Nationella minoriteter
Det finns fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk i Sverige. De nationella minoriteterna och minoritetsspråken har funnits i Sverige under lång tid och minoriteternas språk och kultur är en del av det gemensamma kulturarvet.
Sveriges fem nationella minoriteter och minoritetsspråk
- samer (samiska, alla varieteter)
- sverigefinnar (finska)
- tornedalingar (meänkieli)
- romer (romani chib, alla varieteter)
- judar (jiddisch)
Samerna har även status som urfolk i Sverige.
Vem tillhör en nationell minoritet?
Nationell minoritet är en grupp som har en historisk koppling till Sverige. Var och en får själv välja om man identifierar sig, alltså ser sig själv som nationell minoritet. Detta kallas självidentifikationsprincipen. Det innebär också att alla som anser sig tillhöra en nationell minoritet har tillgång till de rättigheter som står i lagen om nationella minoriteter.
Förvaltningsområden
En kommun kan också ingå i ett så kallat förvaltningsområde. Inom dem har just den minoriteten särskilda rättigheter. Det finns tre förvaltningsområden – ett för det finska språket, ett för det samiska språket och ett för meänkieli, språket som tornedalingar pratar. Sundbybergs stad ingår i förvaltningsområdet för finska och därför har sverigefinnar flera rättigheter som gäller för språk och kultur.
Finska i Sundbyberg
Kontakt
Hållbarhetsstrateg (social hållbarhet)
- E-post: forvaltningsstab@sundbyberg.se
- Telefon: 08-706 67 42