Sundbybergs nya stadskärna
Nya stadskärnan är ett stadsutvecklingsprojekt som möjliggörs när Trafikverket bygger ut Mälarbanan, från två spår till fyra, i tunnel genom Sundbyberg.
Projektet innebär att 30 000 kvadratmeter mark kan frigöras, och staden kan utveckla en ny stadskärna. Platsen kallas Nya stadskärnan och stadsutvecklingsprojektet benämns Sundbybergs nya stadskärna. På den här sidan hittar du frågor och svar om bygget av Nya stadskärnan och Mälarbanan.

Visionsbild Sundbybergs nya stadskärna
Nya stadskvarter och en sammanlänkning av stadskärnan
Nya stadskvarter föreslås knyta samman stadshalvorna och ge kapacitet för en mix av olika stora blandkvarter. Det innebär runt 1500 nya bostäder samt kontor och service. Ovanpå järnvägstunneln skapas en gata och ett grönt stråk med gångtrafik, uteserveringar, flera parkrum samt angöring för till exempel färdtjänst och sophantering. Tillsammans bildar de en nära kilometer lång, grön, urban Promenad från Sundbybergs torg till Marabouparken. En ny bro för gående, cyklister och kollektivtrafik planeras väster om Marabouparken mot Annedal och Löfströms allé kan få en rakare sträckning.
Ny tågstation
Sundbyberg får också en ny station för pendel- och regionaltåg, vilket betyder att stationen byggs ut till ett större resecentrum och blir en viktig knytpunkt i regionen. Målet är en levande stadskärna med så liten miljöpåverkan som möjligt.
Utbyggnaden av Mälarbanan genom Sundbyberg
Under 2026 startar förberedande arbeten i Sundbyberg. Hela utbyggnaden av Mälarbanan ska vara klar för trafik 2042.
Mer information hittar du information om på Trafikverkets webbplats:
Mälarbanan Sundbyberg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hur kommer Nya stadskärnan att se ut?
Utformningen av Nya stadskärnan är under planering och har inte kommit till gestaltningsfasen, där arkitekter ritar husens exakta utformning.
I stället kan du se ungefär hur många byggnader som planeras, var grönområden placeras och vägar dras I detaljplanerna. Till exempel planeras husen i den Västra delen av stadskärnan att bli upp till 13 våningar höga. Det ska även bli 40 procent mer grönytor, exempelvis genom plantering av träd och anläggning av parker och grönstråk i stadens centrala delar.
Detaljplanearbete
En detaljplan beskriver hur mark eller vatten ska användas inom ett visst område. De bestämmer var det ska finnas allmänna platser som till exempel vägar och parker, och var det ska byggas exempelvis bostäder, skolor eller var affärer eller arbetsplatser ska ligga.
Det finns ett detaljplaneprogram för Nya stadskärnan som innehåller processer för följande detaljplaner:
- Detaljplan för järnväg, promenad och stadsbebyggelse.
- Detaljplan för södra delen mot järnvägen.
- Detaljplan för södra delen mot Bällstaviken.
- Detaljplan för västra delen.
Varför läggs spåren i tunnel?
Spåren läggs i tunnel genom Sundbyberg för att det inte finns plats med fyra spår ovan mark genom ett så tätbebyggt område som centrala Sundbyberg. När tågen går under mark frigörs dessutom 30 000 kvadratmeter mark ovan jord samtidigt som staden inte längre delas av järnvägen.
Mälarbanan som går mellan Stockholm och Örebro är hårt trafikerad av både fjärr-, regional- och pendeltåg, och det bildas ofta kö med förseningar som följd. För att underlätta trafiken bygger Trafikverket ut järnvägen från två till fyra spår. Det gör att fler tåg kan trafikera sträckan, att resenärerna får fler avgångar att välja mellan och att punktligheten förbättras. Fram till Spånga är utbyggnaden klar och nu återstår sträckan Spånga till Huvudsta.
Beslutet att bygga ut Mälarbanan är fattat av regeringen. Sundbybergs stad och Trafikverket har kommit överens om att lägga spåren i en 1,4 km lång tunnel.
När och var bygger Trafikverket?
Trafikverket har sedan 2019, inför bygget av tillfälligt spår och tunneln, utfört förberedande arbeten i centrala Sundbyberg. Det har bland annat inneburit rivningar av fastigheter och ledningsomläggningar, från under mark till ovan, i så kallade ledningsbryggor. Efter att Trafikverket är klar med ett förberedande arbete så återställer de platsen, exempelvis genom att asfaltera eller lägga tillbaka gatsten.
Förberedande arbeten startar 2026
Under 2026 startar förberedande arbeten i Sundbyberg. Hela utbyggnaden av Mälarbanan ska vara klar för trafik 2042.
Vem bygger vad i Nya stadskärnan?
Sundbybergs stad ansvarar för att utveckla staden ovan mark - gator, torg och bebyggelse. Projekt Sundbybergs nya stadskärna drivs av Sundbybergs stad genom Sundbybergs stadshus AB.
Sundbybergs stadshus AB. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utbyggnaden av järnvägen drivs av Trafikverket, projekt Mälarbanan, i nära samarbete med Sundbybergs stad och trafikförvaltningen på Region Stockholm.
Mälarbanan Sundbyberg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När blir Nya stadskärnan klar?
Under 2026 startar förberedande arbeten i Sundbyberg. Trafikverkets senaste bedömning är att Mälarbanan ska vara öppen för trafik 2042.
Först när tunneln genom Sundbyberg är klar kan de stora arbetena med att skapa den nya stadskärnan inledas i etapper. Järnvägspromenaden och grönytor i centrum kommer kunna etableras relativt snart efter tunnelns färdigställande. Det som sist kommer bli klart är den stora utbyggnaden av västra delen av stadskärnan, norr om Marabouparken. Den fulla utbyggnaden beräknas ta minst tio år.
Kontakt
- E-post: nyastadskarnan@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 80 00 (växel)
Trafikverket
Om du blir störd eller har frågor som rör arbetet kontaktar du Trafikverkets Kundservice
Kontakta Trafikverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.