Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Musik

Genom musik har vi tillgång till ett universellt språk som öppnar världar vi annars inte skulle förstå. Lär dig spela ett instrument, utveckla din sång och hitta glädje i musiken tillsammans med andra! Varje termin ordnas konserter där du som vill får möjlighet att stå på scen.

En pojke med trumpinnar i händerna spelar på ett trumset.

Foto: Fredrik Hjerling

Läs om hur du anmäler dig till kulturskolan:
Anmälan och avgifter

Läs om kulturskolans lärare:
Våra lärare

Musiklek

En lekfull introduktion till kulturskolan där vi provar olika instrument som piano, ukelele och stråkinstrument. Vi skapar rytmer med djembe, bucket drumming och boomwhackers och sjunger och dansar tillsammans. Viktigast är lek, lust och rörelse!

Ålder: 4–5 år
Nivå: Nybörjare

Beatmaking

Lär dig att göra hiphop-beats, sampla och spela in instrument. Vi använder musikprogrammet Ableton, den analoga samplern sp 404 och appen Koala.

Ålder: 10–15 år
Nivå: Nybörjare

Stråkinstrument

Stråkinstrument är de instrument som kan spelas med stråke. De vanligaste är fiol, altfiol, cello och kontrabas. De kan också spelas pizzicato som betyder att de spelas genom att den som spelar knäpper strängarna med sina fingrar. Varje instrument har sin egen karaktär. Stråkinstrument spelas inom många olika musikstilar, ofta i klassisk musik eller folkmusik.

Hos oss kan du lära dig spela:

  • fiol
  • cello
  • kontrabas

Du undervisas både ensam och i grupp.

Ålder: 6–19 år
Nivå: Nybörjare, fortsättning och avancerad. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper. Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt!

Fiol

Fiolen är det minsta instrumentet och har den ljusaste klangen.

Cello

Eftersom cellon är större än fiolen behöver du sitta när du spelar på den. Den har ett brett register och en vacker och lite djupare klang än fiolen.

Kontrabas

Kontrabasen är det största stråkinstrumentet med den djupaste klangen. Du behöver stå upp för att kunna spela på den.

Trummor och slagverk

Upptäck trummornas magiska värld! Du får spela på trumset i många olika musikstilar men också utforska olika typer av handtrummor med ursprung från Latinamerika och Afrika. Vi spelar även melodiska slagverk som marimba och xylofon och du får möjlighet att spela tillsammans med andra i ett band eller en orkester.

Ålder: 9–19 år
Nivå: Nybörjare, fortsättning och avancerad. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper. Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt!

Piano och keyboard

Piano och keyboard kan spelas i alla sammanhang och i många olika stilar – klassisk, jazz, pop och rock är bara några av dem. Vid pianot kan du spela både melodi och ackompanjemang samtidigt. Du får lära dig att läsa noter och träna ditt gehör (att lyssna och härma). Varje termin avslutas med en konsert.

Du undervisas både ensam och i grupp.

Nivåer:

Nivå 1 – Vi bekantar oss med pianot på ett lekfullt sätt, lär oss hur fingrarna ska placeras och att spela enkla melodier på gehör. Vi tar också en första titt på noter och går igenom enkla intervall och ackord (treklanger).

Ålder: 6–10 år.

Nivå 2 – Vi går igenom enklare kompstilar och hur du kan öva tekniken effektivt. Du får också prova att göra om en låt till pianoversion, öva på att spela stycken utantill och improvisera skalor och teman.

Ålder: 11–14 år.

Nivå 3 – Vi går igenom mer avancerade teknikövningar och klassisk repertoar, fördjupar oss inom olika stilar och tolkningar av låtar för solopiano. Du får också stöd i att utveckla din förmåga att komma på egna idéer och att förbereda dig för högre musikstudier.

Ålder: 15–19 år.

Sång och kör

På sång- och körlektionerna får du utveckla din egen röst och ditt musikaliska uttryck. Vi jobbar med sångteknik och provar på att sjunga i flera olika musikstilar. Om du vill får du också framträda inför publik någon gång under terminen.

Du undervisas både ensam och i grupp.

Ålder: 6–19 år

Nivåer:
Kör nivå 1 – Vi upptäcker glädjen i att sjunga tillsammans med andra, gör musiklekar och lär oss sånger.

Ålder: 6–9 år

Kör nivå 2 – Vi upptäcker glädjen i att sjunga tillsammans med andra, lär oss grundläggande sångteknik och provar på att sjunga i stämmor.

Ålder: 10–19 år

Akustisk gitarr, elgitarr och elbas

Akustisk gitarr, elgitarr och elbas är stränginstrument som kan spelas på många olika sätt och i olika sammanhang. Du får lära dig grundläggande spelteknik, melodi- och ackordspel, spela på gehör (lyssna och härma) och efter noter och tabulatur. Vi går också igenom låtar i olika musikstilar, stycken, kompstilar och riff. Vi improviserar, övar skalor och solo-tekniker. Som gitarrist får du också lära dig att kompa dig själv och andra.

Du undervisas både ensam och i grupp.

Vid sidan av dina lektioner finns möjlighet att spela i ensemble eller band och att framträda på konserter.

Ålder: 6–19 år
Nivå: Nybörjare, fortsättning och avancerad. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper. Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt!

Akustisk gitarr/Elgitarr

Gitarr är ett instrument med många och stora möjligheter att spelas på olika sätt. Gitarr förekommer i de flesta musikstilar som exempelvis klassisk, rock, pop, blues och jazz. Våra gitarrlärare kan lära ut alla stilar och du kan få undervisning på både akustisk gitarr och elgitarr.

Elbas

Som basist står du för du grunden i musiken. Du har stort inflytande över det harmoniska, rytmiska och dynamiska uttrycket. Elbas förekommer i de flesta musikstilar som exempelvis pop, rock, soul och jazz. Elbasen spelar ofta en väldigt viktigt roll i bandet eller ensemblen.

Orkester och ensemble

Att spela och sjunga tillsammans med andra i en orkester, ensemble eller ett band är jättekul! Du tränar samspel, träffar kompisar och får tillfälle att spela på fler konserter. Kursen riktar sig till dig som redan sjunger eller spelar ett instrument på någon av kulturskolans musikkurser.

Ålder: 10–19 år
Nivå: Nybörjare och fortsättning. Som nybörjare behöver du inga förkunskaper i att spela tillsammans med andra, men i de flesta fall behöver du kunna hantera ditt instrument på grundnivå. Om du är osäker på vilken nivå du ska välja – kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt.

Mål och drömmar – musik

Mål och drömmar – musik är en kurs för dig som vill ta ditt intresse för musik till en hög nivå.

Du kan söka till Mål och drömmar om du:

  • är mellan 14 och 19 år
  • vill fördjupa dig inom ditt instrument eller sång
  • vill spela tillsammans med andra
  • har ett mål – eller vill skapa ett mål – med din musik
  • vill utvecklas, utmanas, inspireras och nå dina musikdrömmar

Detta ingår i Mål och Drömmar:

  • Lektioner på 1 timme och 40 minuter per vecka. 40 minuter är individuell lektion med ditt huvudinstrument. 60 minuter är gemensam lektion med andra elever. Det kan vara i ensemble eller kör, musikteori eller förberedelse inför sökningar till musikgymnasium eller eftergymnasial musikutbildning. För dig som har sång ingår kompinstrument med gitarr eller piano i stället för kör.
  • Grundläggande musikteori som förbereder dig för ansökningar till musikutbildningar.
  • Framträdande på två konserter per termin.
  • Upplevelse av en professionell konsert per läsår.
  • Vägledande samtal med din mentor (läraren i ditt huvudinstrument) en gång per termin. Under samtalet pratar du och din lärare om vilka mål du har med din musik eller sång, vad du har utvecklat under terminen och vad du behöver utveckla ännu mer. Tillsammans sätter ni upp dina mål inför nästa termin.
    Information om vilka estetiska program med inriktning musik, folkhögskolor och andra eftergymnasiala musikskolor som finns att söka, vilka krav som ställs och hur antagningsproven går till. Du får också hjälp med förberedelser inför sökningar till musikgymnasium och eftergymnasiala utbildningar.

Antagningsprov

För att söka till Mål och Drömmer behöver du göra ett antagningsprov. Du får framföra ett obligatoriskt musikstycke och ett stycke som du väljer själv i ditt huvudinstrument. Vi erbjuder komp om du behöver det. Du gör också prov i gehör, rytmik och notläsning. Efter proven gör vi en kortare intervju med dig.

Efter antagningsprovet får du återkoppling från lärarna och svar på om du blivit antagen till Mål och Drömmar. Antagningsprovet görs på våren, i maj, varje år. Vi lägger ut en länk här för anmälan när det blir aktuellt.

Hyra instrument

Du kan hyra stråkinstrument på kulturskolan. Kostnaden är 350 kronor per termin.

Du kan hyra:

  • Cello (1/4 och 1/2-storlekar)
  • Fiol (1/4, 2/4, 3/4 och 4/4-delsstorlekar)
  • Kontrabas

Fråga din lärare vad som gäller för just ditt instrument. Din lärare kan hjälpa dig med var du kan köpa eller hyra instrument som vi inte har.

Senast uppdaterad: 9 september 2024