Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Invasiva främmande arter

Vissa arter har inte kommit till Sverige av egen kraft. De har med människans hjälp förflyttats till ett område där de inte funnits tidigare. Dessa arter kallas främmande arter. Främmande arter kan vara växter, djur, svampar eller mikroorganismer.

Problem uppstår när främmande arter blir invasiva, alltså breder ut sig kraftigt och orsakar skador i sin nya miljö. Det kan handla om växter som tränger ut andra växter eller är giftiga, djur som äter upp eller konkurrerar ut andra djurarter eller djur som sprider sjukdomar. När en invasiv främmande art har etablerat sig kan det vara mycket svårt att bli av med den. Invasiva främmande arter är ett hot mot vår biologiska mångfald. Därför är det viktigt att bekämpa dem och förhindra att de sprider sig.

Vissa arter finns listade i en EU-förordning. Alla fastighetsägare har ett eget ansvar att vidta åtgärder om det finns EU-listade invasiva främmande arter vid den egna fastigheten. Det gäller både privata fastighetsägare, kommuner och bolag. Utöver EU-listan utvärderar Naturvårdsverket flera arter utifrån svenska förhållanden.

Läs mer

Aktuell information om främmande invasiva arter finns på hemsidorna för Naturvårdsverket (landlevande invasiva arter), Havs- och vattenmyndigheten (vattenlevande arter), på Länsstyrelsen samt på SLU Artdatabanken.

Invasiva arter i Sundbyberg

De arter som hittills bedömts vara mest problematiska i Sundbyberg är:

  • Jätteloka (EU-listad)
  • Blomsterlupin (utvärderas av Naturvårdsverket)
  • Kanadensiskt gullris (utvärderas av Naturvårdsverket)

Jätteloka

Jätteloka är mycket svår att bekämpa och den har en giftig växtsaft som man inte bör få på sig. Jätteloka har bekämpats med olika manuella metoder såsom rotkapning, uppgrävning av plantor och hetvatten. Under 2023-24 testar kommunen att låta får beta en del av det största beståndet. Fåren är specialtränade, de tål växtsaften från jättelokan och de tycker om att beta växten. Försöket kommer att utvärderas.

Blomsterlupin

Bestånd av blomsterlupin påverkar ängsmark genom öka näringshalten i jorden och tränga ut andra växter. Blomsterlupin är mycket svår att bekämpa. Vi bekämpar blomsterlupin främst genom manuella metoder, som att klippa bort blad och blommor samt gräva bort rötter.

Kanadensiskt gullris

Kanadensiskt gullris bildar höga, täta bestånd. Eftersom den sprider sig lätt med frö är det riskabelt att bekämpa den.

Parkslide

Parkslide är en växt som är mycket svår att bekämpa och som har mycket stor spridningskraft. Små växtdelar kan slå rot på nya platser, och risken är stor att den sprider sig när den bekämpas. Sundbybergs stad följer Naturvårdsverkets rekommendation att avstå från att bekämpa parkslide som inte sprider sig. Vi håller oss uppdaterade om aktuell forskning för att kunna hantera parklide på ett korrekt sätt.

Om du ser en invasiv art

Om du ser en främmande eller invasiv art på Sundbybergs stads mark kan du anmäla det till oss via vår felanmälan.

Kontakt

Servicecenter

Telefontider

  • Vardagar klockan 9.00–11.00 och 13.00–15.00

Relaterad information

Senast uppdaterad: 23 september 2024