Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Sundbybergs stads krisberedskap

Sundbybergs stad har en viktig roll i samhällets krisberedskap. Om en kris skulle inträffa är det viktigt att alla är förberedda. Just nu pågår en utredning om trygghetspunkter.

Krisberedskap är beredskap för att kunna förebygga, motstå och hantera krissituationer. Barnomsorg, skola, äldreomsorg och räddningstjänst måste fungera även under en kris. Det måste även finnas tillgång till dricksvatten, värme och avlopp.

Sundbybergs stads verksamheter arbetar med att förebygga kriser bland annat genom att hela tiden följa vad som händer i omvärlden. För att bättre kunna motstå och hantera en kris skapar verksamheterna rutiner och planer för olika händelser.

Krisorganisation

Om en kris eller större olycka inträffar har Sundbybergs stad tjänstepersoner i beredskap dygnet runt för att kunna upptäcka, larma och informera.

Krisledningsnämnd

I Sundbybergs stad finns en krisledningsnämnd som består av förtroendevalda. Nämnden aktiveras om staden drabbas av en allvarlig kris och kan fatta beslut som rör all verksamhet. Det gör att beslut om olika åtgärder för att hantera ett akut läge kan fattas snabbt.

Krisgrupper

Sundbybergs stad har olika krisgrupper som kan arbeta tillsammans eller fristående om en kris inträffar.

Områdesansvar

Vid allvarliga händelser har Sundbybergs stad ett geografiskt områdesansvar. Det innebär att staden ska säkra samordning med andra myndigheter och organisationer som till exempel räddningstjänst och polis. Sundbybergs stad har också ett ansvar att informera dig som bor, verkar eller vistas i Sundbyberg.

Vid en kris informerar Sundbybergs stad dig om det som är bra att veta och vad du ska tänka på. Du som klarar dig själv i vardagen behöver också kunna göra det vid en kris. Du kan förbereda dig genom att ha en egen hemberedskap.

Utredning om trygghetspunkter

Sundbybergs stad ser det som väldigt viktigt att kunna nå ut till dig även vid en kris. Därför pågår just nu en utredning om trygghetspunkter i staden. Utredningen ska bland annat visa var trygghetspunkterna ska finnas och vad som krävs för att aktivera dem. Håll utkik efter nyheter här på vår webbsida!

Om det skulle inträffa något i samhället och behov av organiserade samlingsplatser uppstår så kommer du få veta vart du ska gå via våra kriskanaler

Sundybergs stads kriskanaler

En trygghetspunkt kommer bara aktiveras vid en kris som är allvarlig och långvarig. Därför är det alltid viktigt att du är förberedd med egen hemberedskap. Du och din familj ska klara er i minst sju dygn.

POSOM: Gruppen för psykisk och socialt omhändertagande

Sundbybergs stad har en krisstödsgrupp som kan aktiveras om en allvarlig olycka eller katastrof drabbar staden. Gruppen heter POSOM som står för psykiskt och socialt omhändertagande. Gruppens uppdrag är att ge krisstöd till drabbade personer. POSOM består av representanter från olika delar av staden, så som skola och socialtjänst.

Riktlinjer Psykiskt och Socialt omhändertagande (POSOM) Pdf, 292.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 20 december 2024