.

Bidrag lämnas inte till åtgärder som beror på att den nya bostaden i fråga om storlek, planlösning, antal våningsplan eller andra nivåskillnader i eller i anslutning till bostaden är uppenbart olämplig med hänsyn till din funktionsnedsättning.

Du blir ägare till anpassningen

Du som beviljats bostadsanpassningsbidrag blir ägare till den anpassning som bidrag beviljats för. Det gäller även om du har fått bidrag för att göra en anpassning i ett gemensamt utrymme såsom trapphus eller tvättstuga. Undantaget är om rätten till bidrag överlåtits till din fastighetsägare.

Du som tidigare har fått bostadsanpassningsbidrag kan i vissa fall få reparationsbidrag.

Bidrag för reparation kan lämnas för:

  • Anpassning som är av tekniskt slag. Exempel på anpassningar är hiss, dörrautomatik, spisvakt och toalettstol med spol- och torkfunktion. Bidrag kan även lämnas för exempelvis besiktning och service av hiss.
  • Anpassning som har utsatts för onormalt slitage på grund av din funktionsnedsättning.

Om en anpassning behöver repareras, kontakta en entreprenör för felsökning och begär en offert på reparationskostnaden. Orsaken till felet ska framgå av offerten.

När du inte kan få reparationsbidrag

Du som har beviljats bostadsanpassningsbidrag blir ägare till den anpassningen. Du kan inte få reparationsbidrag för normalt underhåll av anpassningen, eller om behovet av reparation uppstått på grund av handhavandefel eller skadegörelse.

När en fastighetsägare har övertagit rätten till bidrag för en åtgärd är fastighetsägaren ansvarig för reparation och underhåll. Du kan inte få bidrag för att reparera eller underhålla en anpassning som fastighetsägaren har övertagit.

Återställningsbidrag riktar sig till bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och ägare av gemensamma utrymmen i anslutning till ägarlägenhetsfastigheter.

Bidrag kan lämnas för att återställa anpassningar som utförts med stöd av bostadsanpassningsbidrag i anslutning till en lägenhet. Hyresvärdar kan även få bidrag för att återställa anpassningar inne i en lägenhet.

Ett villkor för bidrag är att den ursprungliga anpassningen inte längre används och att den är till nackdel för andra boende.

Om en fastighetsägare har övertagit rätten till bidrag och utfört anpassningsåtgärder har fastighetsägaren inte rätt till bidrag för att återställa åtgärderna.

Ta kontakt med bostadsanpassningen om du som fastighetsägare har frågor eller vill ansöka om återställningsbidrag.

Hjälpmedel

Behöver du hjälpmedel i hemmet, kontakta regionens primärvårdsrehabilitering.

Hjälpmedel i hemmet – 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Postadress

Sundbybergs stad
Sektorn för samhällsbyggnad
Bostadsanpassning
Östra Madenvägen 4
172 92 Sundbyberg

Senast uppdaterad: 1 oktober 2024