Visselblåsning
Sundbybergs stad har en visselblåsarfunktion. Där kan du anonymt anmäla misstankar om missförhållanden i stadens verksamheter. För Sundbybergs stad är det viktigt att så fort som möjligt fånga upp och hantera signaler om att lagar och regler inte följs.
Visselblåsning
Visselblåsning är när en person slår larm om missförhållanden i en verksamhet. Den som larmar kan vara vem som helst med en nära relation till verksamheten.
Du har rätt att vara anonym och att inte straffas
Lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden kallas även Visselblåsarlagen. Om du är anställd, tidigare anställd, arbetssökande eller på annat sätt har Sundbybergs stad som uppdragsgivare ger lagen dig följande skydd:
- du har rätt att vara anonym
- arbetsgivaren får inte försöka hindra dig från att anmäla missförhållanden
- arbetsgivaren får inte straffa dig eller någon som hjälper dig med anmälan.
Du omfattas inte av lagens skydd om du avsiktligt och medvetet rapporterar felaktig eller vilseledande information. Du omfattas inte heller av lagens skydd om du kommit över uppgifterna genom att göra dig skyldig till brott, till exempel genom dataintrång.
Visselblåsarfunktion
En visselblåsarfunktion är en väg in där anmälningar kan göras anonymt. Sundbybergs stad använder sig av Lantero för visselblåsning.
När ska visselblåsarfunktionen användas?
Funktionen ska användas om du vill anmäla misstanke om missförhållanden. Det måste också finnas ett allmänintresse av att det kommer fram. Missförhållanden kan vara om lagar och regler inte följs. Det kan till exempel vara misstanke om
- muta
- bedrägeri
- jäv (då någon inte kan anses fatta rättvisa beslut eller någon får privat fördel eller vinning på grund av sin befattning eller att närstående gynnas
- olämplig bisyssla.
Du behöver inte ha konkreta bevis för vad som hänt, men det behöver finnas en grund för misstanke.
Vem kan använda visselblåsarfunktionen?
Funktionen ska användas av dig som är anställd, tidigare anställd, arbetssökande eller på annat sätt har Sundbybergs stad som uppdragsgivare. Om du ingår i någon av dessa grupper omfattas du av visselblåsarlagen.
Om du bor i Sundbyberg, är anhörig, förtroendevald eller använder stadens service kan du använda funktionen men du omfattas inte av visselblåsarlagen. Din anmälan kommer inte att utredas som ett visselblåsarärende, utan lämnas till berörd verksamhet.
När ska visselblåsarfunktionen inte användas?
För dig som är anställd och vill anmäla personliga ärenden som endast påverkar dig eller din arbetssituation, ska du istället rapportera till din chef.
Hur görs en anmälan och hur hanteras den?
Använd länkarna nedan för att komma till Lanteros webbplats. Följ instruktionerna för att göra din anmälan. Välj den länk som anger den organisation din anmälan gäller.
När du anmält kommer du få en bekräftelse från systemet och du får sen information om hur ärendet bedömts.
Ärenden utreds av en särskilt utsedd grupp eller i vissa fall en extern och oberoende advokat. Om din anmälan inte bedöms vara ett visselblåsarärende får du information om det och hur den kommer hanteras.
När ditt ärendet är avslutat tas det bort från systemet.
Om du vill vara anonym
Om du vill vara anonym ska du inte ange ditt namn eller andra uppgifter som kan leda till att du kan identifieras. Var därför noggrann med hur du uttrycker dig i anmälan så att det inte är uppenbart för mottagaren vem du är. Det är också viktigt att rensa eventuella bilagor från användarinformation som kan avslöja vem du är.