Nämnder inom Sundbybergs stad
Kommunfullmäktige får lämna över ansvaret och rätten att fatta beslut på ett visst verksamhetsområde till en nämnd.
Kommunfullmäktige utser de förtroendevalda som ska sitta i nämnden och vem av dem som ska vara ordförande. Fördelningen av platser i nämnden motsvarar förhållandena i fullmäktige samt utifrån hur partierna samarbetar.
Nämnderna sammanträder regelbundet, ungefär en gång i månaden. Mötena är i regel slutna, men kan vara öppna för allmänheten om nämnden beslutar det.
Vad gör en nämnd?
En stor del av kommunens arbete styrs av olika speciallagar. Detta gäller till exempel stora delar av verksamheten inom socialtjänsten, äldreomsorgen och skolan. Kommunfullmäktige beslutar om vad varje nämnd ska ansvara för och göra.
En av nämndernas viktigaste uppgifter är att bryta ned de övergripande mål som fullmäktige satt för den egna nämndens ansvarsområde. Nämnden ska också följa upp det arbete som bedrivs och ansvara för den inför fullmäktige. En del av nämndens uppgift är att informera allmänheten om vad de gör och hålla dialog med de människor som använder de tjänster som nämnden erbjuder.
I Sundbybergs stad finns dessa nämnder
- Kommunstyrelsen
- Grundskole- och gymnasienämnden
- Förskolenämnden
- Äldrenämnden
- Social- och arbetsmarknadsnämnden
- Kultur- och fritidsnämnden
- Stadsmiljö-och trafiknämnden
- Byggnads- och tillståndsnämnden
- Överförmyndarnämnden
- Familjerättsnämnden (gemensam med Solna stad och Ekerö kommun)
- Valnämnden
Kommunstyrelsen
Kommunstyrelsen i Sundbybergs stad är utsedd av kommunfullmäktige.
Sundbybergs kommunstyrelse består av 13 ledamöter och 13 ersättare. De partier som representeras i kommunstyrelsen är:
- Socialdemokraterna
- Vänsterpartiet
- Centerpartiet
- Kristdemokraterna
- Moderaterna
- Miljöpartiet
- Liberalerna
- Sverigedemokraterna
Ordförande: Peter Schilling (S)
Arkivbeskrivning för kommunstyrelsen Pdf, 150.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Så styrs kommunen (SKR) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grundskole- och gymnasienämnden
Grundskole- och gymnasienämnden ansvarar för grundskola, obligatorisk anpassad grundskola, förskoleklass och skolbarnomsorg. Dessutom ansvarar nämnden för kommunens uppgifter inom gymnasieverksamheten i form av gymnasieskola och gymnasiesärskola. Nämnden ger också tillstånd till och utövar tillsyn av enskild skolbarnomsorg och förskoleklass och lämnar bidrag till deras verksamhet.
Ordförande: Ayla Eftekhari (S)
Förskolenämnden
Förskolenämnden ansvarar för förskoleverksamheten i form av förskola, pedagogisk omsorg och öppen förskola för barn i åldrarna ett till fem år. Nämnden ger också tillstånd och bidrag till enskild förskoleverksamhet och utövar tillsyn av den.
Ordförande: Amanda Möllenhoff (V)
Äldrenämnden
Äldrenämnden ansvarar för insatser enligt socialtjänstlagen för personer över 66 år. Det rör exempelvis hemtjänst och trygghetslarm. Men även dagverksamhet och korttidsboende för personer över 66 år. Hit hör också färdtjänst och Riksfärdtjänst. Andra delområden är särskilda boendeformer och att leda hälso- och sjukvården och rehabilitering för personer över 66 år som bor i särskilda boenden. Den medicinska ledningen arbetar även med verksamheter för personer under 66 år.
Ordförande: Towe Bengtsson (V)
Social- och arbetsmarknadsnämnden
Social- och arbetsmarknadsnämnden ansvarar för socialtjänst inom individ- och familjeomsorg. I uppdraget ingår att utreda behov och ge stöd till barn, ungdomar och deras familjer. I nämndens uppdrag ingår också att ge stöd till enskilda vuxna som har behov utifrån exempelvis ekonomiska svårigheter, beroendeproblematik, våld i nära relation eller funktionsnedsättning. Nämnden erbjuder information, råd, stöd och insatser till familjer och enskilda utifrån behov. Nämnden ansvarar också för handläggning av kommunalt bostadsbidrag
I social- och arbetsmarknadsnämndens ansvarsområde ingår även vuxenutbildning, utbildning i svenska för invandrare (sfi), flyktingmottagande, arbetsmarknadsinsatser samt uppsökande verksamhet kopplat till ungdomar under 20 år som saknar sysselsättning (kommunala aktivitetsansvaret).
Vidare ansvarar nämnden för samordning och uppföljning av stadens arbete med psykiskt och socialt omhändertagande vid allvarlig händelse (POSOM).
Ordförande: Patrik Tengberg (S)
Kultur- och fritidsnämnden
Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för den kommunala kultur-, biblioteks- och fritidsverksamheten. Både verksamhet i egen regi och stöd till andra verksamheter förekommer. Nämnden är huvudman för den kommunala musikskolan, tio- till tolvårsverksamheten, fritidsverksamhet samt fältverksamheten.
Nämnden svarar också för kommunens feriearbeten och koloniverksamhet. Kommunens ungdomsmottagning ligger också inom nämndens ansvarsområde.
Ordförande: Stefan Bergström (C)
Stadsmiljö-och trafiknämnden
Stadsmiljö och trafiknämnden ansvarar för kommunövergripande frågor som rör stadens fysiska miljö.
Nämnden ansvarar bland annat för utveckling och förvaltning av kommunala naturvårdsområden och naturreservat. I nämndens ansvar ingår även att planera, utveckla och hålla rent i kommunens parker och grönområden. Nämnden ansvarar även för den kommunala väghållningen. Nämnden ansvarar också för upplåtelse av stadens mark samt parkeringstillstånd för rörelsehindrade
Nämnden ansvarar vidare för trafikplanering, parkeringsövervakning, framställning av kartor samt ajourhållning av Sundbybergs stads lägenhetsregister.
Ordförande: Martin Solberg (MP)
Byggnads- och tillståndsnämnden
Byggnads- och tillståndsnämnden ansvarar för att fullgöra kommunens tillsyns- och myndighetsuppgifter inom plan- och byggnadsväsendet och miljöområdet.
Vidare ansvarar nämnden för:
- tillståndsgivning inom bygglov och miljö- och hälsosskyddsområdet
- tillsyn och kontroll inom alkohol- och tobaksområdet
- receptfria läkemedel och vissa automatspel
- registrering och tillståndsprövning av lokala lotterier.
Byggnads- och tillståndsnämnden ansvarar även för kommunens miljöövervakning, prövning och tillsyn enligt föreskrifter om avfallshantering och att de uppgifter som enligt lag ska fullgöras inom miljö- och hälsoskyddsområdet, livsmedelsområdet, strålskyddsområdet fullgörs.
Nämnden ansvarar också för handläggning av kommunalt bostadsbidrag, parkeringstillstånd för rörelsehindrade samt prövning av bostadsanpassningsbidrag och återställande av bostäder.
Ordförande: Robert Falck (S)
Överförmyndarnämnden
Överförmyndarnämnden ansvarar för att fullgöra kommunens uppgifter i överförmyndarfrågor, besluta om förordnande av förvaltare och gode män samt att utöva tillsyn över deras verksamhet.
Ordförande: Antina-Maria Hessel (C)
Gemensamma familjerättsnämnden
Sundbybergs stad har en gemensam familjerättsnämnd med Solna stad och Ekerö kommun. Nämnden ansvarar för: rådgivning, samarbetssamtal, yttranden och avtal om vårdnad, boende och umgänge, yttranden i namnärenden, utredningar om vårdnad, boende och umgänge, faderskap, samt adoptioner.
Valnämnden
Valnämnden i Sundbyberg har hand om EU-valet och de allmänna valen på lokal nivå. Nämnden ser bland annat till att det finns vallokaler och röstmottagare samt svarar för förtidsröstningen. Nämnden sköter också den preliminära rösträkningen under valnatten och den så kallade onsdagsräkningen.
Vid sidan om den lokala valmyndigheten, nämnden, finns en regional och en central valmyndighet.
Ordförande: Jan Bojling (M)
Kontakt
- E-post: kommunstyrelsen@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 80 00