Gå till innehåll

Sundbybergs stad

Sundbybergs stad

Biologisk mångfald

Biologisk mångfald handlar om ett rikt växt- och djurliv, och en variation av livsmiljöer. Enkelt uttryckt – ju fler olika slags djur och växter det finns på en plats, desto större biologisk mångfald har platsen. Biologisk mångfald är en förutsättning för vår överlevnad och livskvalitet.

Sundbybergs stad jobbar på olika sätt för att gynna den biologiska mångfalden.

Blommande gräsmattor

Genom att låta gräset växa högt eller omvandla gräsmattor till äng gynnas den biologiska mångfalden. Äldre ängar tillhör våra mest artrika miljöer, medan klippta gräsmattor är artfattiga. Om gräsmattan inte klipps och örterna får blomma, hittar bin och fjärilar mat och fjärilslarverna hinner utvecklas till nya fjärilar.

Gräsytor och ängar i Sundbybergs stad

Faunadepåer

Vi skapar fler så kallade faunadepåer. Det är anordningar där insekter kan hitta boplatser. När vi behöver fälla träd låter vi ibland stammar, grenar och ris ligga kvar på platsen. Här får veden brytas ner och tjäna som livsmiljö för mängder av organismer av mossor, lavar, svampar och insekter. I vissa fall flyttar vi fällda träd till naturreservaten.

Biparkeringar

På några parkeringsplatser har vi placerat biparkeringar. Det är planteringslådor med insektshotell och blommor som bina gillar. Förhoppningen är att bina hittar dit och flyttar in.

Lövhantering

Sundbybergs stad har påbörjat ett förändringsarbete för mer hållbar lövhantering. Vi vill minska mängden löv som vi tar upp och forslar bort.

På flera gräsytor klipper vi sedan flera år höstlöven så att de lättare bryts ner. Nu provar vi fler sätt att hantera löven på plats och låta näring återgå till gräsytor och planteringar.

Vi ser flera vinster med detta:

  • Vi använder våra resurser ännu bättre. Mindre blåsning och upptag av löv sparar bränsle, minskar slitage på maskiner och bilar, och minskar utsläpp från transporter. Samtidigt blir det mindre buller. Det ger en bättre livsmiljö för invånarna i staden.
  • Vi gynnar biologisk mångfald. Många insekter trivs och övervintrar i löven. Löv är även mat för maskar och mikroliv, och igelkottar uppskattar ris- och lövhögar för att bygga bo.
  • Vi skapar förutsättningar för bättre jordkvalitet. När maskar och mikroliv bryter ner löv ökar mängden organiskt material i jorden vilket ger näring åt träd och växter men också ökar fukthalten i jorden. Vi minskar behovet av att gödsla och vattna, och jorden fångar upp mer koldioxid.
  • Det blir en bättre arbetsmiljö för personalen. Slitaget på personalens kroppar minskar, liksom den tid de utsätts för vibrationer, buller och utsläpp från motorer.

Vi fortsätter att samla upp löv på många platser där vi bedömer att det behövs utifrån platsens funktion och attraktivitet. Där vi lämnar kvar löv följer vi upp vilka effekter det får.

Vad kan du göra för att öka mångfalden?

Om du vill öka den biologiska mångfalden i din trädgård eller på din bostadsgård finns det många möjligheter. Här är några tips:

  • Bygg ett insektshotell.
  • Gör en kompost av löv och kvistar. Lövhögar är utmärkta vilplatser åt igelkottar och grodor under den kalla vintern.
  • Lämna gärna någon del av trädgården lite ”vild” med buskar och högre gräs. Fundera på vilka delar av gräsmattan som måste vara kortklippta och vilka som kan få växa högre. Det går att skapa fina trädgårdsrum och gångar genom klippa vissa delar oftare än andra.
  • Plantera växter som uppskattas av fjärilar, bin och humlor. Välj växter som blommar och bär frukt under olika perioder av året, så att det finns mat åt insekterna under lång tid.
  • Lägg gärna en sandhög på en solig plats för att locka solitärbin och steklar.
  • Lägg grova trädstammar på en solig plats så skapar du viktiga miljöer för svampar, insekter och djur.
  • Sätt upp fågelholkar.
  • Gör ett fågelbad.
  • Anlägg en damm med vattenväxter och stenar. Här kan trollsländor och groddjur trivas.

Relaterad information

Senast uppdaterad: 11 september 2024