Kulturhistoria, kulturarv
Sundbyberg har varit bebott sedan bronsåldern, men det var järnvägen och industrierna på 1800-talet som la grunden till dagens Sundbyberg. Den moderna utvecklingen av Sundbyberg började på allvar under andra halvan av 1800-talet. Då byggdes järnvägen och industristaden växte fram.
Fornminnen
Lämningar från forntiden finns framför allt i norra delen av Sundbyberg. De äldsta är från bronsåldern, exempelvis Kymlingestenen, som varit offersten (en plats där man offrade gåvor till gudarna).
Vid Igelbäcken ligger ett antal gravfält från järnåldern.
Två kända runstenar finns. Den ena går att se på Sundbybergs stadsmuseum. Den andra står på sin ursprungliga plats vid Råsta gård.
Gårdar och kulturlandskap
Sundbyberg har fått sitt namn av en gård som för länge sedan låg där Marabouparken ligger idag.
Under medeltiden fanns fyra större bosättningar i Sundbyberg: Lilla och Stora Ursvik, Råsta och Kymlinge. Även Duvbo, Rissne och Ör har en medeltida historia.
En gård som fortfarande finns kvar är Lilla Alby gård. Huvudbyggnaden vi ser idag är från mitten av 1800-talet, men delar av gården är mycket äldre.
På Rinkeby väderkvarnshöjd finns Storstockholms troligen äldsta bevarade kvarn – Stora Stampan. Kvarnen byggdes 1671 men flyttades till denna plats i slutet av 1800-talet.
Järnvägen och industrin
Järnvägen la grunden för att staden Sundbyberg växte fram. Stationen öppnades 1877.
Omkring år 1900 fanns flera större industrier i staden.
Några av de stora fabrikernas byggnader finns kvar idag, men används nu till annan verksamhet. Marabouparken, Signalfabriken och Max Sieverts kabelverk är exempel på det.
Duvbo
I stadsdelen Duvbo finns större villor från tidigt 1900-tal och mindre hus från mitten av 1900-talet. Miljön med sina hus, parker och gator är sedan 1987 klassad som ett riksintresse för kulturmiljövård.
Rutnätsstaden
De raka gatorna norr om järnvägen i centrala Sundbyberg bildar ett mönster av rutor när de korsar varandra. Rutnätsmönstret kom till i slutet av 1800-talet och en del byggnader finns kvar från den tiden. En ny stadsplan från 1942 gjorde rutnätet av gator ännu tydligare.
Militärverksamhet
Delar av Sundbyberg användes under nästan hela 1900-talet av militären. Fram till 1979 var Rissne ett kasernområde (område med bostäder för militärer) Fyra kasernbyggnader från 1940-talet finns kvar som minnesmärken. De militära husen i Miloområdet är byggda under olika tider, de äldsta på 1930-talet.
1900-talets bostadsbebyggelse
I Sundbyberg finns typiska exempel på bostadshus från olika tider. Många av byggnaderna i centrala Sundbyberg kom till på 1930-talet i funktionalistisk (funkis) stil. Området Tulemarken är exempel på det.
Stadsdelen Hallonbergen är ett typiskt exempel på 1960- och 70-talsarkitektur (miljonprogrammet).
Sundbybergs stadsmuseum
På Sundbybergs stadsmuseum får du lära dig om Sundbybergs historia. Museet drivs av Sundbybergs hembygdsförening.
Sundbybergs stadsmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Litterära skyltar
I Sundbyberg finns 15 litterära skyltar. Varje skylt berättar om en författare som har koppling till Sundbyberg och innehåller citat där staden beskrivs i litteraturen.